Σε σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ

Ως πολύ θετική εξέλιξη και μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή, αξιολογεί η Κυβέρνηση την νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου που ανακοίνωσε χθες η ΕΝΙ, η οποία μαζί με τη γαλλική Total αποτελούν την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζευς-1 μεγέθους δύο με τριών τρισεκατομμύριων κυβικών ποδών (Tcf).  

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει το βλέμμα της προς την ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, προσπαθώντας να απεξαρτηθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα και πιο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο στη σκιά της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ανακάλυψη στην ΑΟΖ-Δύο με τρία TcF φυσικού αερίου εντοπίστηκαν στο «Zeus 1»

Αυτή τη στιγμή, αν και δεν δίδεται μεγάλη προσοχή από τα διεθνή και τα κυπριακά ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μιας κομβικής σημασίας συζήτηση-διαπραγμάτευση, με στόχο να οριστικοποιηθεί ένας σχεδιασμός που θα επιτρέψει άμεσα την προμήθεια φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ανακάλυψη από την κοινοπραξία ΕΝI-Total στο οικόπεδο έξι, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στο όλο εγχείρημα. Πλέον, η προσπάθεια επικεντρώνεται με ένα μπαράζ επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων που θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες, να επιβεβαιωθεί η ποιότητα και η ανακτισιμότητα των κοιτασμάτων και να καταρτιστεί από τις εταιρείες από κοινού, ένα σχέδιο εξόρυξης που θα συνδυάζει εξασφάλιση κερδών και μείωση του χρόνου.

Για αυτό σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν πως η πιο σοφή επιλογή θα είναι η μεταφορά των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν με αγωγούς προς τα τερματικά φυσικού αερίου της Αιγύπτου, μέσω αγωγού. Άλλη μια επιλογή που βρίσκεται υπό εξέταση, είναι η κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης πάνω από τα οικόπεδα, η οποία όμως στην παρούσα φάση απορρίπτεται λόγω κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέζουν τις εταιρείες για επίσπευση διαδικασιών στην ΑΟΖ Λευκωσία και Βρυξέλλες

Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση αυτή την περίοδο βρίσκεται εν αναμονή των απόψεων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron αναμένει την οριστική πρόταση του για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ από την κοινοπραξία ΕΝΙ και Total αναμένει τις αποφάσεις τους για τα επόμενα τους βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί, μeταξύ των οποίων είναι και το πιο πρόσφατο, το Ζευς-1 που βρίσκεται στο οικόπεδο έξι όπως και ο Κρόνος.

Αναμφίβολα, τους τελευταίους μήνες ο άνεμος που φυσάει στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ούριος, όχι μόνο των ανακαλύψεων και της πρόθεσης των ενεργειακών κολοσσών να εκμεταλλευτούν την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και επειδή βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η ίδια η Ευρώπη πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένης και της ολιγωρίας που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις πρώτες ανακαλύψεις που έγιναν μέχρι σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως πλέον ήρθε η ώρα για να  υπάρξει μια ρεαλιστική προοπτική εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξάλλου, παράλληλα με την υπό εκκόλαψη συμφωνία για το ζήτημα «Αφροδίτη-Ισάι», η Chevron συνεχίζει να μελετά της επιλογές της σε σχέση με το σχέδιο εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», με τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ να επιμένουν ότι ξεκάθαρη επιλογή του αμερικανικού κολοσσού αποτελεί η μεταφορά με αγωγό του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και ακολούθως η μεταφορά του με πλοία LNG σε τερματικούς σταθμούς σε ευρωπαϊκά κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση των επιλογών για εκμετάλλευση του κυπριακού ΦΑ-Στην Κύπρο η Σίμσον

Αγκάθι στον όλο σχεδιασμό παραμένει ο αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 στο τερματικό υγροποίησης του Ιντγκού στην Αίγυπτο, με την εταιρεία να εξετάζει τις επιλογές, είτε για κατασκευή ενός νέου αγωγού, κάτι που ενδεχομένως να κοστίσει αρκετά σε χρόνο και χρήμα, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε να χρησιμοποιήσει μέρος των ήδη εγκατεστημένων αγωγών του Ισραήλ προς την Αίγυπτο, κάτι ωστόσο που θα κοστίσει στο μακροπρόθεσμο κέρδος της εταιρείας. Σ

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έλαβε χρόνο από την Κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του έτους να ετοιμάσει την τελική της πρόταση και να την καταθέσει προς έγκριση, με τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις να εκτιμούν πως το «Αφροδίτη» θα τυγχάνει πλήρους εκμετάλλευσης σε τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ η τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Επιστρέφοντας πίσω στην ΕΝΙ και την Total που δραστηριοποιούνται από κοινού σε επτά οικόπεδα της ΑΟΖ, η Κυβέρνηση αναμένει και από αυτές το πλάνο ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα, το οποίο μάλλον θα περιλαμβάνει και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε σχέση με την ανακτισιμότητα του κοιτάσματος και την καλύτερη επιλογή για τις υποδομές που θα χρειαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καθυστέρηση η επιβεβαιωτική του «Αφροδίτη»-Ζήτησε και πήρε παράταση η Chevron

Εάν τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν, σε συνδυασμό με την προηγούμενη σημαντική ανακάλυψη του Κρόνου και την ανακάλυψη της Exxon Mobil στον Γλαύκο, αλλά και ενόψει των νέων ερευνών στο οικόπεδο πέντε, εταιρείες και Κυβέρνηση, χαμογελούν διότι γνωρίζουν πως το γεγονός ότι όλες οι πιο πάνω ανακαλύψεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, χαμηλώνουν τα κόστη μεταφοράς, αποθήκευσης και γενικότερα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν και αυτομάτως δημιουργεί μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερα έξοδα. Κάτι που σημαίνει πως αυτόματα θα προκαλέσει το πιο θερμό ενδιαφέρον και των ενεργειακών κολοσσών για να σπρώξουν ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τις εργασίες της ExxonMobil, αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες στο τεμάχιο δέκα και στο τεμάχιο πέντε, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς ποσότητες Φυσικού Αερίου. Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο πέντε αδειοδοτήθηκε πρόσφατα, το 2021, στον αμερικανικό κολοσσό και υπάρχουν καταγεγραμμένα τα στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία για μεγάλες προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αγωγό στην Αίγυπτο το ΦΑ από το «Αφροδίτη»-Το σενάριο που προκρίνει η Chevron

Δειτε Επισης

Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Χάθηκαν στην μετάφραση στα κατεχόμενα για τα πασχαλινά μηνύματα ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις Τατάρ
Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών