Επιθυμεί διορισμό απεσταλμένου ο ΓΓ, αλλά με συναίνεση στους όρους εντολής

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ΓΓ επιθυμούν να διοριστεί ένας απεσταλμένος για την Κύπρο και να υπάρξει κάποια συναίνεση για το ποιοι θα είναι οι  όροι εντολής του, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος μιλούσε την Τρίτη μετά από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθούν οι συνθήκες, που μπορεί να δημιουργήσουν τον χώρο για μια ενδεχόμενη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμα ψάχνεται για απεσταλμένο ο ΟΗΕ-Χαιρετίζει την πρωτοβουλία ΠτΔ ο Στιούαρτ

Το βίντεο των δηλώσεων του αναρτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο στο Twitter.

«Μίλησα για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους προβληματισμούς», είπε. Το ΣΑ, πρόσθεσε, «επιθυμεί να δει να διορίζεται ένας απεσταλμένος και επιθυμεί να δει ότι υπάρχει κάποια συναίνεση ως προς το ποιοι θα είναι οι όροι εντολής, κάτι που φυσικά επιθυμεί και ο ΓΓ».

Το ΣΑ, συνέχισε ο κ. Στιούαρτ, «επιθυμεί ιδιαίτερα να δει ότι γίνεται σεβαστή η εξουσία του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της νήσου και από τις δύο πλευρές και ανησυχεί για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη».

Το ΣΑ, σημείωσε, «ενθάρρυνε επίσης σθεναρά μέτρα για την οικοδόμηση της διακοινοτικής επαφής, της οικοδόμησης κατανόησης, της οικοδόμησης εμπορικών σχέσεων, εκπαίδευσης ειρήνης. Πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία των συνθηκών για μια ενδεχόμενη διευθέτηση».

Όπως γνωρίζουμε, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα του αν θα γίνουν ακόμα και συνομιλίες για μια λύση, οπότε είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε την ίδια ώρα για να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν τον χώρο για μια ενδεχόμενη διευθέτηση».

Αυτά, πρόσθεσε, «ήταν τα πράγματα τα οποία συζήτησα με το Συμβούλιο και τα πράγματα που το Συμβούλιο υποστήριξε πολύ και που αντικατοπτρίζονται στο ψήφισμά του».

Ο ΟΗΕ, διευκρίνισε, «δεν προτείνει συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά απλώς την κύρια ιδέα ότι θα πρέπει να δούμε μέτρα που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των Κυπρίων, ιδιαίτερα πράγματα που έχουν οικονομικό αντίκτυπο, πράγματα που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και βοηθούν στην οικοδόμηση κατανόησης».

«Ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα, φυσικά εξαρτάται από τις πλευρές και είμαστε εδώ για να τις διευκολύνουμε», πρόσθεσε.

Υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές «και να προσπαθεί να βρει ευκαιρίες για να προχωρήσουν οποιεσδήποτε τέτοιες ιδέες που μπορούν να είναι υποβοηθητικές και στους δύο λαούς, καθώς και για το ζήτημα του απεσταλμένου του ΓΓ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Τζούλι Ντέιβις-«Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος»
Στα σκαριά σχέδιο δράσης για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας-Τα προγράμματα έρευνας και τα πλάνα ΥΠΑΜ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού
Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης