Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2023 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ψηφίστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν 29 βουλευτές προερχόμενοι από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ. Εναντίον τάχθηκαν 24 βουλευτές. 

Η συζήτηση σήμερα, τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, συνεχίστηκε με τις ομιλίες των βουλευτών που δεν μίλησαν κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. 

Τα κόμματα κατέθεσαν μεγάλο αριθμό τροπολογιών που αφορούν κατά κύριο λόγο δεσμεύσεις κονδυλίων για αποδέσμευση των οποίων θα απαιτείται συγκατάθεση της Βουλής ή και αποκοπές κονδυλίων. 

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0,46 δις δηλαδή 1,7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βουλή έλαβε χώρα διαμαρτυρία για το πολύκροτο θέμα του Γρίβα, υπό στενή αστυνομική εποπτεία. Παρά τον κλοιό που έστησαν οι Αρχές, έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, με αποτέλεσμα να υπάρξει πετροβολισμός του κτιρίου. Η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατήγγειλε στοχοποίησή της από μερίδα διαδηλωτών. 

Ακολούθως, υπήρξε επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, ενώ ο όχλος κινήθηκε και προς τα γραφεία του ΔΗΚΟ. 

Live όσα συνέβηκαν εντός και εκτός Βουλής 

 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας