Κούρσα για τέσσερις η διαδοχή Χατζηβασιλείου-Το προφίλ των υποψηφίων

Tελευταία μέρα στο καθήκον είναι η 31 Δεκεμβρίου 2022, για τον αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πόλυ Χατζηβασιλείου, ο οποίος έπειτα από τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια, αφυπηρετεί από την Υπηρεσία. Κατά την τελευταία διετία μάλιστα, που υπηρέτησε από τη θέση του Αρχιπύραχου πέτυχε αυτό που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, Μάρκος Τράγκολας, την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tέλος εποχής για τον Αρχιπύραρχο Πυροσβεστικής-Αφυπηρέτησε από το σώμα

Κατά τη θητεία του Πόλυ Χατζηβασιλείου, η Πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά δύσκολα περιστατικά με αποκορύφωμα την φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, το καλοκαίρι του 2021, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης και περιουσιών.

Μετά την αποχώρηση του κ. Χατζηβασιλείου, αναμένεται να αρχίσουν οι διεργασίες για τη διαδοχή του, αφού τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου θα διοριστεί επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ένα εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, ένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ένα βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας. Η επιτροπή θα εξετάσει τα βιογραφικά των υποψηφίων που θα έχει ενώπιόν της, για να καταλήξει στον εκλεκτό, τον οποίο στη συνέχεια θα προτείνει στην υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, που είναι η αρμόδια για τον διορισμό του Αρχιπύραρχου.

Εώς ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επιλογής του νέου Αρχιπύραρχου, χρέη Διευθυντή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία θα εκτελεί ο Διευθυντής Διοίκησης, αφού είναι ο αρχαιότερος τη τάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν οι Πυροσβέστες για υποστελέχωση-«Καμία ζωή δεν είναι αναλώσιμη»

Ποιοι είναι οι τέσσερις υποψήφιοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιπύραρχου είναι τέσσερις και πιο συγκεκριμένα ο Διευθυντής Διοίκησης, Δημήτρης Κατσίφλης, ο Διευθυντής Υποστήριξης Νίκος Λογγίνος, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Ανδρέας Χριστοφή και ο Διευθυντής Εκπαιδευσης, Χριστόφορος Στυλιανού. 

Ο Δημήτρης Κατσίφλης, εντάχθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 13 Δεκεμβρίου 1989 και κατά τη διάρκεια της υπηρεσία του εργάστηκε σε διάφορα τμήματα μεταξύ των οποίων οι πυροσβεστικοί σταθμοί Πάφου, Λεμεσού και Λευκωσίας, καθώς επίσης και στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπηρέτησε επίσης ως Πυροσβέστης στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Πάφου και Λεμεσού, αλλά και ως Υπεύθυνος Εναλλαγής, Αξιωματικός Υπηρεσίας Επαρχίας Λεμεσού και Λευκωσίας.

Τον Ιανουάριο του 2013, διετέλεσε Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λεμεσού, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Ακολούθως πήρε μετάθεση  στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και ανέλαβε καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή Επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου με θέμα «Business Administration» και απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας της Ελλάδος.

Είναι επίσης ένας από τους έξι «Hazmat Officers» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ειδικότητα η οποία αποκτήθηκε μετά από πολυήμερη εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως Διερευνήσεις Αιτιών Πυρκαγιάς, Διοίκηση Επεισοδίων κτλ. Επιπρόσθετα, εκπροσωπεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάφορα συνέδρια τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. 

Ο Νίκος Λογγίνος από την άλλη, εντάχθηκε στην Πυροσβεστική ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 1990. Έκτοτε, υπηρέτησε μεταξύ άλλων στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και Αεροδρομίου, Λευκωσίας και σε διάφορα Τμήματα του Αρχηγείου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Υπήρξε επίσης Υπεύθυνος στο Τμήμα Προσφορών, Αποθηκών, Μηχανουργείο και Εργαστήριο, Αξιωματικός Υπηρεσίας στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας, Εκπρόσωπος Τύπου, Διοικητής της Σχολής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βοηθός Επαρχιακός και ακολούθως Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας.  Το 2020, ανέλαβε καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή Υποστήριξης και από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανέλαβε επιπρόσθετα καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή Εκπαίδευσης στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το 2007 συμμετείχε ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων στην ομάδα πυρόσβεσης που στάλθηκε στην Ελλάδα (Πελοπόννησο) στις καταστροφικές πυρκαγιές και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για την προσφορά του.

Σημειώνεται ότι είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος στη Διοίκηση «Business Administration – Management» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του Διεθνές Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο θέμα «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» με βαθμό Άριστα. 

Επίσης, το 2016-2017 παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας στην Αθήνα στο θέμα «Στρατηγικές Σπουδές και Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας», με βαθμό Άριστα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας της Ελλάδος.Έχει παρακολουθήσει εξάλλου αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν διοίκηση επεισοδίου, διερευνήσεις αιτιών πυρκαγιάς (Υπαίθρου και Αστικές), αντιμετώπιση επεισοδίων που εμπλέκονται χημικά υλικά και έχει επιτύχει στις εξετάσεις όσον αφορά το θέμα «δημοσιονομικές οδηγίες και κανονισμοί αποθηκών της Δημόσιας Υπηρεσίας». 

