Το Κ.Σ. Ακακίου απορρίπτει αίτηση ιδιωτικής εταιρείας για φωτοβολταϊκό πάρκο σε κρατική γη

Την έντονη αντίθεσή του στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη από ιδιωτική εταιρεία, εντός των ορίων της κοινότητας Ακακίου, εκφράζει το Συμβούλιο της κοινότητας, καθώς προκρίνει τη δημιουργία αντίστοιχου πάρκου από το ίδιο το Συμβούλιο, με σκοπό να καταστεί το Ακάκι "κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας".

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο απέρριψε αμέσως και ομόφωνα αίτημα εταιρείας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, σε συνεδρίασή του στις 31 Μαΐου 2022, καθώς είχε ήδη υποβάλει αίτημα το ίδιο το Κοινοτικό Συμβούλιο προς το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Το Συμβούλιο ενημέρωσε στη συνέχεια τον Υπουργό Εσωτερικών, στις 9 Ιουνίου 2022, σχετικά με την ένστασή του για παραχώρηση κρατικής γης γι' αυτό τον σκοπό.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι ενημερώθηκε από το Κτηματολόγιο, στις 21 Οκτωβρίου, ότι η γη είναι δεσμευμένη για άλλους κυβερνητικούς σκοπούς, "χωρίς να αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο για πρόθεση παραχώρησης της στην εν λόγω ιδιωτική εταιρεία. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς η γη είναι δεσμευμένη για άλλους κυβερνητικούς σκοπούς και εμείς να γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί από την ιδιωτική εταιρεία και ποιοι κυβερνητικοί σκοποί εξυπηρετούνται από μια ιδιωτική επένδυση", διερωτάται στην ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, στις 30 Νοεμβρίου, η ιδιωτική εταιρεία πληροφόρησε το Συμβούλιο ότι προχώρησε σε περιβαλλοντική μελέτη, την οποία ζήτησε να αναρτήσει το Συμβούλιο δημόσια στη Κοινότητα. Το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας.

"Ως Κοινοτικό Συμβούλιο, προχωρήσαμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες και είμαστε σε συνεργασία με κατάλληλους συμβούλους με σκοπό τη δημιουργία φωτοβολταϊκου πάρκου για να καταστήσουμε την κοινότητα μας κοινότητα ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τον νόμο του 2022 (197(I)/2022). Δεν θα αφήσουμε να γίνει εκμετάλλευση της κρατικής γης εντός των ορίων της κοινότητας μας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Το Συμβούλιο Ακακίου αναφέρει, τέλος, ότι, τόσο το ίδιο, όσο και οι κάτοικοι της Κοινότητας "είναι σε αναβρασμό και κάθετα αντίθετοι αφού τα 242.000 δεκάρια κρατικής γης θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα. Θα είμαστε σε εγρήγορση και θα αγωνιστούμε για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Νέα διαμαρτυρία από τους χαμηλόμισθους του δημοσίου στα φώτα του «Καλησπέρα» (pics)
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες από την Μετεωρολογική
Η χαρτογράφηση των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-Μελετώνται κίνητρα παραμονής
Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Συννεφιασμένος ο καιρός, αναμένονται μεμονωμένες βροχές το βράδυ
Γνωστά και άγνωστα τοπία της Κύπρου μέσα από την οπτική εξερευνητών και πολιτών (pics)
«Άγιε Βασίλη, σε παρακαλούμε να φέρεις στα φτωχά παιδάκια και σε αυτά του πολέμου, καινούργια σπίτια»
Πήραν την κατιούσα αλλά δεν ικανοποιούν οι τιμές καυσίμων-Πάνω από 8 σεντ διαφορά από Ε.Ε.