Στις λίστες 1,164 άτομα για βοήθεια τα Χριστούγεννα-«Το βλέπεις στα μάτια τους»

Ηχηρά μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αγάπης, συνεχίζουν να στέλνουν οι εθελοντές του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σε οικογένειες άπορες και σε ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά, δωρίζοντας τους πολύτιμα υλικά αγαθά για το πιο απλό. Να ζήσουν δηλαδή, μια φυσιολογική ζωή, όπως οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας, έχοντας όλα τα απαραίτητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, που όλοι βρίσκονται μαζί με τις οικογένειές τους. 

Πέραν της προσφοράς, βασικών υλικών αγαθών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ΚΕΠΑΚΥ και η Κίτρινη γραμμή, οργάνωσαν εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών, για να μοιράσουν και φέτος χαρά στα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν κάποιο χριστουγεννιάτικο δώρο, λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν και την ανάγκη που έχουν χιλιάδες συμπολίτες μας τέτοιες ημέρες, αφού αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη τα πιο βασικά. 

Tην προβληματική κατάσταση που επικρατεί, σχολίασε στον REPORTER η συντονίστρια του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αγγελίνα Φούρναρη, η οποία ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Κίτρινη Γραμμή έχει στις λίστες της 1,164 άτομα. «Είναι ένας αριθμός που δεν είναι μόνο απλά μεγάλος, είναι πολύ μεγάλος για μια επαρχία όπως αυτή της Λεμεσού. Αυτή τη στιγμή, για τη Χριστουγεννιάτικη Εκστρατεία, όπου είναι αναμενόμενο ότι πάρα πολλά σχολεία θα μας στείλουν τις λίστες με τους άπορους μαθητές, έχουμε ήδη 560 μαθητές, οι οποίοι είναι μόνο από τα σχολεία της Λεμεσού και των γύρω περιοχών».

Αναμφισβήτητα, το να δίνεις και να προσφέρεις σε συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη, είναι και η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, αφού δεν αναμένεις κάποιο αντάλλαγμα. Ένα ευχαριστώ και ένα βλέμμα πολλές φορές, είναι απλά αρκετό. «Έχουμε συγκεκριμένη περίπτωση μητέρας, η οποία είναι μονογονιός και έρχεται στην Κίτρινη Γραμμή και τη βοηθάμε κάθε μήνα με τρόφιμα. Αντιλαμβάνεσαι και πόση ανάγκη έχει ο κόσμος, όταν θα δώσεις κάτι μικρό και βλέπεις στα μάτια τους αυτή την ευχαρίστηση και εκτίμηση. Φαίνεται από το βλέμμα τους.  Για εμάς αυτό είναι και το μεγαλύτερο ευχαριστώ και είναι και μια ένδειξη ότι πρέπει να παραμείνουμε αλληλέγγυοι και πρέπει να παραμείνει η Κίτρινη Γραμμή ως ένα κοινωνικό στήριγμα αυτών των ανθρώπων. Είναι από απλά πράγματα που παίρνουμε την ηθική ανταμοιβή, όπως το βλέμμα αυτής της μάνας».

Αυτό που προβληματίζει έντονα την Κίτρινη Γραμμή, είναι η ανοδική αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάνε κοντά τους και τους ζητούν βοήθεια. «Με τον ίδιο τρόπο όμως, πρέπει να προβληματίσει και τις αρμόδιες αρχές. Είναι άτομα από νεαρής ηλικίας μέχρι και συνταξιούχοι που έρχονται κοντά μας για βοήθεια. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που αποτείνεται κοντά μας για να τους βοηθήσουμε».

Δυστυχώς, πρόσθεσε η κα. Φούρναρη, «υπάρχουν και νέοι άνθρωποι που είναι άνεργοι και δυσκολεύονται να βρουν μια εργασία. Υπάρχουν συνταξιούχοι με πολύ χαμηλή σύνταξη και σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων, πώς περιμένουμε από ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας; Είναι δύσκολο, έως τρομερά δύσκολο. Έχει οικογένειες οι οποίες είναι πολυμελής και έχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Πώς μπορούν αυτές οι οικογένειες να εξασφαλίσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών τους;». 

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποι μας, που ακόμη και να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και να χρειάζονται βοήθεια, ντρέπονται να τη ζητήσουν. «Η φτώχεια και η κοινωνική δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας, ούτε ντροπή είναι και όλοι κάποτε μπορεί να βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα του τα γυρίσει η ζωή. Πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος που έρχεται να ζητήσει βοήθεια, δεν είναι αποκλειστικά κόσμος που ανήκει στο περιθώριο ή διαβιώνει με τα επιδόματα του Γραφείου Ευημερίας. Είναι και κόσμος που έχασε τις δουλειές του, έχασε τα σπίτια του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα βρεθεί σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση κάποια στιγμή στη ζωή του. Επίσης, χειριζόμαστε πολύ διακριτικά και με μεγάλη εχεμύθεια όλες τις περιπτώσεις που έρχονται κοντά μας και όποιος έχει πραγματική ανάγκη μπορεί να αποταθεί στην Κίτρινη Γραμμή, είμαστε εδώ και απώτερος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δράση της Κίτρινης Γραμμής δεν έχει αρχίσει από σήμερα, αλλά μετρά σχεδόν τρία χρόνια. «Είχαμε ξεκινήσει με τις πρώτες συνέπειες του κορωνοϊού στην Κύπρο, στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΛ, όπου το προσωπικό ετοίμαζε πακέτα τροφίμων και οι ίδιοι έκαναν τη διανομή σε κόσμο που βρισκόταν σε καραντίνα. Πιστεύαμε ότι μετά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, θα επανερχόμασταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε ότι οι ανάγκες του κόσμου δεν μειώνονται, αλλά ακολουθούν μια αυξητική τάση».

Όσον αφορά τη Χριστουγεννιάτικη εκστρατεία, η προετοιμασία αρχίζει πριν από μήνες και στόχος είναι η παράδοση μαζί με τα χριστουγεννιάτικα πακέτα τροφίμων, δώρα στα παιδιά των οικογενειών που έχουν ανάγκες. «Έχουμε μαζέψει εκατοντάδες δώρα χάρη στην ενίσχυση των εθελοντών και φίλων της Κίτρινης Γραμμής και χωρίς τη συμμετοχής τους, δεν θα καλύπταμε τον στόχο μας ή τουλάχιστον θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Έχουμε εθελόντρια που είναι η τρίτη χρονιά που μας φέρνει δώρα και φέτος έχει σπάσει το ρεκόρ, καθώς μας έφερε 280 δώρα. Αντιλαμβάνεστε πως όταν υπάρχουν τέτοιου είδους άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες και έχουν μπει ήδη στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Στην Κίτρινη Γραμμή είναι βασική μας αρχή και στάση ζωής, ότι χωρίς την αλληλεγγύη δεν γίνεται τίποτα και δεν κινείται κανένα γρανάζι».

 

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις