Χωρίς αρνί και χριστουγεννιάτικο κέικ το γιορτινό τραπέζι για τους ευάλωτους

Χωρίς πολλές επιλογές θα ετοιμάσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι οικογένειες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με τα όσα κατέδειξε η έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, το τραπέζι θα περιέχει έντεκα μόνο προϊόντα, με το συνολικό ποσό για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει τα 24 ευρώ, ενώ για μια εξαμελή οικογένεια τα 37 ευρώ. Η σύγκριση με το πλούσιο και οικονομικό τραπέζι, καταδεικνύει πως από το τραπέζι οικογενειών με ασθενέστερα εισοδήματα απουσιάζουν δεκάδες είδη, ενώ την ίδια ώρα η μέχρι στιγμής εικόνα που έχει η αγορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συγκρατημένη, με τα μεγάλα γεμάτα καρότσια να απουσιάζουν από τις υπεραγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τόσα θα κοστίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι-Όσα δείχνει η έρευνα των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες διαφοροποιήσεις είναι η απουσία αρνιού και του χριστουγεννιάτικου κέικ, ωστόσο σε σύγκριση με το πλούσιο τραπέζι το οποίο αποτελείται από 35 είδη και το κόστος του φτάνει μέχρι 255 ευρώ, απουσιάζουν 24 είδη. Από το οικονομικό τραπέζι που το κόστος του φτάνει μέχρι τα 127 ευρώ και αποτελείται από 19 είδη, απουσιάζουν τα οκτώ προϊόντα. Το γιορτινό τραπέζι για οικογένειες με ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα περιλαμβάνουν έντεκα προϊόντα: ψωμί, μελομακάρονα, κοτόπουλο, χοιρινό, ντομάτες, πατάτες, αγγουράκια, χόρτα, πορτοκάλια Μέρλιν, μια επιλογή μπύρας και μια επιλογή αναψυκτικού.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «από τις επιλογές του γιορτινού τραπεζιού έχει αφαιρεθεί η επιλογή του αρνιού που είναι πολύ πιο ακριβότερο σε σύγκριση με το χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ δεν υπάρχει το χριστουγεννιάτικο κέικ, στη θέση του οποίου έχουν προστεθεί τα μελομακάρονα που είναι φθηνότερα. Το ίδιο με τις επιλογές στα ποτά, αφού δεν υπάρχουν επιλογές για μπύρα ή αναψυκτικό, παρά μόνο μια επιλογή, όπως ούτε επιλογές στα φρούτα παρά μόνο μια, αυτή των πορτοκαλιών Μέρλιν, που είναι τα φθηνότερα».

 

Προχωρώντας σε μια δεύτερη ανάγνωση των ευρημάτων της έρευνας που προχώρησε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο κος Δρουσιώτης εκτιμά πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αισθητή διαφοροποίηση στις τιμές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μέχρι και τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σε κρέατα και εδέσματα, ανέφερε πως «έχουν καταγραφεί σοβαρές μειώσεις στα φρούτα και στα λαχανικά, οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι υπήρξε ισοστάθμιση. Μέσα σε ένα μήνα οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν μέχρι και 25%  και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μειωμένη προσφορά. Οι κτηνοτρόφοι λόγω της ακρίβειας των ζωοτροφών, φρόντισαν και μείωσαν τα κοπάδια τους. Η μείωση του αριθμού των ζώων μαζί με τη μειωμένη απόδοση, οδήγησαν σε μειωμένη προσφορά και έτσι ανέβηκαν και οι τιμές».

Πέραν την ποσοτική και αριθμητική έρευνα στις τιμές των προϊόντων ο Σύνδεσμος Καταναλωτών είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει ιδίοις όμμασι, την συμπεριφορά των πολιτών που επισκέπτονται τις υπεραγορές, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη φαίνονται διστακτικοί με τις αγορές τους.  «Θα δεις κόσμο να κάθεται σε μια γωνιά της υπεραγοράς για να μετρήσει ξανά τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του για να προχωρήσει στις αγορές που θέλει και να υπολογίσει αν τον φτάνουν. Όλα αυτά μας οδηγούν σε διάφορα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι ο κόσμος είναι συγκρατημένος. Όταν βλέπεις ότι από τα δέκα καρότσια, που κανονικά τα οκτώ θα έπρεπε να είναι γεμάτα, βλέπεις μόνο 3-4 γεμάτα. Βλέπεις κόσμο που βάζει ένα προϊόν μέσα στο καλάθι του και όταν εντοπίσει κάτι πιο φθηνό, το επιστρέφει. Ο κόσμος είναι διστακτικός», είπε.

 

«Δεν είναι γεμάτες οι υπεραγορές»

Την ίδια εικόνα που επικρατεί στις υπεραγορές παρατήρησε και ο Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να υπάρξουν μειώσεις, ιδιαίτερα στις τιμές του κρέατος, ενώ θεωρεί πως οι καταναλωτές μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο στη μείωση των τιμών.

Όσον αφορά τις διαπιστώσεις της έρευνας του Συνδέσμου Καταναλωτών ο κος Αριστοδήμου είπε πως, «οι αυξήσεις που έχει διαπιστώσει μπορεί να μειωθούν από το 25% στο 15% παρόλα αυτά οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες σε σύγκριση με άλλα χρόνια, αφού για ένα χρόνο οι αυξήσεις ήταν συνεχόμενες σε ορισμένα προϊόντα. Ωστόσο, εάν οι καταναλωτές δεν αγοράσουν τα προϊόντα μαζεμένα και απότομα ίσως αναγκάσουν την αγορά να μειώσει τις τιμές των προϊόντων προς κάτω. Οι καταναλωτές έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, όχι σε μεγάλο βαθμό αλλά μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας σε υπεραγορές διαπιστώσαμε πως δεν είναι γεμάτες, ενώ οι ποσότητες που αγοράζει το κοινό ήταν μικρές και δεν είδαμε γεμάτα καρότσια. Μπορεί να περιμένουν να προχωρήσουν σε αγορές τη τελευταία στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης