Πρωταθλήτρια η ζάχαρη στις αυξήσεις τιμών-Σφίγγει ο κλοιός ενόψει Χριστουγέννων

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζουν να παρατηρούνται αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, να διαφαίνεται ότι πρωταθλήτρια των αυξήσεων είναι η ζάχαρη, με άλλα είδη ανάγκης να καταγράφουν επίσης σημαντική αύξηση, ενώ την ίδια ώρα, σημαντικό είναι το γεγονός πως ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε. 

Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας τα είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η ζάχαρη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, με ποσοστό 16,1%, ενώ οι πατάτες αυξήθηκαν κατά 12,7%. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές υπηρεσιών στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα με αναπηρίες, όπου καταγράφηκε αύξηση 19,46% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ και τα είδη ταξιδιού αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Ικανοποιημένος μεν για τον πληθωρισμό, αλλά απογοητευμένος δε για την αύξηση μερικών ειδών πρώτης ανάγκης, εμφανίστηκε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος όπως είπε, «τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε στο 8.7-8.8. Αυτό το γεγονός είναι ευχάριστο, διότι δεν προστίθενται επιπρόσθετες αυξήσεις, πάνω στους καταναλωτές. Όμως, το ότι έμεινε στάσιμος, δεν σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας, δεν συνεχίζει να δυσκολεύεται στο να ανταποκριθεί σε αυτές τις τιμές. Το ευχάριστο γεγονός, είναι ότι τα καύσιμα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν τέσσερα σεντς μείωση, την προηγούμενη Δευτέρα ανακοίνωσαν τέσσερα σεντς μείωση και σήμερα έχουν ανακοινώσει άλλα πέντε σεντς μείωση».

Αυτό που μπορούμε να πούμε με τα βεβαιότητας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, «είναι το ότι σταθεροποιήθηκε και αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο. Πρωταθλητής είναι η ζάχαρη στις τιμές και ακολουθούν πιο κάτω τα κρέατα και το μοσχάρι».

Δυστυχώς, τα παράπονα από απλούς πολίτες φαίνεται να συνεχίζονται και μάλιστα είναι καθημερινά. «Καταντήσαμε να είμαστε ο εξομολογητής των καταναλωτών. Αφήνουμε τους ανθρώπους να μας πουν όμως τα παράπονά τους, για να ξεθυμάνουν. Είναι καθημερινά που μας παίρνουν πολίτες να μας παραπονεθούν για την κατάσταση που βρίσκονται και να μας μεταφέρουν τον πόνο τους. Σίγουρα θα είναι αρκετά δύσκολο για κάποιες οικογένειες, ειδικά τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές και κάποιες οικογένειες φέτος θα δυσκολευτούν περισσότερο παρά άλλες χρονιές τα Χριστούγεννα».

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα προϊόντα που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 0,54 μονάδες και έφτασε στις 114,55 μονάδες σε σύγκριση με 114,01 μονάδες τον Οκτώβριο 2022. Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 8,7%. Για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (17,3%), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (15,5%), και Μεταφορές (10,7%). Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (1,4%). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,4%) και Μεταφορές (16,9%)

Τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (2,97), Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (2,36) και Μεταφορές (1,76). Οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,19), Μεταφορές (0,16) και Ένδυση και Υπόδηση (0,11) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2021 είχαν τα Πετρελαιοειδή (1,58) και ο Ηλεκτρισμός (1,40). Τέλος, τα Πετρελαιοειδή (0,23) είχαν την μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή-Οι εξομολογήσεις συναγωνιστών και συγγενών αγωνιστών
Διπλάσιες επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές
Πίεση, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση-Οι συνέπειες των εξετάσεων τετραμήνων στους μαθητές
Ο Νορβηγός Espen Helgesen επικεφαλής του Cyprus Gran Fondo 2023
Η «αστυνομία» στα κατεχόμενα παρέλαβε δύο θωρακισμένα οχήματα
Συλλαλητήριο Κοινότητας Ουκρανο-κυπριακής Φιλίας έξω από το Προεδρικό
Πρώτη προπόνηση της Τσεντίνκαγια στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη
«Ατυχές γεγονός η αφαίρεση τουρκικής σημαίας, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται αθλητικές διοργανώσεις»
Υποσχέθηκε άμεση επίλυση των προβλημάτων στο νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς η Κανάρη