Η διαπαιδαγώγηση, η έλλειψη παιδείας και τα αναγκαία διδάγματα

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Όμως αυτό που μας έμεινε τελικά, είναι η έλλειψη παιδείας κάποιων μεγάλων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε συμπεριφορές στη Βουλή που παρέπεμπαν σε κακομαθημένα παιδάκια. Και πολύ φοβόμαστε πως δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Γιατί είναι, κατά που φαίνεται, αποδεκτό για μια μερίδα βουλευτών (κι όχι απαραίτητα οι ίδιοι κάθε φορά) να συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν παραπέμπουν σε πραγματικό σεβασμό προς ένα χώρο που υποτίθεται ότι είναι ναός της Δημοκρατίας, προς τους συναδέλφους τους, αλλά και προς τους πολίτες.

Είναι ακατανόητο βουλευτές, τα πρόσωπα δηλαδή που νομοθετούν και δημιουργούν τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε σε αυτή τη χώρα, να επιδεικνύουν αδυναμία να ακολουθήσουν οι ίδιοι κανονισμούς ή συμφωνημένες διαδικασίες και να ζητούν κάποιου είδους προνομιακή μεταχείριση, όπως τα παιδιά που ζητούν σοκολάτα προτού φάνε το φαγητό τους. Γνωρίζουν πολύ καλά, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι απλώς πως οι κανόνες και οι νόμοι είναι για όλους, αλλά κι ότι ως οι αντιπρόσωποι του λαού, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση κι όχι προς αποφυγή.

Την Παρασκευή στη Βουλή γινόταν ένας άθλος. Οι βουλευτές προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν όλο το νομοθετικό έργο της χρονιάς που εκκρεμούσε, λόγω της μεγάλης διακοπής που επίκειται. Προφανώς έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός πως άφησαν να στοιβαχτούν τόσα πολλά νομοθετήματα και έπρεπε να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή, λες και το κλείσιμο ήταν κάτι το έκτακτο, για το οποίο δεν γνώριζαν εκ των προτέρων, ώστε να προχωρήσουν σε ορθότερο προγραμματισμό. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν αυτή η μέρα ήταν οι προσβολές, οι υποδείξεις και οι διάλογοι που παραπέμπουν σε show αντί σε πολιτική συζήτηση.  

Οι περισσότεροι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι αντιπροσωπεύουν το σύνολο του λαού. Μπορεί να τους ψηφίζουν συγκεκριμένες επαρχίες και άτομα με συγκεκριμένες ατζέντες κι είναι απόλυτα θεμιτό να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς και να προωθούν προς συζήτηση τα αιτήματά τους όταν είναι λογικά, αλλά δεν παύουν να είναι οι άνθρωποι που νομοθετούν για όλους μας. Και, κατ’ επέκταση, είναι υποχρέωσή τους να σέβονται όλους μας. Η διαφωνία δεν είναι δικαιολογία για απρεπή συμπεριφορά, προσβολές ή οποιαδήποτε άλλη μορφή έλλειψης σεβασμού. Η διαφωνία έχει πλαίσια ευπρέπειας, δεν εκδηλώνεται με νόμους ζούγκλας. Κι αυτό είναι κάτι που ξεκινούμε να διδάσκουμε στους ανθρώπους όταν είναι ακόμη νήπια. Δεν γίνεται να μην το γνωρίζουν όλοι οι βουλευτές. Άρα το συμπέρασμα είναι πως απλώς κάποιοι επιλέγουν να το αγνοούν.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα που μπορεί να προκύψει από ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στο σώμα και την ψυχή των άλλων ανθρώπων, ο σεβασμός στις επιθυμίες τους, ο σεβασμός στα όριά τους. Και αν η Βουλή μας είναι όντως αντιπροσωπευτική του λαού μας, εντατικά μαθήματα σεβασμού φαίνεται πως χρειάζεται και μια μερίδα μεγάλων…  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

EKTAKTO: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Ορμήδεια με ένα νεκρό-Οι πρώτες πληροφορίες
ΒΙΝΤΕΟ: Έβγαλε τον στρατό η Κυβέρνηση της Κένυας-Διεθνή παρέμβαση ζητά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης
Τη διπλωματική κοινότητα ενημέρωσε ο Στιούαρτ για δραστηριότητες των ΗΕ
Εγκαινίασε το Πάρκο Στέλιου Πισή στη Γερμασόγεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Από τα 13 της στο δρόμο των ναρκωτικών και στα 34 με διψήφιο αριθμό στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Απαντά σε Φιντάν ο Πρόεδρος-«Η Κύπρος είναι κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων»
Καταδικάζει τις δηλώσεις Φιντάν για Κύπρο το Υπουργείο Εξωτερικών-«Ευνόητα προκλητικές»
Χειροπέδες σε 25χρονο για την πυρκαγιά στην Αραδίππου, καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο
Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας-Ένιωσε αδιαθεσία
Διέταξε έρευνα η Αστυνομία για πώληση Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα-Κλήθηκε για κατάθεση Γερμανός