Ο Ανδρέας Χριστοφή, εντάχθηκε στην Πυροσβεστική το ίδιο διάστημα με τον Νίκο Λογγίνο και υπηρέτησε ανάμεσα σε άλλα πόστα, στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας, Αεροδρομίου Λάρνακας, Ε.Μ.Α.Κ., Τμήμα Πυροπροστασίας, Αξιωματικός παρά τω Διευθυντή σε τρείς Διευθυντές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ διετέλεσε Υπεύθυνος της Σχολής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λάρνακας. Την 7η Ιουνίου 2021, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι είναι κάτοχος του Πτυχίου «Bachelor Engineer in Fire Safety and Population Protection» και του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Master Engineer in Fire Safety and Population Protection/ Fire Safety Equipment and Automation» του πανεπιστημίου Varna Free University «Chernorizets Hrabar».

Κατέχει ακόμα την ανώτερη διάκριση του τίτλου «Corporate Member» του παγκόσμιου οργανισμού «Τhe Institution of Fire Engineers», ενώ είναι και απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σωρεία επαγγελματικών εκπαιδεύσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, σε κύριες επιχειρησιακές ενότητες όπως: Hazardous Materials & Environmental Protection/ Hazmat Officer (Ηνωμένο Βασίλειο), Industrial Fire Fighting (Ολλανδία), Fire and Arson investigation training (Ηνωμένο Βασίλειο), Decontamination of casualties a European inventory and perspectives (Γερμανία), Breathing Apparatus Instructor (Ηνωμένο Βασίλειο), Holmatro Rescue Equipment (Ολλανδία), Hazmat Treating Training (Ισραήλ), Road Traffic Accident Instructor (Ηνωμένο Βασίλειο), Heavy Vehicle Rescue Course (Ηνωμένο Βασίλειο), Road Safety (Γερμανία).

Το 2012 είχε διοριστεί  από την τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για χρονική διάρκεια πέντε ετών ως μέλος του Συμβουλίου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας, ενώ από το 2021 αποτελεί μέλος της τεχνικής δικοινοτικής επιτροπής «Technical Crisis Committee». Επιπλέον, διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας εργασίας για διεκπεραίωση του προγράμματος του τριετούς κύκλου σπουδών των Δοκίμων Πυροσβεστών που πιστοποιήθηκε από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, διετέλεσε μέλος της τριμελούς ομάδας για εκπόνηση της μελέτης για την Αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και γενικότερα έλαβε μέρος είτε ως επικεφαλής, είτε ως μέλος, σε ομάδες εργασίας για οργάνωση επιστημονικών ημερίδων, εκπόνηση μελετών, σύνταξη μνημονίων συνεργασίας και οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με Λειτουργούς άλλων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών του εξωτερικού.

Τέλος όσον αφορά τον Xριστόφορο Στυλιανού εντάχθηκε στην Πυροσβεστική τον Δεκέμβριο του 1990. Υπηρέτησε στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού, στην ΕΜΑΚ και στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως Αξιωματικός Υπηρεσίας, Βοηθός Επαρχιακός Υπεύθυνος και Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λεμεσού, Υπεύθυνος Τμήματος Δημοσίων Συμβάσεων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής, Υπεύθυνος βάρδιας και Αξιωματικός Υπηρεσίας στην ΕΜΑΚ. Το 2021 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Εκπαίδευσης στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής.

Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακού Τίτλου Master in Business Administration, επίσης είναι απόφοιτος της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης τού Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδoς.

Συμμετείχε δύο φορές (Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο) στις αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα, ενώ τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσφορά του.

Εδώ και δώδεκα χρόνια είναι Υπεύθυνος έργων σε αρκετά Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το Πλημμυρίς, το Ήρων, ΠΥΡΟΣΥΝ, ΠΥΡΑΣΦ και ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το RESPOND A.

Έχει παρακολουθήσει αρκετές εκπαιδεύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα Disaster Management στην Σιγκαπούρη, Foam School στην Γαλλία, Fire Behaviour, Command and Control, Hazmat material, Search and Rescue στη Σουηδία, Leadership and Command for Supervisory Managers από το IFE, Σύστημα Διαχείρισης Δασικών πυρκαγιών και Ειδικών Διασώσεων από την Πυροσβεστική Ακαδημία Ελλάδας, ταχύρρυθμο σχολείο στελεχών ΕΜΑΚ στην Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών κ.α.

Πλέον αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει για την θέση του Αντιπύραρχου, είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί η Επιτροπή για να λάβει τις αποφάσεις της και να διορίσει τον νέο Διευθυντή της Πυροσβεστικής, που θα διαδεχθεί τον Πολύβιο Χατζηβασιλείου. Πάντως, την προηγούμενη φορά που είχε κενωθεί η θέση, όταν αφυπηρέτησε ο Μάρκος Τράγκολας, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για τον επίσημο διορισμό του αντικαταστάτη του, αφού μέχρι το 2021, καθήκοντα Αρχιπύραρχου εκτελούσε ο κ. Χατζηβασιλείου, που ήταν αναπληρωτής διευθυντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επεξηγήσεις για τη συμφωνία της μισθολογικής αναβάθμισης Αστυνομικών και Πυροσβεστών

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου