Καυκαλιάς: Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την κοινωνία

Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την κοινωνία, είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, που επικεντρώθηκε σε κριτική στην κυβέρνηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων, σε δυσκολία επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είπε ότι είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται νέα κοινωνική πολιτική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φτώχειας, αλλά και για δημιουργία κράτους που να διανέμει δικαιότερα τον κοινωνικό πλούτο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν πραγματικού ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κύπρο ήταν μεταξύ των βραδύτερων στην ΕΕ, ενώ μίλησε και για απρόσιτα ενοίκια, παρά τις δεσμέυσεις της κυβέρνησης. Ακόμα, αναφερόμενος σε στοιχεία της ΕΕ, είπε ότι η Κύπρος δεν πέτυχε σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, σε θέματα μείωσης της ανισότητας, ενώ, πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ εργαζόμενων που είχαν μείωση απολαβών. Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η ΑΤΑ και να διευρυνθεί η κάλυψη σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς και να αναθεωρηθεί το ύψος για τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Επιπλέον, ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με την απασχόληση εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών από το ΥΠΑΝ, και το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό που «θεσμοθετεί την φτηνή εργασία», όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στην αποκατάσταση του πέναλτι 12% σε όσους φεύγουν στο 63ο έτος, μιλώντας για «εμπαιγμό» και «ροκάνισμα του χρόνου» από την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρθηκε και στην κατάργηση της αργίας στο λιανικό εμπόριο, που έφερε πλήγμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στη Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία ο ΠτΔ
Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών