Απαντά ο Πάφου σε Κύκκου-«Η θέση υπέρ Λεμεσού δεν στηρίζεται στον Καταστατικό Χάρτη»
15:12 - 23 Δεκεμβρίου 2022

Η θέση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου υπέρ του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου δεν στηρίζεται στον Καταστατικό Χάρτη, είπε την Παρασκευή ο Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της Λέσχης Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς, η οποία βρίσκεται στο στρατόπεδο Κωστάκη Παντελίδη, στη Λευκωσία.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία της επικείμενης εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Πάφου εξήγησε ότι από τις 7:00 το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει ο όρθρος και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, συνέχισε, θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου.
«Όταν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, θα γίνει μετάβαση στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και εκεί θα γίνει το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου, είπε. «Μετά θα γίνει η ανάβαση στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής για τα συγχαρητήρια. Θα μείνει εκεί το πράγμα μέχρι την ημέρα που θα οριστεί η επίσημη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με άλλους ιεράρχες για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι όλοι οι ιεράρχες βρέθηκαν στη Σύνοδο της Πέμπτης, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τους ρωτήσει αν θα τον ψηφίσουν ή όχι. «Ο καθένας ξέρει τον άλλον, υπολογίζει περίπου πού θα δώσει την ψήφο του. Νομίζω ότι δεν θα ήταν δίκαιο από τώρα να προεξοφλούμε το ένα ή το άλλο», υπέδειξε. «Ο ένας ξέρει τον άλλον και ξέρει τι πρεσβεύουμε και ποιες είναι οι τοποθετήσεις μας σε καίρια εκκλησιαστικά θέματα. Επομένως, αναμένουμε να τοποθετηθεί ο καθένας όπως νιώθει», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρου, ότι στηρίζει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο, ο Πάφου Γεώργιος δήλωσε: «Σέβομαι τη θέση του καθενός και οποιαδήποτε τοποθέτηση λαμβάνει, αλλά να μου επιτραπεί να πω ότι το δικαιολογητικό δεν έχει καμία στήριξη πάνω στον Καταστατικό Χάρτη».
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Καταστατικός Χάρτης μιλά για ανάδειξη τριπροσώπου από τον λαό, δεν μιλά ούτε για ποσοστά ούτε για σειρά κατάταξης. «Ψήφισε το 30% των ψηφοφόρων. Αν όλοι οι άλλοι συνασπιστούν σε ένα και έχουν το 65%, δεν θα ήταν ανατροπή αυτού του ισχυρισμού που λέγεται;», διερωτήθηκε.
Ο Μητροπολίτης Πάφου επεσήμανε πως, όταν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται ένας δεύτερος γύρος για προεδρικές εκλογές, μπορεί εκείνος που πλειοψήφησε στην πρώτη Κυριακή να μην τύχει στήριξης τη δεύτερη Κυριακή. Εξάλλου, συνέχισε, «όταν κατεβαίναμε ως υποψήφιοι σε αυτή την εκλογή, ξέραμε ποιο είναι το Καταστατικό σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν η εκλογή», υπέδειξε. «Επομένως, εκ των υστέρων αιτιάσεις δεν νομίζω ότι είναι κάτι το σοβαρό», κατέληξε.
Το κριτήριο του Μητροπολίτη Αμμοχώστου για το νέο Αρχιεπίσκοπο
Νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα εκλεγεί εκείνος που θα μας καθοδηγήσει το Αγιο Πνεύμα να ψηφίσουμε, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ευχήθηκε η αυριανή ψηφοφορία να είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας περιόδου για την Εκκλησία.
Σε δηλώσεις ύστερα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που άκουσε από την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος ανέφερε ότι «έχουμε ζήσει ως Εκκλησία, μια εντατική περίοδο τις προηγούμενες 40 μέρες, με τη διαδικασία της εκλογής του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με την τελική πράξη της εκλογής». Σημείωσε πως «πολλές φορές ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος, ωστόσο αυτό δεν είναι η σύγκριση» για την Εκκλησία.
