Αρμένιοι διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ (pics)

Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν για τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, ο οποίος ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα δεκάδες Αρμένιοι μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, ο θρησκευτικός ηγέτης της κοινότητας στην Κύπρο Αρχιεπίσκοπος Βαρουζάν Χεργκελιάν, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Αρτσάχ Ελένη Θεοχάρους και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου Ακόπ Καζατζιάν κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, αναφέροντας ότι «το Αρτσάχ αντιμετωπίζει μια νέα ανθρωπιστική κρίση».

Ανέφερε ότι η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν, αφού στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης».

«Η αποψινή ειρηνική εκδήλωση έχει ένα μοναδικό στόχο, να παρουσιάσει το έγκλημα και να αποκαλύψει τον εγκληματία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να καταδικάσει την ειδεχθή πράξη του Αζερμπαϊτζάν», με την οποία «ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει εγκλωβιστεί».

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου κάλεσε τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας να ασκήσουν πίεση προς το Αζερμπαϊτζάν για να συμμορφωθεί με την συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου του 2020.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία αρκετές φορές μας έχουν υποστηρίξει, έχουμε σημαντικά ψηφίσματα υπέρ του λαού της Αρμενίας και του Αρτσάχ, αλλά οι προσπάθειες μας για την επικράτηση του δικαίου αγώνα του Ατσάχ συνεχίζονται», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Καζατζιάν κατηγόρησε και την Τουρκία λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ «Ερντογάν ανέφερε ότι ολόκληρος ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό των Αζέρων αδελφών τους».

«Η ιστορία μας έχει διδάξει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είχε διδάξει ότι δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε τις απειλές ή οποιοδήποτε άλλο είδος μηνυμάτων που προέρχονται από τα εγχειρίδια των Τούρκων δικτατόρων», σημείωσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου είπε ότι δεν θα παραδώσουν υπομνήματα στις πρεσβείες ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά θα επισκεφθούν τις δύο πρεσβείες στη διάρκεια της μέρας για να έχουν την ευκαιρία πέραν του γραπτού λόγου και προφορικά να μεταφέρουν την έγνοια τους και τον κίνδυνο που διατρέχει ο λαός του Αρτσάχ.

 

Η Πρόεδρός της Ομάδας Φιλίας του Αρτσάχ Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και της εν εξελίξει γενοκτονίας που αντιμετωπίζει ο λαός του Αρτσάχ και σημείωσε τη γεωστρατηγική σημασία του γεγονότος που απορρέει και από τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου του 2020 αλλά και εκ των όσων είχαν προηγηθεί, όπως είπε, «τον καταστροφικό πόλεμο εναντίον του κράτους του Αρτσάχ και τον μη σεβασμό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών».

Ανέφερε πως «σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα πρέπει να υλοποιηθούν ρήτρες της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου του 2020 που προνοούν την παραχώρηση εδάφους αρμενικού για τον διάδρομο Ζανγκεζούρ και την πιθανή κατάληψη του Σιουνίκ».

«Αυτό σημαίνει ότι θα ενοποιηθεί ο χώρος του Ναχιτσεβάν που συνορεύει με την Τουρκία με τον μείζονα όγκο του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ως κράτος, ως πολιτεία, ως Κυβέρνηση και ειδικά όσοι θέλουν να συνομιλήσουν με την Τουρκία».

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι «αν θα πάμε να συνομιλήσουμε με αυτό το κράτος προκειμένου να εφαρμόσει τα επεκτατικά του σχέδια, δηλαδή ένα έθνος, δύο κράτη ή τρία κράτη όπως λένε τώρα με την επιδιωκόμενη ανεξαρτητοποίηση των κατεχομένων καταλαμβάνεται ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά».

«Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου ποιους έχουμε δίπλα μας και ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο λαός του Αρτσάχ με την ηρωική του αντίσταση μας δείχνει τον δρόμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας