Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια... (Χατζη)παντέλα μου για ΤΑΕΠ-Μείναμε στα «θα»

«Υπάρχουν προβλήματα και τα παρακολουθούμε».

«Με την έναρξη του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων θα λυθεί το πρόβλημα».

«Θα εισαχθούν στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία». 

Αυτές είναι κάποιες από τις βαρύγδουπες δηλώσεις, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάστηκαν με ινκόγκνιτο επισκέψεις, έτσι για τις εντυπώσεις. Λόγια και υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό όσον αφορά την κατάσταση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που θυμίζουν τις επαναλήψεις σειρών ή τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Η ημέρα της μαρμότας», ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος και στάσιμος στον χρόνο.

Στάσιμα στον χρόνο παραμένουν και τα όσα υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, για μια καλύτερη εικόνα -χωρίς ουρές και ταλαιπωρία- στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, με τους πολίτες να περιμένουν ακόμα να δουν εκείνη την ευρωπαϊκή εικόνα που τους έταξαν με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας στην χώρα μας. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κος Χατζηπαντέλα παραδέχθηκε ξανά τα προβλήματα και έριξε έμμεσα την ευθύνη στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί για ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων στο ΓεΣΥ. Όχι, όμως, στην απουσία πολιτικής βούλησης ή αποφασιστικότητας... 

Αντί να δημιουργούνται οι συνθήκες για πιο εύκολα προσβάσιμα νοσοκομεία για τους ασθενείς, δημιουργούνται κι άλλα «αγκάθια» που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Πριν λίγο καιρό, οι αρμόδιοι επικαλέστηκαν την έναρξη της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων και πως αυτό θα αποσυμφόριζε -τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα- τα ΤΑΕΠ. Περίπου πέντε μήνες αργότερα, μια βόλτα στα Τμήματα μπορεί να πείσει και τον πιο άπιστο πως ο θεσμός δεν έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γιατροί αρκούνται σε τηλεφωνικές διαγνώσεις με σκοπό να αποτρέψουν τις επισκέψεις στα νοσηλευτήρια όπου πραγματοποιούνται εφημερίες. Στα μάτια του κάθε πολίτη αυτό δεν μοιάζει με λύση, αλλά με την περίπτωση ασθενή που χρειάζεται συρραφή στην πληγή του και αντ΄ αυτού τοποθετούν τσιρότο. Όπως αποδεικνύεται, η λύση για τα ΤΑΕΠ ουδέποτε βρισκόταν στα εφημερεύοντα ιατρεία, αλλά ήταν άλλη μια κακή ανάγνωση της κατάστασης από μέρους των αρμοδίων. 

Και μπήκαμε στον Δεκέμβριο και ακόμη εκκρεμεί το ζήτημα που ο ίδιος ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα επικαλέστηκε, δηλαδή των διαπραγματεύσεων του ΟΑΥ για ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσοκομείων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ως τρόπος επίλυσης της πλειάδας προβλημάτων, με τα πράγματα να κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Τα περιθώρια όμως στενεύουν, αφού μέχρι 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταξή τους. Πλέον καθίσταται σαφές πως, από τη στιγμή που ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις μόνο με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας στο παρόν στάδιο, και δεν θα μπορέσει σύντομα να προσφέρει λύσεις στα ΤΑΕΠ. 

Οι επιφανειακές και προσωρινές λύσεις που λαμβάνονται για τα προβλήματα που μαστίζουν τα ΤΑΕΠ, δεν βασανίζουν μόνο τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό των νοσηλευτηρίων. Κυρίως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων, που ουκ ολίγες φορές απείχαν από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για υποστελέχωση, η οποία τους έφερε αντιμέτωπους με εξοργισμένους πολίτες, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαγνώσεις, στην έγκαιρη μεταφορά ασθενών σε κλίνες και άλλα. Αντί, δηλαδή, η εφαρμογή του ΓεΣΥ και η επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα να διευκολύνει την παροχή και την χρήση υπηρεσιών υγείας, εκεί και όπου χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και λεπτοί χειρισμοί συνεχίζει να παρουσιάζεται αδυναμία, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όλων. 

Αν κάποιοι νιώθουν θιγμένοι από τα όσα τους καταλογίζονται κατά καιρούς, ίσως θα πρέπει πρώτα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Για το γεγονός πως ανέχονται άνθρωποι να υποφέρουν στις ουρές, για το γεγονός πως ξεμένουν από αναλώσιμα, για το γεγονός πως αποτυγχάνουν να κάνουν σωστή στελέχωση. Για όλες εκείνες τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούν συλλογική ντροπή στους πολίτες και... ακατάσχετη εκτόξευση δικαιολογιών στους αρμοδίους. 

Τα ΤΑΕΠ δεν είναι απλή υπόθεση. Κανείς δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Είναι περίπλοκα και γι' αυτό τα προβλήματά τους είναι συχνά εξίσου περίπλοκα. Και για να λυθούν χρειάζεται σοβαρότητα, βούληση και ένας σωστός προγραμματισμός. Όταν οι Πρώτες Βοήθειες έρχονται τελευταίες στα μάτια των πολιτών, κάτι πάει πολύ στραβά. Και σχεδόν ποτέ δεν είναι ο γιαλός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες