Νουρής: Ενέργειες που δεν υπηρετούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Ενέργειες που δεν υπηρετούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής τις εξελίξεις κατά την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας από τη μια στη μη επίτευξη συμφωνίας για ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, και από την άλλη στη μη προώθηση του κανονισμού για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η σημερινή ημέρα δεν ήταν ότι καλύτερο για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου ο κ. Νουρής.

«Η απόφαση για τη μη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, αλλά πολύ περισσότερο η απροθυμία αριθμού κρατών μελών να προωθήσουν στο ευρωκοινοβούλιο τον κανονισμό για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είναι ενέργειες που δεν υπηρετούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε.

«Ιδιαίτερα για το θέμα του κανονισμού της εργαλειοποίησης, που αποτελεί για την Κύπρο μιας εξαιρετικής σημασίας κανονισμό, αυτό αφήνει ξανά την Τουρκία στο απυρόβλητο και είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα», εξήγησε ο κ. Νουρής.

«Θέλω να ελπίζω ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που αποφασίστηκε και η οποία προφανώς θα γίνει επί Σουηδικής Προεδρίας, θα δώσει την ευκαιρία ώστε αριθμός κρατών μελών να αλλάξουν τη θέση τους και να προωθηθεί ο συγκεκριμένος κανονισμός», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε τέλος την Τσεχική Προεδρία «για τη σθεναρή στήριξή της στα όσα η Κύπρος υποστήριξε», όπως είπε.

Υπενθυμίζεται πως στις συζητήσεις που αφορούν τη ζώνη του Σένγκεν την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και στη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με σύνθεση Υπουργών Δικαιοσύνης την Παρασκευή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή-Οι εξομολογήσεις συναγωνιστών και συγγενών αγωνιστών
Διπλάσιες επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές
Πίεση, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση-Οι συνέπειες των εξετάσεων τετραμήνων στους μαθητές
Ο Νορβηγός Espen Helgesen επικεφαλής του Cyprus Gran Fondo 2023
Η «αστυνομία» στα κατεχόμενα παρέλαβε δύο θωρακισμένα οχήματα
Συλλαλητήριο Κοινότητας Ουκρανο-κυπριακής Φιλίας έξω από το Προεδρικό
Πρώτη προπόνηση της Τσεντίνκαγια στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη
«Ατυχές γεγονός η αφαίρεση τουρκικής σημαίας, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται αθλητικές διοργανώσεις»
Υποσχέθηκε άμεση επίλυση των προβλημάτων στο νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς η Κανάρη