Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2022, ένα έτος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Τον ρου της ιστορίας έχει αλλάξει το 2022, μια χρονιά που φεύγει σημαδεμένη από γεγονότα που συντάραξαν τον πλανήτη. 

Η φρίκη του πολέμου έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, σκορπώντας θάνατο και δυστυχία. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει, ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη, οι συγκρούσεις μεταξύ των εθνών συνεχώς αναζωπυρώνονται. 

Κι ενώ ένας νέος ψυχρός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών, η ανθρωπότητα παλεύει γι’ άλλη μια φορά για να διεκδικήσει τα αυτονόητα και όσα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. 

Σ’ έναν πλανήτη όπου πολλές φορές βασιλεύει η διαφθορά και προωθούνται μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών, ανάμεσα στους πολίτες επικρατούν έντονα τα αισθήματα της απογοήτευσης, της αγωνίας για επιβίωση και του φόβου για το αύριο. 

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία - Ο πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη

Στις 24 Φεβρουαρίου κι αφού κάθε διπλωματική προσπάθεια για αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης έχει πέσει στο κενό, ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται και η Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974, σέρνεται σε έναν πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Άμαχοι, μεταξύ τους παιδιά, χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Σειρήνες ηχούν απ’ άκρου εις άκρον. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας και του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τα πακέτα κυρώσεων από τη Δύση κατά της Ρωσίας διαδέχονται το ένα το άλλο και η αχαρνής χώρα απομονώνεται. Αμυντικός οπλισμός αποστέλλεται από διάφορες χώρες στην Ουκρανία. Το Κίεβο ζητεί επέμβαση του ΝΑΤΟ, αίτημα το οποίο απορρίπτεται, καθώς θα σηματοδοτούσε την έναρξη του 3ου παγκοσμίου πολέμου. Κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία, παραμένουν προς ίδιον όφελος ουδέτερες και φορούν το προσωπείο του ειρηνοποιού. 

Κι ενώ ο Ζελένσκι κάνει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., επισπεύδει τις διαδικασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ζητεί έμπρακτη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ο Πούτιν εκφοβίζει, τρομοκρατεί και εξαπολύει απειλές. Στο τραπέζι ακόμη και η χρήση πυρηνικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται σθεναρά, την ώρα που η ρωσική αρκούδα προχωρεί στην προσάρτηση στα εδάφη της των ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας. Οι Ουκρανοί δεν τα βάζουν, ωστόσο, κάτω και σε πολλές περιπτώσεις ανακατακτούν εδάφη. 

Ο πόλεμος αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες και ένας νέος ψυχρός πόλεμος κάνει ήδη ορατά τα σημάδια του. Πέραν της φρίκης της συνεχιζόμενης σύρραξης, οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες σε διάφορες χώρες και δη ευρωπαϊκές. 

Την ίδια ώρα, η στρόφιγγα του φυσικού αερίου κλείνει από τη Μόσχα και οι ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν διακαώς εναλλακτικές. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη ξεσπούν διαδηλώσεις, καθώς οι εξελίξεις άρχισαν ήδη να επηρεάζουν αισθητά τις τσέπες των πολιτών. 

Δίχως τέλος η γενοκτονία των Αρμενίων από το Αζερμπαϊτζάν

Η γενοκτονία των Αρμενίων του Αρτσάχ από τους Αζέρους συνεχίζεται. Οι συγκρούσεις στην περιοχή διαδέχονται η μία την άλλη.  

Αυτή τη στιγμή, οι Αζέροι έχουν αποκλείσει τον διάδρομο Λατσίν, ο οποίος διασυνδέει την Αρμενία με περιοχή του Αρτσάχ όπου ζουν περίπου 120 χιλιάδες Αρμένιοι αυτονομιστές. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση και ζουν σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι. 

Δραματική είναι η έκκληση βοήθειας που απευθύνει ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα δει το θέμα λεπτομερώς.Το Μπακού παραβιάζει, ωστόσο, κατ’ εξακολούθηση τη συνθηκολόγηση του 2020, η οποία επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου και με ολέθριες συνέπειες για τους Αρμενίους του Αρτσάχ. 

Ουσιαστικά, το Αζερμπαϊτζάν οδεύει με αμείωτο ρυθμό προς την ολοκλήρωση των σχεδιασμών του στην περιοχή, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εταίρου του, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία. Εξάλλου, κατά τη διαρκεια επίσκεψή της στην αρμενική πρωτεύουσα, η πρόεδρος του αμερικανικού κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι το είπε ξεκάθαρα:”Υπεύθυνοι για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία”.

Η Μαχσά Αμινί γίνεται σύμβολο αντίστασης στο Ιράν

Μετά από τρεις μέρες ξυλοκοπήματος από την ιρανική αστυνομία ηθών για τον ασήμαντο λόγο ότι δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της, η 22χρονη Μαχσά Αμινί αφήνει την τελευταία της πνοή σε κρατητήρια της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Ο θάνατός της προκαλεί την οργή του ιρανικού λαού και η Αμινί γίνεται σύντομα σύμβολο αντίστασης κατά του ισλαμικού καθεστώτος, καθώς και της υποτίμησης και καταπίεσης της γυναίκας.

