Σάρωσε στον λαό ο Αθανάσιος, σαρώνει στους Συνοδικούς και εκλέγεται ο Πάφου

H εκτίμηση ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους και αύριο Σάββατο η ψηφοφορία εντός της Ιεράς Συνόδου για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι τυπικής διαδικασίας, είναι αυτή που κυριαρχεί 24 ώρες πριν να συνέλθουν εκ νέου οι δεκαέξι Συνοδικοί.   

Κι αυτό διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε δηλαδή με δημόσιες παρεμβάσεις, είτε μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι πως ο Πάφου Γεώργιος θα εκλεγεί, είτε με εννέα, είτε με δέκα ψήφους, από την πρώτη ψηφοφορία νέος Αρχιεπίσκοπος, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση ως ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης Πάφου, μετά τους Χρυσόστομους Α΄ και Β΄που μετακινείται στην Αρχιεπισκοπή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο «εμφύλιος» των Κυκκωτών κλειδώνει Γεώργιο για επόμενο Αρχιεπίσκοπο

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος για δεύτερη εκλογική διαδικασία, ενώ λαμβάνει στήριξης από τον λαό, δεν καταφέρνει να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, αφού υστερεί σε ψήφους από τους εκκλησιαστικούς κύκλους. 

Η αυριανή ψηφοφορία, η οποία όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα είναι τυπικής διαδικασίας, θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ως ο νεότερος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όπως προνοεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα προβεί στην εκλογή, με μυστική ψηφοφορία.

Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος, που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος, που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στην περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση. Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξεως. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η ημερομηνία ενθρόνισης του, ανακοινώνεται από τον Τοποτηρητή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέρχεται παραμονή Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο

Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση τις εκτιμήσεις, ο Πάφου Γεώργιος θα λάβει δέκα ή έντεκα από τις 16 διαθέσιμες ψήφους της Ιεράς Συνόδου και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος πέντε ή έξι. Η ψήφος που ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρή, είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. 

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα υπήρξαν διάφοροι λόγοι. Αφενός τον δικό της ρόλο έπαιξε η απόφαση των Ιεραρχών που τις τελευταίες ημέρες αμφιταλαντεύτηκαν για το ποιον θα στηρίξουν, να κινηθούν υπέρ της υποψηφιότητας του Πάφου Γεώργιου. Φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρισκόταν κοντά με κάποιους εξ αυτών και στο παρελθόν εντός της Ιεράς Συνόδου, διαφάνηκε μέσα και από διάφορες ψηφοφορίες για διάφορα ζητήματα πως έχουν κοινή προσέγγιση των πραγμάτων, έπεισε με όσα τους είπε μετά τις εκλογές της Κυριακής. 

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού, όσο κι αν προσπάθησε δεν κατάφερε να πείσει έτσι ώστε να κερδίσει τη ψήφο τους. Συνεπώς οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Κυρηνείας, όπως και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και εκτός απροόπτου ο τρίτος υποψήφιος του τριπρόσωπου, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, θα ψηφίσουν μαζί με τους Μητροπολίτη Κιτίου, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και τους Επισκόπους Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμιθούντος, τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, δημιουργώντας μια ισχυρή πλειοψηφία δέκα ψήφων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στάση των «ουδέτερων» Συνοδικών και η αντίδραση των υποστηρικτών του Λεμεσού

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα λάβει τις ψήφους του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου και των Επισκόπων Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως και μοναδική εκκρεμότητα θα απομένει το τι θα πράξει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αν μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις, η οποίες ωστόσο δεν θα μεταβάλλουν τη μεγάλη εικόνα που είναι η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου ως νέου Αρχιεπίσκοπου. 

Το πλέον ενδιαφέρον ωστόσο, πέρα από το αποτέλεσμα, είναι η διάσπαση που υπήρξε στο πάλαι ποτέ ισχυρό μέτωπο των Κυκκωτών Ιεραρχών. Συγκεκριμένα εντός της Ιεράς Συνόδου βρίσκονται τρεις Κυκκώτες, ο Κύκκου Νικηφόρος, ο Ταμασού Ησαίας και ο Κυρηνείας Χρυσόστομος. 

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Κύκκου Νικηφόρου να κοινοποιήσει 48 ώρες πριν τις εκλογές την απόφαση του να στηρίξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, φαίνεται ότι κρύβει έντονο παρασκήνιο σε σχέση με τη διάσταση απόψεων που καταγράφηκε με τον Ταμασού Ησαία, ο οποίος θεωρούσε πως τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία, θα ήταν πιο ορθό και πιο ηθικό προς όλους όσους τον στήριξαν στις εκλογές να ψηφισθεί ο ίδιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τάσσεται και επίσημα υπέρ του Αθανάσιου ο Κύκκου Νικηφόρος

Ωστόσο η διαφωνία παρέμεινε και πλέον μένει να διαφανεί εάν η ρήξη μεταξύ των δύο είναι βαθιά και οριστική, ή εάν θα περιοριστεί μόνο στην αυριανή ψηφοφορία. Σε ότι αφορά τον τρίτο Κυκκώτη, τον Μητροπολίτη Κερύνειας, έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αδελφούς του στη Μονή Κύκκου είχαν περιοριστεί, λόγω και των διαφωνιών που είχαν καταγραφεί παλαιότερα για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και πιο πρόσφατα με την απόφαση του να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, απέναντι στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. 

Το γεγονός μάλιστα ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο επισπέυθηκε με πρόταση του τοποτηρητή της Εκκλησίας και θα πραγματοποιηθεί αύριο αντί στις 27 ή 28 Δεκεμβρίου που σχεδιαζόταν αρχικά, έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι δεν θα επιθυμούσε ο τοποτηρητής της Εκκλησίας να μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα που ενδεχομένως να έβαζε και κάποιους σε δεύτερες σκέψεις ή να προκαλούσε τέτοιες εξελίξεις που θα άλλαζαν τα δεδομένα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο στη χθεσινή συνεδρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει αποστάσεις από τον Πάφου ο Μόρφου-«Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου»

 

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