Η Ευρώπη αναζητά διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου
21:17 - 01 Φεβρουαρίου 2022

Η Ευρώπη αναζητά διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου με τη συνδρομή των ΗΠΑ και του Κατάρ, όπως αναφέρει η ε/φ Handelsblatt.
Η Gazprom είχε δεσμευτεί να διοχετεύει κάθε ημέρα μέσω της Ουκρανίας κατά μέσο όρο 109 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά παρέδωσε το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου μόλις 53 εκ. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φυσικού αερίου από την Gazprom αυξήθηκε κατά 2,1%.
Εν μέσω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυξάνεται στην Ευρώπη ο αριθμός των τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου: Η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η εγκατάσταση κόστους 167 εκ. ευρώ, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, θα κατασκευαστεί με κρατικές επιδοτήσεις και χρηματοδότηση της ΕΕ.
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει πλέον τα σχέδια για την κατασκευή «ενός ή περισσότερων» τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπερστράιτ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
