«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν»-Μετανιωμένη 97χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο

Πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ηλικίας 97 ετών σήμερα, εμφανίστηκε μετανιωμένη, μιλώντας για πρώτη φορά για τις κατηγορίες που της προσάπτονται, στη δίκη της στο Ιτσεχόε της βόρειας Γερμανίας.

«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάφχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», δήλωσε η Ίρμγκαρντ Φύρχνερ.

Τις δηλώσεις που έκανε η κατηγορουμένη, η οποία μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, Νίκλας Βέμπερ.

Η Φύρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Η δίκη της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σήμερα, οι συνήγοροί της ζήτησαν από το δικαστήριο να την αθωώσει καθώς, όπως υποστηρίζουν, από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν δεν συμπεραίνεται μετά βεβαιότητας ότι η κατηγορουμένη γνώριζε ότι άνθρωποι εξοντώνονταν συστηματικά στο Στάτχοφ.

Στις 22 Νοεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στην πρώην γραμματέα ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η κατηγορουμένη το… έσκασε την ίδια ημέρα. Αντί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, πήρε ταξί από το σπίτι της και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκεί την βρήκαν λίγες ώρες αργότερα.

Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φύρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.

Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι 48χρονου και του απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 381 χιλιάδων ευρώ
Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Συρία και Ισραήλ συμφωνούν για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες