Αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα στο Κόσοβο-Άνοιξαν οι συνοριακές διαβάσεις προς τη Σερβία

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου έχουν αποσύρει τα οδοφράγματα από κεντρικές οδικές αρτηρίες και από σήμερα το μεσημέρι άρχισαν να λειτουργούν και οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία «Γιάρινιε» και «Μπίρνιακ» που ήταν κλειστές από τις 10 Δεκεμβρίου. Μόλις τερματίστηκε ο αποκλεισμός των δρόμων στρατιωτικά οχήματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης -KFOR άρχισαν να περιπολούν τακτικά στο βορρά του Κοσόβου.

Η κατάσταση είναι ήρεμη και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή, ανέφερε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις εναντίων όσων συμμετείχαν στους αποκλεισμούς των δρόμων όπως επίσης και ότι θα αποσυρθούν από το βόρειο Κόσοβο οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι Σέρβοι προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση.

Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Κοινοί παρονομαστές στο modus operandi των συλληφθέντων για τρομοκρατία σε Κύπρο και Ελλάδα-Αυξημένα μέτρα
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί όλα τα δεδομένα για ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Ορμούζ η Κύπρος
Ενέδρα θανάτου σε γάμο στη Γαλλία-Γάζωσαν το ζευγάρι μετά το γλέντι, νεκροί η νύφη και ένας από τους δράστες
Το Λονδίνο δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο-Τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ
Κ. Μητσοτάκης: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τη Λιβύη για μετανάστες, δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές
Επιστολή Χαμενεΐ σε Πούτιν για περισσότερη υποστήριξη-Στη Μόσχα για διαβουλέυσεις ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Πρώτη επίσκεψη Γιοχάνες Χαν στην Κύπρο-Σκοπός να αφουγκραστεί τους συνομιλητές του
Αυξάνονται οι ανησυχίες των αεροπορικών εταιρειών για τις πτήσεις στη Μ. Ανατολή λόγω παρεμβολών στα GPS
Αναλυτικά οι ψήφοι που έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
Πώς θα επηρεαστεί το εμπόριο από πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