Τα επεισόδια στα σχολεία έδειξαν την έλλειψη παιδείας-Αδήριτη ανάγκη για αλλαγή
06:58 - 31 Δεκεμβρίου 2022
Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά όλος ο πλανήτης, για να αποχαιρετήσει το 2022 και να υποδεχτεί το 2023 και μία ακόμη χρονιά, που έφερε αρκετά από τα κακώς έχοντα στα σχολεία στην επιφάνεια, μας αποχαιρετά. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μόνο ομαλή δεν ήταν, με το πρώτο εξάμηνο του 2022 να είναι αρκετά φορτωμένο, όσον αφορά σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας να μην θυμίζουν σε τίποτα σχολικές μονάδες.
Από τις πρώτες ημέρες διαφάνηκε ότι η σχολική χρονιά δεν θα ήταν όπως τις άλλες, καθώς τα παρατράγουδα ξεκίνησαν από την αρχή, με εμπλοκή καθηγητών, διευθυντών και μαθητών. Αν και έχουν περάσει από τότε πάνω από τέσσερις μήνες, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, που εξήντα μαθητές αντί να κάτσουν στα θρανία τους, έπρεπε να φύγουν από το σχολείο, καθώς είχαν αποβληθεί για… τρίχες. Το αλαλούμ που ακολούθησε, με το Υπουργείο Παιδείας να αναφέρει ότι ήταν απλά συστάσεις και τους γονείς να τους διαψεύδουν, δημοσιεύοντας το έγγραφο των αποβολών, έδωσαν ένα πρώτο στίγμα για το τι θα ακολουθούσε.
Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι η συνέχεια όχι μόνο δεν θα θύμιζε σχολεία, αλλά θα έκανε όλους να αμφιβάλλουν κατά πόσο υπάρχει παιδεία ή όχι στις σχολικές μονάδες. Επεισόδια βίας, φωτοβολίδες σε σχολικές μονάδες, επιθέσεις μαθητών σε συμμαθητές τους, τραυματισμοί, ρίψη μολότοφ σε ομάδα μαθητών από άλλους μαθητές, είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση καθηγητών σε μαθήτριες έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βλέμματα όλων στραμμένα στα σχολεία για όλους τους λάθος λόγους
Κι ενώ όλα αυτά κατέκλεισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τους γονείς και όλη την κοινωνία να παρακολουθεί με έντονη αγωνία τις εξελίξεις, από πλευράς αρμοδίων οι αντιδράσεις έφταναν με το σταγονόμετρο. Συγκεκριμένα, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που δεν άφηναν περιθώρια στον υπουργό και τους συνεργάτες του να αποφύγουν οποιοδήποτε σχόλιο, με τις τοποθετήσεις, ωστόσο, να είναι αρκετά συγκροτημένες και περιεκτικές, ώστε να μην μπορεί κάποιος να καταλάβει τις προθέσεις τους και κατά πόσο ανησυχούν ή όχι για την κατάσταση που επικρατεί.
Πάντως, το πρώτο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έχει σημαδευτεί από περιστατικά επίθεσης μαθητών σε συμμαθητές τους, όπως το άγριο bullying σε 13χρονο, σε Γυμνάσιο στη Λεμεσό, από επίθεση μητέρας σε μαθητές, έξω από το σχολείο, επειδή κορόιδευαν την κόρη της, από επίθεση καθηγητή σε μαθητή, επειδή έκανε φασαρία έξω από το σχολείο του, από επίθεση μαθητών σε άλλους μαθητές που περίμεναν έξω από το σχολείο τους για να πάνε εκδρομή και τους πέταξαν μολότοφ, αλλά και από τις δύο υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από καθηγητές, με την μία εξ αυτών να είναι αρκετά ανησυχητική και αυτό διαφάνηκε από τον όγκο των μαρτυριών που έλαβε η Αστυνομία.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι σύνηθες φαινόμενο τα «πειράγματα» των μαθητών μεταξύ τους, όμως όταν αυτά τα περιστατικά τείνουν να ξεφεύγουν, τότε πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό, ως προς τα παραδείγματα που λαμβάνουν οι μαθητές. Το γεγονός ότι σε αρκετά από τα περιστατικά που σημειώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εντός των σχολικών μονάδων, υπήρξε εμπλοκή καθηγητών και γονιών, πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρξει επανάληψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αναπνευστήρα η παιδεία λόγω του bullying και τα λανθασμένα παραδείγματα
Προς αυτό θα μπορούσαν να συμβάλουν οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή, καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για ποινικοποίηση του εκφοβισμού, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε σχολικό και παρά τις αντιδράσεις που ακούστηκαν κατά την αρχική συζήτηση του θέματος, φαίνεται ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να ψηφιστεί μία νομοθεσία, ώστε να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, που θα οδηγήσει στη μείωση των περιστατικών αυτών. Το ερώτημα, ωστόσο είναι κατά πόσο μετά τη ψήφιση του νόμου, θα υπάρξει εφαρμογή του ή όχι από τους αρμόδιους, καθώς το προηγούμενο διάστημα, από τα έδρανα της Βουλής ακούστηκε πως νόμος που ψηφίστηκε ο νόμος 2020 για τη βία στα σχολεία, δεν εφαρμόστηκε ακόμη στην ολότητά του, αλλά κάποιες πτυχές του.
Στο μεταξύ, σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των αρμοδίων θα μπορούσε να αποτελέσει και ο νόμος για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν αυτή κλείσει για τα Χριστούγεννα, καθώς με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν είναι αθώα η κάθε κατάσταση. Παρά τις αντιδράσεις και την ανταγωνιστικότητα που παρατηρήθηκε γύρω από αυτό το θέμα και δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέπεμψε το συγκεκριμένο νόμο, το Υπουργείο Παιδείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καλούνται να συνεργαστούν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η ανάγκη για ποινικοποίηση του bullying και οι παγίδες που πρέπει να αποφευχθούν
- ΒΙΝΤΕΟ: Νέο επεισόδιο βίας σε σχολείο-Μαθήτριες έπαιξαν ξύλο
- Έβαλαν φωτιά σε σχολική αίθουσα-Έκαψαν θρανία, εκκενώθηκε η τάξη (pics)
- Νόμοι μόνο στα χαρτιά για ανήλικους παραβάτες-231 μαθητές με ποινικό μητρώο
- Αδήριτη ανάγκη η θεσμοθέτηση του bullying-Τα κενά και οι προβληματισμοί
- Μητέρα επιτέθηκε και χαστούκισε εφτάχρονο έξω από Δημοτικό Σχολείο