Τρία νεκρά φλαμίνγκο σε ένα μήνα-Σκάγια και κόσμος στο νερό ο μεγάλος εφιάλτης

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από την αρχή της νέας χρόνιας και μόλις σε ένα μηνά, μετράμε ήδη τρεις θανάτους φλαμίνγκο, με την αιτία του θανάτου τους να αποδίδεται στην κατάποση σφαιριδίων και μόλυβδου, από τις Αλυκές.

Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται, για την προστασία των αποδημητικών πουλιών, η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στην Αλυκή Λάρνακας αλλά και στη λίμνη Παραλιμνίου, όπου είναι και ο υγρότοποι όπου συχνάζουν τα φλαμίνγκο. Ως εκ τούτου, το σκοπευτήριο που στεγάζεται πλησίον της λίμνης Παραλιμνίου, φαίνεται να είναι και ο χειρότερος εφιάλτης των αποδημητικών πουλιών, αφού τα σφαιρίδια που βρίσκονται στη λίμνη είναι καταστροφικά για τη ζωή τους...

Μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε ότι το πρόβλημα που υπήρχε στη Λάρνακα λύθηκε σχεδόν με τη μετακίνηση του σκοπευτηρίου, αλλά επειδή υπάρχουν κατάλοιπα λόγω της λειτουργίας του σκοπευτηρίου τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει το πρόβλημα να υφίσταται, απλά σε ποιο μειωμένο βαθμό.

Όσο αφορά τη λίμνη Παραλιμνίου εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, «δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα στο παρελθόν αλλά εμφανίστηκαν φέτος λόγω του ότι υπάρχει περισσότερο νερό στη λίμνη. Το σκοπευτήριο υφίσταται εκεί και δεν μπορεί να αποφασίσει η Υπηρεσίας Θήρας για τη μετακίνησή του. Στη διαχείριση της λίμνης εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, αλλά όταν υπάρχουν θάνατοι επεμβαίνουμε για να βοηθήσουμε τα πουλιά και να βρούμε την αιτία θανάτου».

Από την πλευρά του, ο Επαρχιακός της Υπηρεσίας Θήρας Λάρνακας και Αμμοχώστου, Μιχάλης Αντωνίου, υπήρξαν τρεις περιπτώσεις με τον θάνατο φλαμίνγκο στη λίμνη Παραλιμνίου. «Το τελευταίο δεν το έχουμε παραλάβει ακόμη σαν Υπηρεσία. Τα προηγούμενα είχαν πάει στο Κυβερνητικό Κτηνιατρείο, για να ακολουθηθούν οι αναλύσεις για τα αίτια θανάτου, αλλά ακόμη δεν έχουμε παραλάβει τα αποτελέσματα, που να αποδεικνύουν ότι είναι σίγουρα από μολυβδίαση η αιτία θανάτου τους. Τώρα όσο αφορά τα σκάγια που εντοπίζονται στο στομάχι των πουλιών, πιθανόν να είναι και από προηγούμενα χρόνια».

Το φαινόμενο των θανάτων των αποδημητικών πουλιών, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα την Υπηρεσία Θήρας, η οποία χρησιμοποιεί ήδη πρόγραμμα, μέσα στο οποίο υπάρχουν μέτρα αποκατάστασης της Αλυκής Λάρνακας και τον χώρο του παλιού σκοπευτηρίου. «Ο συγκεκριμένος χώρος καθαρίστηκε από τα σκάγια το 2003. Προφανώς κάποια σκάγια όμως είχαν μείνει και με τις ψηλές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν δυο χρόνια, το νερό κάλυψε την επιφάνεια του σκοπευτηρίου και τα φλαμίνγκο πήγαν εκεί και στην προσπάθεια τους να φάνε, φάγανε μερικά σκάγια και έτσι επήλθε ο θάνατός τους».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, γίνονται προσπάθειες για να γίνει και δεύτερος καθαρισμός της περιοχής. «Γίνονται επίσης μετρήσεις σε διάφορα σημεία της λίμνης, ούτως ώστε να διαφανεί η κατάσταση της λίμνης και την ποσότητα σφαιριδίων που υπάρχουν και του μόλυβδου και μετά θα προχωρήσουμε σε διάφορα μέτρα αποκατάστασης. Ως υπηρεσία έχουμε καθημερινά περίπολο ειδικότερα στη λίμνη της Αλυκής Λάρνακας και στην Αλυκή Παραλιμνίου. Επιτηρούν τον πληθυσμό των πουλιών, απομακρύνουν και τον κόσμο που προκαλεί όχληση. Είχαμε και κάποιες καταγγελίες μάλιστα για όχληση των πουλιών. Κάποια άτομα μπήκαν μέσα στο νερό και καταγγέλθηκαν για αυτόν τον λόγο. Στην Αλυκή Λάρνακας, που είναι μεγαλύτερη και η ποσότητα των φλαμίνγκο, δεν είχαμε κάποιο επεισόδιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για τη θανάτωση φλαμίνγκο, ξεκινά από τις 2,000 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με το αν υπάρχουν κι άλλα αδικήματα, με την περίοδο και την περιοχή.  

