Η εφαρμογή που ήρθε για να γίνει ο άμεσος σωτήρας των γυναικών που κινδυνεύουν

Την ώρα που το Ιράν φλέγεται, λόγω των διαδηλώσεων μετά το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, την ώρα που οι ειδήσεις για βιασμό γυναικών σε όλο τον κόσμο δίνουν και παίρνουν, την ώρα που η κοινωνία σε Ελλάδα και Κύπρο ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις ειδήσεις για γυναικοκτονίες, κάνοντας έτσι τις γυναίκες να νιώθουν περισσότερο φόβο και ανασφάλεια, μία καινούργια εφαρμογή, έρχεται να γίνει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους.

Το Insavior, μία καινούργια εφαρμογή, που μόλις κυκλοφόρησε, ήρθε για να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο των γυναικών, που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι ο άμεσος τους σωτήρας και μέσω αυτής της εφαρμογής μπορούν να έχουν βοήθεια, όποια ώρα και να την ζητήσουν.

Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από αυτήν την εφαρμογή ονομάζεται Δήμητρα Ανδρέου και έχει σπουδάσει Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Δεν είχε κάποια προσωπική εμπειρία, ευτυχώς, όμως παρακολουθώντας τις εξελίξεις του περασμένου χρόνου, όσον αφορά στο Me too στην Ελλάδα, τις γυναικοκτονίες που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται, την οδήγησαν να ετοιμάσει αυτή την εφαρμογή. Όμως, η είδηση που τη συγκλόνισε περισσότερο ήταν η υπόθεση της Σάρα Έβεραρντ, τον Μάρτιο του 2021.

Η κα. Ανδρέου εξήγησε στον REPORTER την ιδέα πίσω από την εφαρμογή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να ετοιμαστεί, τον τρόπο που λειτουργεί και στέλνει το δικό της μήνυμα προς όλους.

«Το Insavior που είναι το Instant Savior και σημαίνει άμεσος σωτήρας, είναι μία εφαρμογή φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες, που σκοπό έχει την παροχή άμεσης βοήθειας, σε οποία γυναίκα μας χρειάζεται, είτε βρίσκεται στο σπίτι της, είτε βρίσκεται στο δρόμο, είτε οπουδήποτε. Η εφαρμογή απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η ιδέα προήλθε από τα τραγικά γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα το 2021, αρχίζοντας με τις αποκαλύψεις από την αθλήτρια, την Σοφία Μπεκατώρου, που δήλωσε τι βίωσε. Μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στον καλλιτεχνικό χώρο και βγήκαν μπροστά γυναίκες ηθοποιοί και είπαν τι περνούσαν. Δυστυχώς, μετά άρχισε η μία γυναικοκτονία μετά την άλλη στην Ελλάδα, αρχίζοντας με το γεγονός που μας συγκλόνισε με την Καρολάιν. Αλλά αυτό που ήταν το καθοριστικό γεγονός και άρχισα την εφαρμογή, ήταν η περίπτωση της Σάρα Έβεραρτ στο Λονδίνο, η οποία επέστρεφε από μία φίλη της το βράδυ, καθώς περπατούσε, απήχθηκε, βιάστηκε και απαγχονίστηκε. Τότε ξεσηκώθηκαν και γυναίκες ανά το παγκόσμιο και αντέδρασαν για το γεγονός ότι λόγω του ότι είμαστε γυναίκες, μας στερούνται κάποια βασικά δικαιώματα, όπως το να περπατήσουμε μόνες μας ή να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες μόνες μας.

Αυτό ήταν η αφορμή. Είπα δεν γίνεται αυτό το πράγμα που συμβαίνει. Πρέπει να δημιουργήσω κάτι που να παρέχει άμεση βοήθεια και στήριξη στις γυναίκες, δηλαδή αν θέλω να περπατήσω μόνη μου, ναι μεν θα το σκεφτώ καλά, αλλά όχι και να με σκοτώσουν επειδή είμαι γυναίκα».

Κλειστές πόρτες και δυσπιστία

Αν και η ιδέα ακουγόταν ενδιαφέρουσα σε όσους η κα. Ανδρέου κτύπησε την πόρτα, εντούτοις δεν βρήκε την ανταπόκριση που έψαχνε, όσον αφορά στην οικονομική στήριξη για να προωθήσει την ιδέα της.

«Η ιδέα προήλθε το Μάρτιο του 2021 και δημοσιεύτηκε μόλις τώρα. Για να δημιουργήσω αυτή την εφαρμογή πέρασα πολύ δύσκολα. Βρήκα πολλά εμπόδια, πολλές κλειστές πόρτες, άκουσα πολλά όχι, επειδή είμαι μία νεαρή κοπέλα μόνη μου. Δεν έχω τις πλάτες καμίας εταιρείας, δεν έχω λεφτά και εξουσία. Για να με λάβουν υπόψη έπρεπε να τους πείσω ότι όσα έλεγα μπορούσα να τα υποστηρίξω και να υπερασπιστώ αρκετά την ιδέα μου και ότι αξίζει η εφαρμογή. Δυστυχώς, για να σε υπολογίζουν πρέπει να βγάλεις δόντια. Υπήρχαν άτομα που προσπάθησαν να με αποτρέψουν από αυτή την ιδέα. Δεν θεωρώ ότι τα εμπόδια ήταν με κακόβουλη πρόθεση, ήταν περισσότερο λόγω αδιαφορίας και άγνοιας».

Παρά το γεγονός ότι βρήκε κλειστές πόρτες και έλαβε ψεύτικες υποσχέσεις, δεν τα έβαλε κάτω και στο πλευρό της είχε την οικογένειά της για να την στηρίξει και να πετύχει το σημερινό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι όλα τα εμπόδια ήταν για καλό. Αυτό που συνάντησα περισσότερο στην πορεία μου είναι ότι μίλησα με πολύ κόσμο και οργανισμούς, που μου έτασσαν βοήθεια, όπως έκανε και ο περισσότερος κόσμος και στη συνέχεια, δεν μου απαντούσε κανένας. Έπρεπε να βγω μπροστά και να κάνω ό,τι μπορούσα ως Δήμητρα. Δεν είχα καμία υποστήριξη από κανένα, ούτε από το κράτος. Στο πλευρό μου, ευτυχώς είχα την οικογένειά μου, που με στήριξε και τελικά τα κατάφερα. Ό,τι έκανα ήταν με δικά μου λεφτά και από την στήριξη της οικογένειάς μου, που πείστηκε ότι το Insavior θα βοηθήσει και ότι ο σκοπός του είναι ιερός».

Πάντως, μετά την προβολή της συγκεκριμένης ιδέας, η κα. Ανδρέου δέχθηκε κρούση από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες και πλέον βρίσκεται σε κάποιες συνομιλίες μαζί τους, ωστόσο μέχρι να σιγουρευτεί ότι πρόκειται να βρίσκονται στο πλευρό της, δεν μπορεί να ενθουσιαστεί.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή

Ο τρόπος λειτουργίας του Insavior θυμίζει μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού είναι ένας τόπος που συγκεντρώνονται γυναίκες και κοινωνικοποιούνται, ώστε όταν κάποια βρεθεί σε δεινή θέση, κάποια άλλοι που βρίσκεται κοντά της να τρέξει για να προσφέρει βοήθεια.

«Μπορεί κάποιος να βρει την εφαρμογή μας στο App Store για IPhone ή στο Google Store για τα Android. Μετά, οι γυναίκες περνούν μία διαδικασία ταυτοποίησης, δηλαδή θα πρέπει να περάσουν κάποια στάδια επιβεβαίωσης στοιχείων και εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια, η ομάδα της Insavior θα εγκρίνει το λογαριασμό. Στην εφαρμογή θα υπάρχει μία αρχική σελίδα, όπως στις άλλες εφαρμογές, όμως τα θέματα θα είναι κυρίως προβληματισμοί των χρηστών, ιστορίες, συμβουλές ή εκκλήσεις για βοήθεια. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εφαρμογή μπορούν να αλληλεπιδράσουν με σχόλια. Επίσης, δεν θα μπαίνουν φωτογραφίες, επειδή η έμφαση θα είναι καθαρά στη στήριξη».

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει ένα επιπλέον όπλο στα χέρια των γυναικών, καθώς σε περίπτωση που βρεθούν σε κίνδυνο, μπορούν να επιλέξουν ένα εκ των δύο παραμέτρων που προσφέρεται μέσω αυτής.

«Υπάρχει το SOS μέτριας σημασίας. Αν μία γυναίκα περπατά μόνη της και νιώθει φόβο ή  ανασφάλεια και δεν υπάρχει κοντά κάποιο άτομο δικό της, μπορεί να στείλει κάποια από τα τέσσερα μηνύματά μας που είναι έτοιμα “δεν είμαι ασφαλής”, “φοβάμαι”, “χρειάζομαι βοήθεια” ή “δεν είμαι καλά” ή γράφει η ίδια τι χρειάζεται, το αναρτά και οι γυναίκες που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα, παίρνουν ειδοποίηση και τους ανοίγει χάρτης για να μεταβούν στην περιοχή και να βοηθήσουν τη γυναίκα. Να τη συνοδεύσουν σπίτι της, να την παραλάβουν από το ταξί, αν είναι σε ταξί και δεν νιώθει ασφαλής, να την βοηθήσουν. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αναμειχθεί η Αστυνομία ή οι επαφές έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει και το SOS υψίστης σημασίας. Όταν μία κοπέλα κινδυνεύει και δεν έχει χρόνο να στείλει μήνυμα, πατά παρατεταμένα το κουμπί που γράφει SOS και θα σταλεί μήνυμα στις επαφές έκτακτης ανάγκης της, για να καλέσουν την Αστυνομία και θα σταλεί μήνυμα ειδοποίησης και στις γυναίκες της Insavior με τη live τοποθεσία της, για να βοηθήσουν. Αν κάποιος την πειράξει ή την απαγάγει, θα μπορούμε να δούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή, που βρίσκεται.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και παρέχει και βίντεο αυτοάμυνας, από διακεκριμένο αθλητή-προπονητή στην Κύπρο και πανευρωπαϊκά. Είναι φίλος μου και προθυμοποιήθηκε ο ίδιος να βοηθήσει αφιλοκερδώς. Είναι ο Παναγιώτης Λοϊζίδης του Karate Headquarters και μας ετοίμασε βιντεάκια με απλές κινήσεις, ώστε οποιαδήποτε κοπέλα να ακολουθήσει αυτά τα βήματα και να μπορεί να αμυνθεί, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει χρόνο και θα γλιτώσει. Όταν ξέρεις να αμύνεσαι, ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου».

Στην εφαρμογή, οι γυναίκες μπορούν να διαβάσουν και ενημερωτικά άρθρα, τα οποία μπορούν να τους εξηγήσουν τους κινδύνους που ενδεχομένως να διατρέχουν, σε περίπτωση που βρίσκονται σε κάποια τοξική σχέση.

«Διαβάζοντας τα άρθρα μας, μπορούν οι κοπέλες να αναγνωρίζουν σε ποια θέση μπορεί να βρίσκονται και να αποχωρούν, πριν να γίνει το κακό. Επίσης, προσφέρουμε και αποφθέγματα για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Την ίδια ώρα, είμαστε ανοικτοί να μας στείλει κάποια κοπέλα τη δουλειά της, για να τα μοιραστούμε με τις κοπέλες της Insavior».

Αποκλειστικά για γυναίκες η εφαρμογή

Αυτό που θέλει να τονίσει η κα. Ανδρέου είναι πως η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα και οι δικλίδες ασφαλείας είναι τέτοιες που δεν είναι εφικτό ένας άντρας να διεισδύσει σε αυτή.

«Είναι μόνο για γυναίκες και είναι κυρίως για να προσφέρουν βοήθεια. Είναι σημαντικό να το μάθουν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται, για να θωρακίσουμε την κάθε περιοχή. Όσες περισσότερες Isaviors υπάρχουν, τόσο περισσότερο ασφαλείς θα είμαστε εμείς».

Το μήνυμα προς όλους

«Δεν χρειάζεται πάντα να περιμένουμε να συμβεί σε εμάς, στην οικογένειά μας, στους δικούς μας για να νοιαστούμε. Πρέπει να νοιαζόμαστε για τον καθένα και να μπαίνουμε στη θέση τους. Η αδιαφορία είναι κακή και δεν μας τιμά καθόλου ως ανθρώπους. Είναι καιρός να βάλουμε τις πανανθρώπινες αξίες στο βάθρο που τους αξίζει και να δράσουμε. Δεν πρέπει να χάσουμε καμία άλλη γυναίκα. Καμία».

Περισσότερα για την εφαρμογή μπορεί να μάθει κανείς μέσα από τη σελίδα τους στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση