Κώστα: Για βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που πληρώνουν οι πολίτες

Για βεβιασμένες και λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2023. Ο βουλευτής επικεντρώθηκε κυρίως στην καθυστέρηση της κυβέρνησης για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και για ευθύνες της κυβέρνησης για την ψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Ο κ. Κώστα είπε ότι ως ΑΚΕΛ ανησυχούν για πληροφορίες ότι οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαιτούν τεράστια ποσά από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους, καθώς και για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, για το τέλμα στις διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, για το ότι παραμένει αναξιοποίητο το κοίτασμα Αφροδίτη. «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των υδρογονανθράκων για εσωτερική κατανάλωση», σημείωσε. Ακόμα, μίλησε για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την πολύ ψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών της κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου, «θα πληρώνουμε για τις εκπομπές ρύπων για ακόμα δύο χρόνια τουλάχιστον», ενώ φέτος ο κόσμος πλήρωσε €220 εκ.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε σε ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. Ακόμα, στον τομέα της αποθήκευσης η κυβέρνηση κάνει αργά βήματα, όπως και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Μίλησε ακόμα για τεράστια απροσδόκητα κέρδη από εταιρείες που η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει, αλλά και για αισχροκέρδεια εκ μέρους των εταιρειών πετρελαιοειδών. Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις εισηγήσεις της του 2015 για δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, γιατί εφαρμόζει ΦΠΑ και επί του φόρου κατανάλωσης, γιατί δεν προώθησε την υγραεριοκίνηση, γιατί δεν έκανε ποτέ χρήση του πλαφόν, γιατί δεν ελέγχει κερδοφορία εταιρειών, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι κατά την παραλαβή νέου φορτίου καυσίμων για έλεγχο αποθεμάτων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επανέναρξη των συνομιλιών-«Είναι η ώρα της διπλωματίας»
Η απάντηση ΥΠΕΞ στο σάλο για την τουρκική σημαία στην Πάφο-Αιχμές σε ιδιώτες
Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης η ΔΗΠΑ-Στα σκαριά δύο νέα όργανα
Θύμα κυβερνοεπίθεσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου-Απειλούν με διαρροή στοιχείων
Βγαίνει κι από πάνω ο Τατάρ-«Επίθεση κατά του τ/κ λαού η διαμαρτυρία των Ε/κ φοιτητών»
Κοινωνικές κατοικίες στο Βαρώσι και θεολογικό κολλέγιο ανακοίνωσε ο Οκτάι
Δεν αναμένει κινητικότητα στις συνομιλίες για Κυπριακό μετά την εκλογή του Χριστοδουλίδη ο Τατάρ
Κυκλοφόρησε η έντυπη έκδοση του Ι’ τόμου του έργου «Φάκελος Κύπρου»
Κ. Ευσταθίου: Η πανδημία ανέδειξε προκλήσεις για παιδιά με αναπηρίες
Αυτά είναι τα ποσά που έλαβαν τα κόμματα το 2022 ως κρατικές χορηγίες