Αντιδρά η Ο.Π.Ο.Κ και καλεί σε μέτρα για την προστασία των φλαμίνγκο

Ανεπηρέαστη από τους μαζικούς θανάτους των φλαμίνγκο το τελευταίο διάστημα δεν θα μπορούσε να μείνει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, με τον Κλείτο Παπαστυλιανού να σηκώνει το γάντι και να αναφέρει στον REPORTER, ότι «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επαναλαμβανόμενο ζήτημα, το οποίο αποτελεί πρόκληση διαχείρισης και προστασίας των υγροτόπων. Δηλαδή, των Αλυκών και φυσικών λιμνών. Στο παρελθόν είχαμε αντίστοιχα προβλήματα στις Αλυκές Λάρνακας, όπου υπήρχε σκοπευτήριο, το οποίο έκλεισε κατόπιν συστηματικών προσπαθειών και μεγάλου κόστους, έγινε αποκατάσταση».

Αναφορικά με την περίπτωση της Λίμνης Παραλιμνίου, ο κ. Παπαστυλιανού εξήγησε ότι, «έχουμε ένα υγρότοπο που δεν προστατεύεται καθόλου, από την απόρριψη σκαγιών από μόλυβδο στη λεκάνη απορροής του. Ο μόλυβδος είναι μια επικίνδυνη ουσία, η οποία εάν απορριφθεί στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα και κυρίως στα ύδατα, υπόγεια και επίγεια , γλυκά ή παράκτια, είναι καταστροφική. Στη Λίμνη Παραλιμνίου, υφίσταται ένα σκοπευτήριο το οποίο δεν υποβλήθηκε ποτέ σε εκτίμηση περιβαλλοντικών εκπτώσεων. Σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία του και αν μεταφερθεί αλλού. Επίσης, μέρος της προστατευόμενης περιοχής είναι επιτρεπόμενη περιοχή κυνηγίου, ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα μόλυβδου στην περιοχή. Ταυτόχρονα, υφίστανται και άλλα προβλήματα, όπως το παράνομο κυνήγι».

Σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, πρόσθεσε ο κ. Παπαστυλιανού, «με βάση τον περί προστασίας και διαχείρισης των αγρίων πτηνών και θηραμάτων νόμου, ουσιαστικά απαγορεύεται ήδη το κυνήγι με τη χρήση σκαγιών από μόλυβδο σε υγροτόπους και υδατοφράκτες. Παρ’ όλα αυτά το σκοπευτήριο στο Παραλίμνι συνεχίζει να λειτουργεί και μέρος της περιοχής εξακολουθεί να είναι επιτρεπόμενο το κυνήγι».

Αυτό που ζητά ουσιαστικά η Ο.Π.Ο.Κ, «είναι ο τερματισμός της λειτουργίας του σκοπευτηρίου και η μετεγκατάστασή του και η μόνιμη απαγόρευση κυνηγίου, εντός και σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα από τα εγγεγραμμένα όρια του υδάτινου σώματος, όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα. Πρέπει να υφίστανται κανόνες και μέτρα διαχείρισης της περιοχής, σαφείς κανόνες λειτουργίες, ίσως κάποιες μικρές υποδομές πτηνοπαρατήρησης, ώστε τα σημεία να είναι καθορισμένα και να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη διείσδυση και πρόσβαση εντός της λίμνης, κυρίως κατά τις περιόδους της αποδημίας».

  

  

  

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Tην πέταξαν έξω από την πτήση επειδή είχε τροφικές αλλεργίες-«Δεν έπρεπε να το είχα πει;»
Δεκαπέντε τραυματίες κυανόκρανοι από την εισβολή του Ισραήλ σε βάση της UNIFIL-Ζητούνται εξηγήσεις
Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ αντιπυραυλικό σύστημα απέναντι στην ιρανική απειλή
Συγγνώμη ζήτησε η κυβερνήτης του Μίσιγκαν για βίντεο όπου δίνει πατατάκια αντί για Θεία Μετάληψη
Ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε βάση της UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρά δύο παιδιά και δύο ενήλικες από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Τσετσενία
Προκαλεί ο Τραμπ-«Ανησυχώ ότι τους επόμενους 3-4 μήνες θα έχουμε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που στρατιώτες των IDF εντόπισαν μαχητή της Χεζμπολάχ σε υπόγειο καταφύγιο
Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας