Είχε γρίπη η τετράχρονη που προσβλήθηκε με στρεπτόκοκκο-Κρίσιμη η κατάσταση της

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσον αφορά στην περίπτωση του τετράχρονου κοριτσιού, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, αφού έχει προσβληθεί με στρεπτόκοκκο Α’, με τους θεράποντες ιατρούς να παρακολουθούν στενά την περίπτωση, ώστε αν κριθεί αναγκαίο να καλεστεί ο ειδικός λοιμωξιολόγος-παιδοεντατικολόγος από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σοβαρή κατάσταση η τετράχρονη με στρεπτόκοκκο-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

Η κατάσταση του παιδιού παραμένει κρίσιμη, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του παραμένει σε επαφή με τους ειδικούς στο Ισραήλ, ώστε αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, τότε να μελετήσουν επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα, ο ειδικός λοιμωξιολόγος-παιδοεντατικολόγος, που έφτασε στην Κύπρο τη Δευτέρα και αποχώρησε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκε για την κατάσταση του τετράχρονου κοριτσιού, ενώ έδωσε οδηγίες και στους θεράποντες ιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο γιατρός από το Ισραήλ έφτασε στην Κύπρο, μετά από αίτημα του νοσηλευτηρίου, λόγω της κρισιμότητας της τετράχρονης, η οποία διασωληνώθηκε την Κυριακή, μετά από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της. Όπως πληροφορείται ο REPORTER το παιδί είχε διαγνωστεί με γρίπη την περασμένη Τετάρτη και με οδηγίες του παιδιάτρου που το παρακολουθούσε, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν όσο περνούσαν οι μέρες, με αποτέλεσμα την Κυριακή να κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε θετικό σε strep test και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, διασωληνώθηκε.

Το Υπουργείο Υγείας, από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, για να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας του παιδιού. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι γιατροί ανάψουν το πράσινο φως για μεταφορά της τετράχρονης στο Ισραήλ, το Υπουργείο είναι έτοιμο για να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από την ιατρική κοινότητα τονίζουν πως περιστατικά λοιμώξεων που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα, είχαν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες περιόδους στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις της η Δρ. Μαρία Κολιού, το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε θάνατος παιδιού που είχε προσβληθεί από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτό που διαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει σημάνει, λόγω της έξαρσης των περιστατικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο τύπου Α’ στη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιήσει μία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους αρμόδιους, ώστε να μελετήσουν τα επόμενα βήματα και προς αυτό το σκοπό είχε αποφασιστεί όπως ενισχυθεί η Κύπρος με strep test, ενώ οι παιδίατροι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες για αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό στενή παρακολούθηση το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου A στην Κύπρο

Τα συμπτώματα στα παιδιά

Πάντως, οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς, όπως ζητήσουν ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

– Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό

– Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

– Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

– Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Τρόποι μετάδοσης

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω του βήχα και του φτερνίσματος του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο χρόνος επώασης από την επαφή μέχρι την ανάπτυξη των συμπτωμάτων  είναι 2-5 μέρες.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγίες Υπ. Υγείας για λοιμώξεις του αναπνευστικού

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην αρμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού