Ανησυχία Υπ. Υγείας για την αύξηση κρουσμάτων στη Κίνα-Συγκλήθηκε σύσκεψη

Απασχολεί το Υπουργείο Υγείας η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα και το γεγονός ότι η χώρα άνοιξε τα σύνορα της, δήλωσε σήμερα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας πως η μετάλλαξη που υπάρχει αυτό το διάστημα στην συγκεκριμένη χώρα εντοπίστηκε στην Κύπρο τον Αύγουστο.

Σε δηλώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός απάντησε πως «μας απασχολεί το γεγονός ότι η Κίνα έχει ανοίξει τα σύνορα και αρκετός κόσμος θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο».  «Είναι ένα θέμα που από χθες μας προβληματίζει αρκετά στο Υπουργείο Υγείας» είπε.

Θεωρούσαμε, συνέχισε ότι «τις συγκεκριμένες μέρες θα είχαμε λίγη ησυχία με τον κορωνοϊό και θα επικεντρωνόμασταν στα νοσηλευτήρια και στις λοιμώξεις αλλά όπως φαίνεται πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα. Μίλησα από το πρωί με τον Σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο οποίος με ενημέρωσε πως η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Κίνα έχει εντοπιστεί στη χώρα μας από το τέλος Αυγούστου».

Άρα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας «αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχούμε αλλά την ίδια στιγμή δεν θα εφησυχάσουμε. Σήμερα ή αύριο θα ζητήσω να μιλήσω με τον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ώστε να ενημερωθώ, ποια άλλα μέτρα λαμβάνονται από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προγραμματίζουμε σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στις 2 Ιανουαρίου για να δούμε όλα τα δεδομένα».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν θέλει να κάνει σήμερα τη σύσκεψη «για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Τις επόμενες 2-3 μέρες θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επιστήμονες να ενημερωθούν».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχουν καταγραφεί και στην Κύπρο ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αντιβηχικά με δεδομένο το πρωτοφανές κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «υπάρχουν ελλείψεις ανά το παγκόσμιο όχι μόνο στη χώρα μας.  Είμαστε όμως πάντα σε στενή επικοινωνία με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και μερικές φορές γίνονται και προσωπικές παρεμβάσεις δικές μου ή λειτουργών σε άλλες χώρες».

Είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τους αρμόδιους λειτουργούς να «αναφέρουν αν υπάρχουν ελλείψεις και σε περίπτωση που υπάρχουν, θα μιλήσω και με τον ομόλογο μου του Ισραήλ, που μας βοήθησε ξανά αλλά και με ομολόγους μου άλλων χωρών».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί κάποια σύσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «το πρωί λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας λαμβάνουν μέρος σε σύσκεψη υπό την ομπρέλα της ΕΕ και με το τέλος της θα ενημερωθώ προσωπικά από αυτούς. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση για σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Υγείας» είπε.

Από την πλευρά της η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέφερε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.  Υπάρχει συνεχής ροή εισαγωγών στην κλινική covid, ωστόσο προς το παρών η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και αναλόγως των αναγκών ενισχύεται η κλινική είτε με νοσηλευτές ή με ιατρικούς λειτουργούς».

Πρόσθεσε ότι «το τελευταία διάστημα έχει αυξηθεί ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό επειδή πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες, ενώ εκτός από τη λοίμωξη του Covid υπάρχουν και συμπαρομαρτούντα άλλα νοσήματα για τα οποία η νοσηλεία ενδείκνυται να είναι πιο παρατεταμένη από ότι αναμενόταν».

Ανέφερε επίσης ότι «ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού και αναλόγως των αναγκών ενισχύουμε τα τμήματα μας».

Σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «στο Κέντρο Αποκατάστασης EDEN στην Τερσεφάνου νοσηλεύονται σήμερα 22 ασθενείς ενώ άλλοι 11, που είναι θετικοί στο κορωνοϊό, βρίσκονται σε άλλο τμήμα όπου απομονώνονται τα θετικά κρούσματα».

Η Αμαλία Χατζηγιάννη έκανε ειδική αναφορά στη «μεγάλη σημασία της μάσκας ενόψει των λοιμώξεων αναπνευστικού» και είπε πως «σε συνδυασμό με τον κορωνοϊο είναι καλό αυτή να χρησιμοποιείται».

Ερωτηθείσα για το θέμα του ΤΑΕΠ του ΓΝ Αμμοχώστου είπε πως το Τμήμα «λειτουργεί ομαλά. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας δίνουν σκληρό αγώνα, η αναμονή έξω από το ΤΑΕΠ είναι πολύ μικρή και γίνεται διαλογή με προτεραιότητα στα σοβαρά περιστατικά, ενώ στη συνέχεια εξετάζονται τα πιο ήπια».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πιέσεις για περαιτέρω επέκταση της άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες-Προβληματισμένοι οι εργοδότες
Στο τραπέζι η αύξηση ποινών για όσους καθαρίζουν με λάστιχο βεράντες, πεζοδρόμια και οχήματα-Στο Υπουργικό νομοσχέδιο
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση του Τζόκερ
Σε προκαταρκτική «δίκη» ο Τυχικός για την συμπεριφορά του, εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου-«Καταγγελίες από παντού»
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Χρειάζεται επικαιροποιημένο masterplan για το υδατικό-Εκτίμηση ειδικού ότι δεν θα λυθεί το 2026
Πτώση της θερμοκρασίας αλλά με σκόνη, βροχές και δυνατούς ανέμους
«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ
Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑ-«Να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»
Βήμα προς βήμα οι ενέργειες πριν την αποκοπή οικιακών φωτοβολταϊκών-Τι ισχύει για αδειοδότηση των πάρκων