Ερωτηθείς τι θα πράξει αύριο στην ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Βασίλειος απάντησε πως «η ψήφος είναι μυστική και δεν νομίζω ότι θα προσφέρει οτιδήποτε το να πω τι θα ψηφίσω. Θα εκλεγεί εκείνος, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει το Πνεύμα το Αγιο για να ψηφίσουμε για να πορευθεί η εκκλησία το δρόμο της».
Ο Κωνσταντίας – Αμμοχώστου μετέφερε τις ευχαριστίες του «προς τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι με ζήλο εργάστηκαν, αλλά και τον λαό μας ολόκληρο που συμμετείχε σ’ αυτή τη διαδικασία με τη ψήφο του, για να εκλεγεί εκείνος που το χέρι του Θεού θα καθοδηγεί».
Όπως είπε, «να ευχηθούμε ότι η τελευταία αυτή πράξη που πρόκειται να γίνει αύριο, να είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας περιόδου για την Εκκλησία της Κύπρου αλλά γενικότερα για τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με τον άλλο χριστιανικό κόσμο, με τις ορθόδοξες εκκλησίες και για τον διάλογο της εκκλησίας με την κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Εκκλησία να παραμείνει εκτός των κοινωνικών δρώμενων, γιατί τότε δεν επιτελεί την αποστολή της. Δεν περιορίζω τα κοινωνικά δρώμενα στο ποίμνιο της εκκλησίας της Κύπρου, αλλά είναι το πρώτιστο ενδιαφέρον». Σημείωσε πως «η Εκκλησία μας είχε πάντοτε τον εθναρχικό ρόλο και κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα του κυπριακού ελληνισμού. Βεβαίως και η σχέση με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να είναι ένα από τα ύψιστα ενδιαφέροντα της δικής μας Εκκλησίας».
Ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε ευχαριστίες «σε όλο τον κυπριακό λαό για την προσήλωσή του προς την Εκκλησία και στο στράτευμα μας, γιατί ο λαός εκτιμά, σέβεται και επενδύει την ελπίδα του στην Εκκλησία, στο στράτευμα αλλά και στους άλλους κοινωνικούς θεσμούς. Τους ευχαριστώ γι’ αυτή την συμμετοχή τους όποια και αν είναι, δεν έχει σημασία αν ήταν μικρό ή μεγάλο το ποσοστό, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία εκφράστηκε η βούληση του κυπριακού λαού».
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «δεδομένων πολλών πραγμάτων, που δεν μπορεί να τα έχει υπόψη ο λαός μας, αλλά πρέπει εμείς να τα έχουμε που ηγούμαστε της εκκλησίας, να τα λάβουμε υπόψη ούτως ώστε η εκλογή να είναι εκείνη, με την οποία θα μπορέσει η εκκλησία να διαδραματίσει τον πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό της ρόλο, για τον οποίο ο λαός τρέφει προσδοκίες και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι και εθνικό μας καθήκον να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που συσσωρεύονται την εποχή μας ούτως ώστε να δώσουμε και το στίγμα της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία μας», ανέφερε.
Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά και ευλογημένα και να φτάσουμε, όπως είπε, «το νέο έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο και επιτέλους να μπορέσουμε να πορευθούμε σε μια λύση του κυπριακού ζητήματος, για να δικαιωθεί και ο πολύχρονος αγώνας που διεξάγει ο λαός μας για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα δεινά που έχει συσσωρεύσει η εισβολή της Κύπρου μας».
Ταυτόχρονα, ευχήθηκε «στο στράτευμα να παραμένει πάντοτε ισχυρό για το καλό της πατρίδας μας. Να ευχηθούμε ακόμα για την πατρίδα μας και για τον κόσμο ολόκληρο η ειρήνη που αναγγέλλεται μέσα από τη γέννηση του Ιησού Χριστού να επικρατήσει ούτως ώστε να εκλείψουν όλα αυτά τα οποία ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία μας, όχι μόνο την κυπριακή αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και επηρεάζουν και εμάς εδώ στη μικρή μας πατρίδα την Κύπρο».
Πηγή: ΚΥΠΕ