Χιλιάδες Ιρανοί εξεγείρονται και ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Εστίες φωτιάς συνθέτουν το σκηνικό των μαζικών διαδηλώσεων που διαρκούν μέρες, ενώ κοπέλες κόβουν συμβολικά τούφες απ’ το μαλλί τους.

Εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης, περίπου 500 διαδηλωτές, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, χάνουν τη ζωή τους. Η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να καταστείλει τις διαδηλώσεις είτε με πυροβολισμούς είτε με δακρυγόνα είτε με αντλίες νερού, ακόμη και με την απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο. 

Εν τέλει, η ιρανική ηγεσία αποφασίζει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών. 

Καζάνι που βράζει τα Βαλκάνια

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στο Κοσσυφοπέδιο με την αντιπαράθεση μεταξύ Αλβανών και της μειονότητας των Σέρβων που ζουν στο βόρειο Κόσοβο ν’ αναζωπυρώνεται ανά τακτά διαστήματα και να εκδηλώνεται με διαδηλώσεις και βία.

Αρχές Αυγούστου και η Πρίστινα αποφασίζει να μην αναγνωρίζει τα σερβικά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σημεία διέλευσης με τη Σερβία, αλλά να τα αντικαθιστά με προσωρινά έγγραφα εισόδου και εξόδου, όπως επίσης και τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Κάτι που τελικά δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, ήταν όμως αρκετό για το ξέσπασμα νέου γύρου συγκρούσεων.

Βίαιες συγκρούσεις ξεσπούν εκ νέου τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της σύλληψης από τις αρχές του Κοσόβου του Σέρβου Ντέγιαν Πάντιτς, πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση. Πέραν του έκρυθμου κλίματος που δημιουργείται, οι Σέρβοι μπλοκάρουν ένα απ’ τα  βασικότερα σημείο διέλευσης εμπορευμάτων από τη Σερβία στο βόρειο Κόσοβο. Κίνηση που όχι μόνο δυσχεραίνει το εμπόριο αλλά προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες. 

Τα χειρότερα αποφεύγονται την υστάτη μετά από παρέμβαση Ουάσινγκτον και Βρυξελλών.

Λάδι στη φωτιά στη σχέση Ταϊβάν - Kίνας και συνάντηση Μπάιντεν - Σι

Η Νάνσι Πελόζι προσγειώνεται στις 2 Αυγούστου στην Ταϊπέι για να εκφράσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση της αποσχισμένης από την Κίνα, Ταϊβάν. 

Η άφιξη της προέδρου της αμερικανικής βουλής στο νησί προκαλεί την οργίλη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο στέλνει το σαφές μήνυμα πως “όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν”.

Η Κίνα προχωρεί στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ταιβάν, ενώ πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της. 

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αμερικανικές αναφορές για ενδεχόμενη κινεζική εισβολή, με τον αρχηγό της CIA να δηλώνει δημοσίως ότι είναι θέμα χρόνου.

Αφότου έχει προηγηθεί η επίσκεψη Πελόζι στη Ταϊβάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντά τον Κινέζο ομόλογό του τον Νοέμβριο στο Μπαλί, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20.  

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο όπου οι σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον βρίσκονται στο ναδίρ τους, το τετ-α-τετ Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ έχει διάρκεια πέραν των τριών ωρών, με τους δύο άντρες να μιλούν επί παντός επιστητού.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε πολύ καλό κλίμα με τον Μπάιντεν να δηλώνει αμέσως μετά πως δεν χρειάζεται να υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα και να προχωρεί στην εκτίμηση ότι το Πεκίνο δεν θα εισβάλει στην Ταιβάν.  Από πλευράς του ο Τζινπίνγκ δηλώνει πως πρέπει να χαραχθεί η σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας - ΗΠΑ. 

Τέλος εποχής - Πεθαίνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αφήνει την τελευταία της πνοή στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη χώρα. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα είχε συμπληρώσει 70 χρόνια στον θρόνο.

Η κηδεία της Ελισάβετ, η οποία σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή πέθανε από γηρατειά, τελείται παρουσία παγκόσμιων ηγετών. Είχε προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα, με χιλιάδες πολίτες να σχηματίζουν ουρές στους δρόμους του Λονδίνου, περιμένοντας στωικά - μέχρι και πάνω από 10 ώρες- για  να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσά τους. 

Την Ελισάβετ στον θρόνο διαδέχεται ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, ο οποίος γίνεται αυτομάτως ο νέος Βρετανός μονάρχης. Η σύζυγός του Καμίλα, κατέχει πλέον τον τίτλο της βασιλικής συζύγου.

Εξοντώνεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα και διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, εντοπίζεται και εξοντώνεται από την CIA κατά τη διάρκεια αμερικανικού αεροπορικού πλήγματος στην Καμπούλ.

Ο Ζαουάχρι, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των ενορχηστρωτών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είχε ανακηρυχθεί ως τρομοκράτης και καταζητείτο για χρόνια..

Τον θάνατό του ανακοινώνει μέσω διαγγέλματος ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφέροντας πως “αποδόθηκε δικαιοσύνη”. 

QatarGate - Στον αέρα η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σείονται συθέμελα αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο QatarGate, που εμπλέκει την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινονουλία και Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Οι βελγικές αρχές εντοπίζουν στο σπίτι της Καϊλή στις Βρυξέλλες 150 χιλιάδες ευρώ μετρητά, άλλες 600 χιλιάδες εντοπίζονται στο σπίτι του πατέρα της, ενώ άλλες 750 χιλιάδες εντοπίζονται σε σουίτα ξενοδοχείου. Όπως αποκαλύπτεται η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος χρηματιζόταν από το Κατάρ για να προωθεί τα συμφέροντά του στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα χρηματοδότηση φαίνεται να δεχόταν και από το Μαρόκο. Και οι δύο χώρες αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Πέραν της Καϊλή στο κόλπο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τόσο ο σύντροφός της όσο και ο Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ο εγκέφαλος της υπόθεσης.

Αυτή τη στιγμή η Καϊλή είναι προφυλακιστέα και κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση.

Μια παραίτηση για διαφθορά και δύο νέοι Πρωθυπουργοί στη Βρετανία

Μετά τη βαριά σκιά μιας σειράς από σκάνδαλα κατά τη διάρκεια τη διακυβέρνησής του, ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και κατ’ επέκταση από τη θέση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Σύντομα διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, τις οποίες κερδίζει η Λιζ Τρας, η οποία αναλαμβάνει αυτομάτως και τον πρωθυπουργικό θώκο. Η θητεία της περιορίζεται μόλις στις 45 μέρες, καθώς έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια υιοθέτησης ενός νέου δημοσιονομικού σχεδίου, αναγκάζεται και η ίδια να παραιτηθεί.

Αυτή τη στιγμή καθήκοντα Πρωθυπουργού ασκεί ο Ρίσι Σούνακ, ενώ οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2025. 

Η ακροδεξιά στην Ιταλία επιστρέφει στην εξουσία

Στην Ιταλία την εξουσία αναλαμβάνει η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εκλέγεται τον Σεπτέμβριο ως η νέα Πρωθυπουργός της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον ιταλικό πρωθυπουργικό θώκο, με την κυβέρνησή της ν’ αποτελεί την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μελόνι, κάθε άλλο παρά μετριοπαθής και με έντονες απόψεις για το μεταναστευτικό, γίνεται δεκτή με καχυποψία από σημαντική μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το χαμένο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις

Τον Ιούνιο το  Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρεί στην αποτροπή νόμου του 1972, ο οποίος είχε νομιμοποιήσει τις εκτρώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, είναι πλέον στη δικαιοδοσία της κάθε πολιτείας ν’ αποφασίσει αν θα επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις. Τουλάχιστον 12 πολιτείες τις έχουν απαγορεύσει.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα επιθυμεί να διακόψει την κύηση, τότε είτε δεν μπορεί να το κάνει είτε χρειάζεται να ταξιδέψει σε άλλη πολιτεία, αν βέβαια της το επιτρέπει η φυσική και οικονομική της κατάσταση.

Φονικό ψύχος πλήττει τις ΗΠΑ

Ο Δεκέμβρης βρίσκει τις Ηνωμένες Πολιτείες βυθισμένες στη δίνη της κακοκαιρίας. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σε 8 πολιτείες πεθαίνουν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Βαρύτατο τίμημα πληρώνει το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, το οποίο θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς.

Οι θερμοκρασίες είναι πολικές και το χιόνι σκεπάζει τα πάντα. Η κυκλοφορία σταματά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα. Οι υλικές ζημιές που προκαλούνται είναι τεράστιες και το κόστος ανυπολόγιστο.  

Δειτε Επισης

Τέλος τα κέρματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι-Οι τουρίστες δεν θα μπορούν να τα ρίχνουν στο συντριβάνι
Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη
Ανάλυση Reuters: Πώς η σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να αποτελέσει δρόμο πολιτικής λύτρωσης για τον Νετανιάχου
LIVE: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ
Νεκρός γέροντας-σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη
Νέο παραλήρημα Τραμπ-«Οι μετανάστες «έχουν τον φόνο στα γονίδια τους»
Νέα διαρροή από το State Department-Κάνει λόγο για επίθεση του Ισραήλ στα ιρανικά εδάφη τις επόμενες ώρες
Από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»-Ο Νετανιάχου ζητά να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF
Αποκεφάλισαν δήμαρχο πόλης του Μεξικού έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