ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακές εικόνες από μαύρη τρύπα που αφανίζει αστέρι στο Διάστημα
22:38 - 25 Δεκεμβρίου 2022
Εντυπωσιακές εικόνες από το Διάστημα φέρνει η NASA αυτή τη φορά καταγράφοντας στιγμή προς στιγμή τις κινήσεις μιας μαύρης τρύπας που «καταβροχθίζει» και αφανίζει ένα περιπλανώμενο αστέρι.
Πολλά τηλεσκόπια της NASA παρατήρησαν πρόσφατα μια τεράστια μαύρη τρύπα να διαλύει ένα αστέρι που βρισκόταν κοντά της, περίπου 250 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Πρόκειται για πρόσφατες παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες για τον περίπλοκο και ανεξήγητο -προς ώρας- τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται αυτές, ενώ σημειώνεται πως αυτή είναι μία από τους πέντε συνολικά αφανισμούς άστρων από μαύρες τρύπες που έχουν καταγραφεί ποτέ από αστρονόμους.
Όπως φαίνεται και στο συγκλονιστικό βίντεο, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ξαφνικά μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ακτίνων υψηλής ενέργειας X-ray που εκλύονταν από την μαύρη τρύπα και άρχισαν να «περικυκλώνουν» το άστρο και τότε ήταν που αυτό επήλθε στον βαρυτικό της έλεγχο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «κορώνα».
Ο δορυφόρος NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescopic Array) της NASA είναι το πιο «ευαίσθητο» διαστημικό τηλεσκόπιο ικανό να ανιχνεύει τέτοιου είδους μήκη φωτός και η λεπτομερής προσέγγιση του συγκεκριμένου γεγονότος παρείχε αξιοσημείωτες πληροφορίες για τον τρόπο που δημιουργούνται και δρουν οι κορώνες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal.
Η κίνηση καταδεικνύει πώς η καταστροφή ενός αστεριού από μια μαύρη τρύπα –μια διαδικασία επίσημα γνωστή ως παλιρροϊκή διαταραχή και μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και μήνες– θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει με το υλικό που συλλαμβάνεται από αυτές προτού οδηγηθεί στον αφανισμό.
Οι περισσότερες μαύρες τρύπες που μπορούν να μελετήσουν οι επιστήμονες περιβάλλονται από θερμό αέριο που έχει συσσωρευτεί για πολλά χρόνια -μερικές φορές ακόμη και για χιλιετίες- και έχει σχηματίσει δίσκους πλάτους δισεκατομμυρίων μιλίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι δίσκοι είναι περισσότερο λαμπεροί και φωτεινοί από ολόκληρους Γαλαξίες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα