Πάνω από τη μέση η στάθμη του νερού στα φράγματα-Ανησυχία για τη μειωμένη εισροή

Ιδιαίτερα ευεργετικές φαίνεται να ήταν οι βροχές του περασμένου χειμώνα, αφού η σημαντική εισροή νερού που παρατηρήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν αρκετά φράγματα και σήμερα η στάθμη του νερού να βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες με την ανομβρία που παρατηρείται, η εισροή στα φράγματα είναι αισθητά μειωμένη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που παραθέτει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική πληρότητα που καταγράφεται στα φράγματά μας σήμερα, είναι στα 194.238 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 66.8% της συνολικής χωρητικότητας που είναι στα 290.804 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα ανερχόταν στο 48.2%, δηλαδή 140.224 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Μάλιστα, κατά το προηγούμενο υδρολογικό έτος και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η μέγιστη ποσότητα νερού ανήλθε στα 263.194 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι που αποδεικνύει και την ευεργετικότητα των βροχών που σημειώθηκαν, αφού ακόμη η ποσότητα βρίσκεται σε αρκετά ψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τους περσινούς αριθμούς που καταγράφηκαν.  

Πάντως, μέχρι στιγμής η εισροή νερού που παρατηρήθηκε στα φράγματα είναι αρκετά μειωμένη, αφού συνολικά υπήρξε 9.405 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατά τους πρώτους μήνες του υδρολογικού έτους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πιο ευεργετικός μήνας είναι ο Ιανουάριος σε κάθε υδρολογικό έτος, αφού είναι ο μήνας που υπάρχει και η μεγαλύτερη εισροή νερού στα φράγματα λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο Ιανουάριο, σημειώθηκε συνολικά 74.614 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικής εισροής νερού. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως κάθε χρονιά, δίνεται στα μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου, που έχουν και τις μεγαλύτερες αποθηκευτικές ποσότητες νερού. Για παράδειγμα, ο Κούρης, που είναι και το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, σήμερα η πληρότητά του είναι στο 63.4%. Ακολούθως, το φράγμα του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο, η πληρότητά του είναι στο 79.9%, ενώ το φράγμα της Ευρέτου στη Χρυσοχού είναι στο 69.6%. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που παρατίθενται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική εικόνα στα φράγματα είναι αρκετά ικανοποιητική, ειδικότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που χαρακτηρίζεται άνομβρη, ωστόσο, η μειωμένη εισροή νερού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού εάν συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί, τότε η μείωση στη στάθμη του νερού θα είναι οφθαλμοφανής.  

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη χωρητικότητα των φραγμάτων:

 

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης