Φόβοι για ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

O ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ενδέχεται να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χρησιμοποιώντας ιδίως πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ.  

«Οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού μας δικτύου», δήλωσε ο κ. Χαλουσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Κι αφού βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες ημερομηνίες, η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μία από αυτές τις ημερομηνίες όπου θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν ζημιά στο ενεργειακό μας δίκτυο», επέμεινε.

Οι ενεργειακές υποδομές επισκευάζονται το ταχύτερο δυνατόν ώστε οι Ουκρανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά χωρίς προβλήματα, αλλά αυτό θα καταστεί εφικτό μόνον εάν δεν υπάρξουν νέα ρωσικά πλήγματα, τόνισε.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ, από πλευράς του, απαίτησε η Δύση να δώσει στη χώρα του δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και άρματα μάχης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Το Κίεβο εκφράζει ευγνωμοσύνη για τη «γενναία» απόφαση της Ουάσιγκτον, είπε ο κ. Μέλνικ. «Ομως είναι καθαρό: υπάρχουν ακόμη πολλά ταμπού που πρέπει να σπάσουν. Χρειαζόμαστε επειγόντως δυτικά άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, πυρομαχικά».

Αυτή είναι η μόνη του «ευχή για τα Χριστούγεννα», είπε ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία.

Ο κ. Μέλνικ προειδοποίησε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζει τον στρατό και τους πολίτες της χώρας του για μακρόχρονο πόλεμο και κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους.

«Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για να απελευθερωθεί η πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όσο αναπνέουμε», κι αυτό «ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι εταίροι μας», συνέχισε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη διαβεβαίωση του Κρεμλίνου πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει «μπλόφα».

Επέμεινε πως το Κίεβο δεν θα εκχωρήσει κανένα τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, κάτι «απαράδεκτο», το οποίο «δεν θα γίνει ποτέ».

Το Καζακστάν, πάντως, έστειλε στις Αρχές της Ουκρανίας 41 γεννήτριες για να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση στην εμπόλεμη χώρα, ανακοίνωσε το Κίεβο.

«Λάβαμε ένα θαυμάσιο δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το αδελφό έθνος του Καζακστάν: 41 ισχυρές γεννήτριες για τις ιατρικές εγκαταστάσεις μας», ανέφερε μέσω Facebook το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τα πυραυλικά πλήγματα του στρατού της Ρωσίας εναντίον ενεργειακών υποδομών, πρόσθεσε το υπουργείο: στο Μικολάιφ, στο Ντνιπροπετρόφσκ και στο Χάρκοβο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση» εκτιμά ο Μπερνς της CIA
New York Times: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν-Γιατί δεν φαίνεται πιθανό για την ώρα
ΒΙΝΤΕΟ: Στήριξη προς τον Τραμπ εξέφρασε ο Μασκ-«Αν χάσει την έχω γ@μ...ει»-Θα με στείλει φυλακή η Κάμαλα
Μετά τις επικρίσεις διορίστηκε νέος αξιωματικός εκτός ΤΑΕ Αρχηγείου για την απόδραση του Κομμωτή
Τέλος τα κέρματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι-Οι τουρίστες δεν θα μπορούν να τα ρίχνουν στο συντριβάνι
Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη
Ανάλυση Reuters: Πώς η σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να αποτελέσει δρόμο πολιτικής λύτρωσης για τον Νετανιάχου
LIVE: Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο
Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης