Κ. Κληρίδης: Απαραίτητο ο Εισαγγελέας να αιτιολογεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον

Σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από νομικούς κύκλους, όσο κι από πολίτες, προκάλεσε η απόφαση του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να μην διωχθεί ο Μιχάλης Κατσουνωτός για τα αδικήματα της συνωμοσίας και της κατάχρησης εξουσίας για λόγους, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, δημοσίου συμφέροντος.  

Το ερώτημα που πλανάται από την ώρα που προέβησαν στην κοινοποίηση της απόφασης τους οι δύο ισχυροί άνδρες της Νομικής Υπηρεσίας, είναι ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δεν επιτρέπουν σε ένα ευνομούμενο κράτος τη δίωξη ενός ανώτερου αξιωματικού που, όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, ακόμη και μέσα από την έκθεση της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας, υπέπεσε σε παράνομες πράξεις; Ποιο είναι δηλαδή αυτό το δημόσιο συμφέρον που είναι πιο ισχυρό από την απονομή Δικαιοσύνης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψη βόμβα: Προέβη σε ομολογία ο βαρυποινίτης, ενέπλεξε αξιωματούχους-Ενώπιον Πογιατζή από τον Σεπτέμβριο

Και με αυτό το ερώτημα θα μείνουμε, αφού τίποτα και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να απαντήσει στις απορίες της κοινωνίας. Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη και μάλλον ούτε η τελευταία φορά που μια υπόθεση είτε δεν οδηγείται καθόλου ενώπιον της Δικαιοσύνης, είτε αναστέλλεται η εκδίκαση της για… λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Όμως το ερώτημα παραμένει: Ποιο δημόσιο συμφέρον έχει ένα κράτος από έναν αξιωματικό της Αστυνομίας που καθιστά ακατόρθωτη τη δίωξη του όταν παρανομεί; Δηλαδή αν αύριο στη θέση του ερευνώμενου είναι για χάρη συζήτησης, ένας υπουργός ή ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποίοι αναμφίβολα διαχειρίζονται καθημερινά απόρρητες πληροφορίες και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις που η κοινή γνώμη αγνοεί, εάν παρανομήσουν δεν θα διωχθούν για… λόγους δημοσίου συμφέροντος; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί «δημοσίου συμφέροντος», ο νέος όρος διαφθοράς και τα καυτά ερωτήματα

Πράγματι μπορεί να υπάρχουν σοβαροί και επαρκείς λόγοι που να μην επιτρέπου τη δίωξη Κατσουνωτού. Από τη στιγμή όμως που δεν δίδονται επαρκείς εξηγήσεις, έχει το δικαίωμα ο κάθε ένας να αμφισβητήσει τις προθέσεις του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα και αν του αποδώσει αλλότρια κίνητρα που μπορεί και να τον αδικούν. Από τη στιγμή όμως που και οι ίδιοι δεν προστατεύουν τον εαυτό τους και εκτίθενται με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά ολόκληρος ο θεσμός, κανείς πλέον δεν μπορεί να χαρακτηρίσει άδικη την κριτική που ασκείται στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας τις τελευταίες ημέρες.

Και αυτή η κριτική, είναι απότοκο και μιας σειράς άλλων αποφάσεων του πρόσφατου παρελθόντος, όπου και πάλι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επίσης δεν έγιναν ποτέ γνωστοί, δεν διώχθηκαν μια σειρά από πρόσωπα που κατέχουν αξιώματα και βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου, αλλά τελικά την έβγαλαν κι αυτή καθαρή, όπως και ο Μιχάλης Κατσουνωτός για τους ίδιους λόγους. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχωρεί πυροβολώντας η Διεύθυνση Φυλακών-«Το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί την πανάκεια»

Για το τι ορίζεται δημόσιο συμφέρον και τι προνοεί η κυπριακή νομοθεσία για αυτό απευθυνθήκαμε στον πλέον αρμόδιο, τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη, όταν γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος να δίδεται εξήγηση και επαρκής αιτιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης μιλώντας στον REPORTER, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την απόλυτη εξουσία όπως κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνεται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασία ή διατάσσει δίωξη καθ’ οιουδήποτε προσώπου για οιονδήποτε αδίκημα προς το δημόσιο συμφέρον.

«Το τι συνιστά δημόσιο συμφέρον», εξηγεί ο κ. Κληρίδης, «δεν ορίζεται ούτε στο Σύνταγμα ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο Νομοθέτηματα. Για αυτό εναπόκειται στην υποκειμενική κρίση του Γενικού Εισαγγελέα το τι συνιστά δημόσιο συμφέρον σε κάθε μια συγκεκριμένη περίπτωση».

Μάλιστα σημείωσε πως, «οι εξουσίες αυτές του Γενικού Εισαγγελέα δεν μπορούν ελεγχθούν δικαστικά, ούτε από τη δικαστική ούτε από τη Νομοθετική εξουσία». 

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως, «με αυτό το δεδομένο αφή στιγμής ασκείται δικαίωμα περί διεξαγωγής ποινικής δίωξης ή περί μη διεξαγωγής ή για αναστολή ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουν το στοιχείο του δημόσιου ενδιαφέροντος, είναι απαραίτητο όπως ο Γενικός Εισαγγελέας ενεργεί με πλήρη διαφάνεια, δίδοντας λεπτομερείς και επαρκείς λόγους και πλήρη αιτιολογία για το πώς ασκείται η εξουσία του στην κάθε συγκεκριμένη αυτή περίπτωση, με βάση το δημόσιο συμφέρον. Από τι δηλαδή συνίσταται στην περίπτωση το δημόσιο συμφέρον».

Μάλιστα ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τις εισηγήσεις που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κληρίδης υπενθύμισε πως και ο ίδιος σε δημόσιες τοποθετήσεις του, όταν ήταν ακόμα Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και αργότερα, είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είναι η άποψη μου», εξήγησε, «ότι για λόγους περισσότερο αμεροληψίας και αντικειμενικότητας αλλά και πλήρους ανεξαρτησίας θα είναι καλό να διαχωριστούν αυτές οι δύο εξουσίες, έτσι ώστε ένας θεσμός να είναι ο νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον δικό του νομικό σύμβουλο, ο οποίος όμως θα αποχωρεί με την αποχώρηση του Προέδρου από την Προεδρία της Δημοκρατίας και να ιδρυθεί και μια τελείως ανεξάρτητη υπηρεσία από Εισαγγελέα και ασφαλώς με πλήρη που δεν θα έχει διάρκεια θητείας, αλλά θα υπηρετεί μέχρι την αφυπηρέτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανατροπή στις ΗΠΑ-Διαθέσιμο ξανά το TikTok το οποίο ευχαριστεί τον Τραμπ
Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Εν αναμονή της απελευθέρωσης των παλαιστινίων κρατουμένων
Στο Ισραήλ οι τρεις γυναίκες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς-Οι πρώτες φωτογραφίες
Με κυνηγετικό πυροβόλησε την σύζυγό του 57χρονος στην Πάφο-Περίμενε στη σκηνή την Αστυνομία
Απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άνδρας πυροβόλησε την σύζυγό του
Αγωνία και δάκρυα για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων στο Τέλ Αβιβ (pics)
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία-Νέα εκστρατεία για ζώνη και κινητό
ΒΙΝΤΕΟ: Απελευθερώθηκαν οι τρεις όμηροι της Χαμάς, τις έχει παραλάβει ο Ερυθρός Σταυρός
Ένταση, προπηλακισμοί και συλλήψεις στην πορεία για τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού