Οι EUMED9 καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια
23:00 - 09 Δεκεμβρίου 2022

Την κοινή βούληση των εννέα μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις, που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ΕΕ, εξέφρασαν σήμερα οι ηγέτες τους στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν, επίσης, ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Μετά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε κοινές δηλώσεις με τους υπόλοιπους των ηγετών της EUMED9, αφού ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη, Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως η σημερινή Σύνοδος προσέφερε ακόμη μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και την ανάγκη κοινών συνισταμένων όσον αφορά την αντιμετώπιση μίας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, η ανοικτή στρατηγική αυτονομία, αλλά και η ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή, όπως και η κλιματική αλλαγή.
Ενδεικτική της συναντίληψης που επεκράτησε κατά τη Σύνοδο αποτελεί η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Αλικάντε, το περιεχόμενο της οποίας δίδει και το πολιτικό στίγμα των εννέα χωρών.
«Κοινή ήταν η διαπίστωση πως κανένα ανεξαιρέτως Κράτος από μόνο του δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει από μόνο του της μεγάλης αυτής πρόκλησης είτε της πανδημίας είτε ιδιαίτερα των προκλήσεων που προκαλεί ο πόλεμος και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Προς τούτο, είπε, οι ενέργειες μας πρέπει να επικεντρωθούν - αλλά και να αποσκοπούν - στην ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας παράλληλα τις ενεργειακές εξαρτήσεις της από αναξιόπιστες πηγές.
Σε σχέση με το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε ως θετική την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναντίλεκτα θα συμβάλει στην όλη συζήτηση σε μια πιο ξεκάθαρη πλέον βάση.
Στόχος μας δεν είναι άλλος από την προσαρμογή των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων με στόχο τη διασφάλιση μιας ομαλής και ρεαλιστικής μείωσης του δημόσιου χρέους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης των οικονομιών μας, αλλά και της στήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης τα επόμενα χρόνια.
Σε δηλώσεις προέβησαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ισπανιας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος εκπροσώπησε στη Σύνοδο την Πρωθυπουργό της Ιταλίας κα Τζόρτζια Μελόνι. Όλοι αποχαιρέτισαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού αυτή ήταν η τελευταία σύνοδος στην οποία συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι είναι κοινή η βούληση να προχωρήσουν οι χώρες της EUMED9 «σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας κυρίως στη Μεσόγειο που είναι χώρος που επιθυμούν να διατηρήσουν ασφαλή και κυρίαρχο με κοινές δράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από μη φιλικές ναυτικές δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος στη θάλασσα της Μεσογείου και στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά, όχι μόνο ως Ευρωπαίος, αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ευχαριστήσω όλους σας διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.
Στις δηλώσεις του ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, Αντόνιο Κοστα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε «θέλω να εκφράσω τα πολύ φιλιά μου αισθήματα προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Όλα αυτά τα χρόνια φτιάξαμε μια πολύ καλή φιλία. Οι δυο μας είμαστε οι συνδημιουργοί αυτής της ομάδας, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται».
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κόστα του είπε «Νίκο, πραγματικά θα ήθελα να σε αγκαλιάσω με πνεύμα φιλίας για το ευρωπαϊκό σου πνεύμα, για τον πάντα εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίον ενεργείς για να ξεπερνιούνται κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ πολιτικών οικογενειών στην Ευρώπη. Ποτέ δεν πρόβαλες περισσότερο τα δικά σας συμφέροντα σε σχέση με τα συμφέροντα της ΕΕ», και πρόσθεσε ότι όλοι κατανοούν ιδιαιτέρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, από πλευράς του ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη του είπε «σε ευχαστιστούμε πολύ για τη συμβολή σου στην Ευρώπη. Δούλεψα μαζί σου όταν ήμουν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τώρα εργάζομαι μαζί σου ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου προς όφελος της Ευρώπης».
Έκκληση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου
Στη διακήρυξή τους, οι EUMED9 τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στα ενεργειακά συστήματα των κρατών μελών, αλλά και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις, «είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον συντονισμό της ΕΕ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της αύξησης στις τιμές ενέργειας και να κτίσουμε μα ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία, επιτυγχάνοντας την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, «στηρίζουμε μέτρα μετριασμού του οικονομικού και κοινωνικού κόστους του τερματισμού παροχής του ρωσικού αερίου και συμφωνήσαμε στη σημασία της επίτευξης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ηλεκτρισμό, το αέριο, περιλαμβανομένης της κοινής αγοράς, αποθήκευσης και της ενίσχυσης των ενεργειακών διασυνδέσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την διαφοροποίηση των προμηθευτών και των ενεργειακών πηγών».
Οι EUMED9 καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια
Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (EUMED9) καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες τα Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και ζήτησαν αντιστροφή τους στη βάση της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διακήρυξης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021.
Τα εννέα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ, σε κοινή διακήρυξή τους, που υιοθετήθηκε μετά τη σύνοδο του Αλικάντε της Ισπανίας, χαρακτήρισαν προτάσεις περί λύσης δύο κρατών ως απαράδεκτες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει πως «δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξάλλου έμμεσες αναφορές στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως σε περιόδους που παρατηρείται αναθεωρητισμός η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, η μη εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά χωρών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη, επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι απέναντι σε παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές.
Όπως και δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.
Χαιρέτισε εξάλλου με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη ρητή καταδίκη ανάλογων προσπαθειών, όχι μόνον από τους οκτώ μεσογειακούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και το σύνολο της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε εκ νέου πως «δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».
Εξάλλου με αφορμή ότι η σημερινή σύνοδος θα είναι η τελευταία υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η θητεία του λήγει την 1η Μαρτίου το 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του για την άριστη μεταξύ τους συνεργασία, τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εξίσου σημαντικό, και για την ειλικρινή φιλία που αναπτύξαμε μεταξύ μας.
Και ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι κοινή η βούληση να προχωρήσουν οι χώρες της EUMED9 «σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας κυρίως στη Μεσόγειο που είναι χώρος που επιθυμούν να διατηρήσουν ασφαλή και κυρίαρχο με κοινές δράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από μη φιλικές ναυτικές δυνάμεις».
Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο Κυπριακό, λέγοντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά, «όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η αναφορές για την Κύπρο στη διακήρυξη του Αλικάντε
Στην κοινή διακήρυξή τους, οι ηγέτες των εννέα κρατών επαναλαμβάνουν «την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι δεσμευτικά για όλους και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις (ευρωπαϊκές) αρχές και αξίες.
«Οι προσπάθειες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να υπονομεύονται από παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στις θαλάσσιες ζώνες και στην κυπριακή επικράτεια», ανέφεραν οι MED9 καταδικάζοντας «σθεναρά τις έκνομες τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αντιτίθενται στα ψηφίσματα 550 (1984) και 780 (1992) και ζητούμε την αντιστροφή τους σύμφωνα με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Διακήρυξη του Ύπατου Εκπροσώπου εκ μέρους της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021».
