Λάβρος ο Ιωνάς για επεισόδια-«Τι μέτρα έλαβαν, πώς αξιολόγησαν τις πληροφορίες;»

Ο απόηχος των επεισοδίων που για άλλη μια φορά έβαλε την Αστυνομία και τους αρμόδιους στο μάτι του κυκλώνα, έφερε ξανά στο προσκήνιο την κάρτα φιλάθλου, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της Νομοθεσίας, να βγαίνει μπροστά και να υπεραμύνεται του μέτρου, καταλογίζοντας ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι δεν ξέρουν πώς να διώξουν τη βία σήμερα από τα γήπεδα. 

Μιλώντας στον REPORTER, o Ιωνάς Νικολάου, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως η κάρτα φιλάθλου δεν ήταν το μαγικό ραβδί που θα απομάκρυνε τη βία από τα γήπεδα, τονίζοντας πως το μεγάλο ζήτημα είναι πώς εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Δεν γίνεται να λέμε σήμερα ότι φταίει η κάρτα φιλάθλου και να περιμέναμε ότι θα ήταν το μαγικό ραβδί που θα έλυνε τα πάντα. Όσοι θέλουν να τη δαιμονοποιήσουν έτσι λένε τώρα, αλλά δεν είπε κανείς ότι θα έλυνε τη βία η κάρτα φιλάθλου. Το να κρατά ένας φίλαθλος σήμερα κάρτα οπαδού, σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει επεισόδια νομίζετε; Κάρτα φιλάθλου κρατάνε όλοι σήμερα και πάλι κάνουν επεισόδια», ανέφερε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας παράλληλα πως σημασία έχει «το αν γίνονται έλεγχοι, το αν εφαρμόζεται το CCTV σωστά και εάν υπάρχουν μάλιστα CCTV, εάν γίνεται αυτόματη ταυτοποίηση και εάν εφαρμόζεται επίσης η τεχνολογία που προσφέρεται σήμερα και όχι εκείνη που προσφερόταν πριν έξι και πριν δέκα χρόνια, για την αναγνώριση αυτών των προσώπων».

Εάν θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Ιωνάς, «να εφαρμόζουμε παρωχημένων εποχών πράγματα, δηλαδή να περιμένουμε τις φωτογραφίες και να πηγαίνουμε στο μητρώο για να δούμε ποιος είναι ποιος, τότε αυτά είναι αστεία πράγματα. Το θέμα με την κάρτα φιλάθλου είναι η αξιοποίηση της φωτογραφίας για την ταυτοποίηση των προσώπων και να βρεις τα στοιχεία. Δεύτερο, είναι να σου πει ποιος μπαίνει μέσα στο γήπεδο. Τρίτο, είναι ότι με την κάρτα φιλάθλου γνωρίζεις ποιος απαγορεύεται επίσης να μπει στο γήπεδο και έτσι ακόμη και να προσπαθήσει να μπει, θα του απαγορευτεί η είσοδος ελέγχοντας την κάρτα φιλάθλου».

Σε σχέση με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Τσίρειο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε από τη μια πως ορθά η Αστυνομία δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του αγώνα, ωστόσο καταλογίζει ευθύνες στη Δύναμη, για τα όσα ακολούθησαν εκτός γηπέδου. 

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, «πολύ καλά έκανε η Αστυνομία και δεν επέτρεψε να αρχίσει το παιχνίδι, αφού φαίνονταν τα προβλήματα ασφάλειας. Τους ελέγχους τους κάνουν στην είσοδο οι στιούαρτ και όχι οι αστυνομικοί, αλλά ακόμη και αυτά που καταφέρνουν να περνούν εντός των κερκίδων, βρίσκουν και άλλους τρόπους. Είμαι βέβαιος, ότι η Αστυνομία φρόντισε οι κερκίδες και το γήπεδο να είναι καθαρό πριν να μπουν μέσα οι οπαδοί. Αυτοί βρίσκουν άλλους τρόπους όμως να περνούν μέσα τα διάφορα αντικείμενα. Όλοι ξέρουν πώς είναι αυτοί οι τρόποι. Και οι ομάδες και οι στιούαρτ και οι υπεύθυνοι ασφαλείας γνωρίζουν πώς εκφεύγουν τους ελέγχους οι οπαδοί. Κάποτε έλεγαν ότι μέχρι και παράγοντες κανόνιζαν οπαδούς για να περάσουν αντικείμενα μέσα στο γήπεδο».

Την ίδια ώρα, υπέδειξε πως «η Αστυνομία εκτός του γηπέδου, έπρεπε να είχε την κατάλληλη Δύναμη για να ελέγξει την κατάσταση. Ούτε υπεύθυνος ασφαλείας υπάρχει εκτός γηπέδου, ούτε κανείς. Είναι μόνο η Αστυνομία, που έχει αποκλειστικά τον έλεγχο και όφειλε να έχει περισσότερους αστυνομικούς».

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου, διερωτήθηκε πόσα από τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσουν, ο κάθε αρμόδιος από την πλευρά του και σε ποιο βαθμό. «Μετά, μπορούμε να πούμε και για την κάρτα φιλάθλου, αλλά ακόμη και να καταργηθεί η κάρτα φιλάθλου, θα σταματήσει η βία; Καταντήσαμε για 50-100 αλήτες να περιπαίζεται ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Εγώ διερωτώμαι πραγματικά με αυτά που γίνονται σήμερα. Δεν ξέρουν να διώξουν τη βία, είναι απλά τα πράγματα. Γιατί επίσης, όλα τα επεισόδια να γίνονται στη Λεμεσό; Είναι το τρίτο επεισόδιο που γίνεται στο Τσίρειο».

Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός, έθεσε κάποια ερωτήματα προς τροφή για σκέψη. «Καταρχάς, πού είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου; Πόσο ικανός είναι; Τι μέτρα λήφθηκαν για την ασφάλεια του αγώνα; Εάν υπήρχαν ακόμα όλες αυτές οι πληροφορίες από προηγουμένως, τι έκαναν για να αξιολογήσουν αυτές τις πληροφορίες; Τόσο από την πλευρά της Αστυνομίας, όσο και από την πλευρά του υπευθύνου ασφαλείας; Τι συζήτησαν στη σύσκεψη που έκαναν μεταξύ τους οι αρμόδιες πλευρές; Ή δεν την έκαναν καν τη σύσκεψη;». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Έριξαν κροτίδα στην είσοδο δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό-Το αντιλήφθηκε υπάλληλος
Καταζητείται ο 43χρονος Γιώργος Φράγκου για κλοπή φορτηγού (pic)
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)