Αναμένοντας τις αλλοιωμένες φωτογραφίες των χούλιγκαν με τα επεισόδια…

Ένα από τα πολλά σχόλια που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον απόηχο της αναβολής του παιχνιδιού στο Τσίρειο μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ και τα όσα ντροπιαστικά ακολούθησαν εκτός γηπέδου, όπου οπαδοί μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης, έλεγε: «Φέρτε ξένους αστυνομικούς». Αφού το πρόβλημα για το… μπαρούτι στο ποδόσφαιρο ήταν οι διαιτητές, αυτό επιλύθηκε με τους… εισαγόμενους στα κρίσιμα παιχνίδια.

Ωστόσο, το κεφάλαιο αστυνόμευση, δεν επιλύθηκε και δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να δοθεί τέλος και να μπει ένα φρένο στους χούλιγκαν που δρουν ανενόχλητοι, στην σκιά της αδυναμίας των Αρχών να τους εντοπίσουν και να τους αφήσουν εκτός γηπέδων. Γιατί, περί αδυναμίας πρόκειται, όσο και αν κάποιοι θέλουν να ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στον επόμενο.

Και αυτό διότι, από την αρχή της έναρξης της ποδοσφαιρικής περιόδου, σχεδόν κάθε αγωνιστική σημαδεύτηκε με επεισόδια, από κάποιους που μόνο άγνωστοι δεν είναι στην Αστυνομία, η οποία όμως φαίνεται να μην μπορεί – εκτός και αν δεν θέλει – να τους αγγίξει. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως μετά από επεισόδια, λογαριασμοί ομάδων στα social media διαφήμιζαν τα έκτροπα και τις «επιδόσεις» τους, με τον απλό πολίτη να διερωτάται για ποιο λόγο δεν εντοπίζονται αυτοί που τα αναρτούν τα «επιτεύγματα» τους. Και κάπου εδώ μας έρχεται στο μυαλό το parody account, που μέσα σε χρόνο ρεκόρ εντόπισαν το δίκτυο και εξασφάλισαν μάλιστα ένταλμα έρευνας.

Αυτό που μένει μετά από κάθε παιχνίδι που σημαδεύεται με επεισόδια, είναι το μπαλάκι της ευθύνης να πηγαίνει και να έρχεται, η Αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από πρόσωπα που μπορεί να μην διακρίνονται καν, να ακούμε πως γίνονται εξετάσεις και διερευνώνται διάφορα στοιχεία και να γίνονται μερικές συλλήψεις – και αν – οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των οπαδών που εμπλέκονται στα έκτροπα.

Από τη μια η αδυναμία των Αρχών και από την άλλη η ατιμωρησία, έχει ως αποτέλεσμα οι χούλιγκαν να βγαίνουν νικητές σε κάθε παιχνίδι, αφού ουδείς φαίνεται να μπορεί να τους αντιμετωπίσει, απλώς αναμένουμε να κάνουν ότι θα κάνουν, μέχρι να σταματήσουν. Και τότε, ξεκινά ο απολογισμός και αναμένουμε τις αλλοιωμένες φωτογραφίες από τα κλειστά κυκλώματα μιας άλλης εποχής, να δοθούν στη δημοσιότητα, μπας και οι πολίτες βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Τσίρειο, είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς από επεισόδια που σημειώθηκαν από την αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου. Οπαδοί δημιούργησαν ένα πολεμικό κλίμα πριν την έναρξη του αγώνα, ο διαιτητής ζήτησε ασφάλεια από την Αστυνομία, αυτή δεν ήταν σε θέση να την εγγυηθεί και έτσι ο αγώνας διακόπηκε. Τελικά, τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από το γήπεδο, με τους δέκα, είκοσι, τριάντα οπαδούς, να μετατρέπουν την περιοχή σε πεδίο μάχης και η Αστυνομία να παραμένει σε ρόλο θεατή, μέχρι να τους «περάσει».

Η Αστυνομία δεν άργησε να βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου να εξηγεί τους λόγους που αναβλήθηκε ο αγώνας, ενώ ερωτηθείς για το πώς βρέθηκαν οι πέτρες, ανέφερε πως οι οπαδοί έσπασαν μπετόν από την κερκίδα. Σε ότι αφορά το ερώτημα πώς πέρασαν εντός γηπέδου τόσες φωτοβολίδες και κροτίδες, το μπαλάκι της ευθύνης ρίχθηκε στους παρατηρητές. Ίσως και η εύκολη λύση. Οι επιτηρητές. Ωστόσο, εύλογα διερωτάται κανείς, γιατί δεν συνέδραμε η Αστυνομία στους ελέγχους και δεν έκρινε πως πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, αφού και ο πιο άσχετος, γνωρίζει πως πρόκειται για παιχνίδι υψηλού κινδύνου, αφού υπάρχει προϊστορία.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί των ενεργειών της η Αστυνομία, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια εκτός γηπέδου, ανήρτησε βίντεο από την κερκίδα της ΑΕΛ, όπου οπαδοί έσπαζαν την κερκίδα και μάζευαν μπετόν. Δηλαδή, κάποιοι ανεγκέφαλοι έκαιγαν την περιοχή έξω από το γήπεδο και η Αστυνομία έκρινε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να τρέξει να προστατεύσει την εικόνα της.

Δεν αντιλέγει κανείς πως πρόκειται για ανεγκέφαλους και χούλιγκαν που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο. Η Αστυνομία είναι ξεκάθαρο πως αυτό ήθελε να δείξει. Το ερώτημα όμως, είναι τι έκανε και τι κάνει η Αστυνομία και όλοι οι εμπλεκόμενοι για αυτούς τους ανεγκέφαλους; Το θέμα είναι να προστατεύσουμε την εικόνα μας ή να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτούς τους χούλιγκαν που ξεφτιλίζουν ολόκληρο το σύστημα και να προστατεύσουμε την κοινωνία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά