Μετά από 19 μήνες ακόμα αναμένουν πόρισμα για Ξάνθο-Πάει ΝΥ ο φάκελος της Νάταλι

Δεκαεννέα ολόκληρους μήνες μετά την τραγωδία με θύμα τον λοχαγό Ξανθό Κυριάκου, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση στην Τροοδίτισσα πριν την έναρξη άσκησης της Εθνικής Φρουράς και ακόμα δεν έχουν προκύψει οποιεσδήποτε εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, την ίδια ώρα που στην αναμονή βρίσκεται και η υπόθεση της 27χρονης ΣΥΟΠ, Νάταλις Νεοφύτου που σκοτώθηκε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια άσκησης στο στρατόπεδο Kόρνου. Όσον αφορά στην υπόθεση θανάτου του ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού που σκοτώθηκε μετά από πτώση από ελικόπτερο επίσης στη διάρκεια άσκησης, δόθηκαν οδηγίες για καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον Στρατοδικείου, σε βάρος ενός προσώπου εναντίον του οποίου εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαλάκι ο φάκελος για την υπόθεση της Νάταλι, επιστράφηκε ξανά στην Αστυνομία

Από τις 25 Μαΐου 2021, όταν σημειώθηκε το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον άτυχο Ξάνθο, η οικογένεια του άτυχου λοχαγού περιμένει απαντήσεις για τον τρόπο που το παιδί τους έχασε τη ζωή του και κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε τρίτου προσώπου. Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής, παρά τις έρευνες των Αρχών και παρότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι το σχοινί που χρησιμοποίησε ο λοχαγός για κατάβαση σε πλατφόρμα ήταν φθαρμένο, εντούτοις ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός και βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας. 

Σε αυτούς τους δεκαεννέα μήνες, έγιναν όλες εκείνες οι εξετάσεις που χρειάζονταν, λήφθηκαν καταθέσεις και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία έλαβαν οι ανακριτικές Αρχές, ενώ χρειάστηκε και χρόνος για την εξέταση του σχοινιού από εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο απέστειλε τα αποτελέσματα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. 

Αφότου ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρώθηκε, παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία και πλέον, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις.

Ο άτυχος λοχαγός, είχε χάσει τη ζωή του γύρω στις 10:00 το πρωί της 25ης Μαΐου 2021, λίγο πριν την έναρξη άσκησης των καταδρομέων στην Τροοδίτισσα. Μετά την πτώση του άτυχου Ξάνθου στο κενό, ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στήθηκε επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρου, το οποίο ανέσυρε τον 33χρονο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Σε ότι αφορά στο σχοινί που μελετήθηκε από εμπειρογνώμονες πανεπιστημίου στην Πάτρα, εντοπίστηκαν σημάδια φθοράς, αλλά και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία κατέγραψαν στην έκθεση που παραδόθηκε στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαινε έλα οι φάκελοι για θανατηφόρα στην ΕΦ-Περιμένουν δικαίωση οι οικογένειες

Περιμένουν την επιστροφή του φακέλου της Νάταλι

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στην έρευνα για το θάνατο της 27χρονης Νάταλις Νεοφύτου, πριν από κάποιο διάστημα η Νομική Υπηρεσία επέστρεψε τον φάκελο στην Αστυνομία για να συμπληρώσει κάποια στοιχεία τα οποία υπολείπονταν και αναμένει από τις ανακριτικές Αρχές να τους τον επιστρέψουν για να τον μελετήσουν εκ νέου, πριν καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις. 

Από την Αστυνομία, διαμηνύουν ότι τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησε η Νομική Υπηρεσία έχουν ληφθεί και ο φάκελος βρίσκεται στο Νομικό Τμήμα. Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστραφεί στην Εισαγγελία.

Πάντως, για την εν λόγω υπόθεση, έγινε λόγος από την Εθνική Φρουρά για αρκετά κενά που ενδεχομένως να οδήγησαν στην τραγωδία, με θύμα την 27χρονη, ωστόσο δεν υπήρξε περεταίρω τοποθέτηση, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία.

Κατά την ώρα του δυστυχήματος, η 27χρονη βρισκόταν στο πίσω μέρος οχήματος το οποίο ανετράπη, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει, ενώ πριν είχε εκτιναχθεί στο έδαφος. Εντός του οχήματος υπήρχαν ακόμη δύο πρόσωπα, τα οποία ανακρίθηκαν. Επρόκειτο για ενα κληρωτό και ένα δόκιμο στρατιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός ημερών στα χέρια Σαββίδη το πόρισμα για τη Νάταλι-Σε αναμονή το ΥΠΑΜ

Καταχωρείται η υπόθεση Γιαννιού

Σε ότι αφορά στην υπόθεση του 27χρονου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού, που σκοτώθηκε στις 27 Ιουνίου 2022, η υπόθεση είναι πολύ πιο προχωρημένη από τις υπόλοιπες, αφού μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για ποινική δίωξη σε βάρος ενός προσώπου, δόθηκαν οδηγίες για καταχώρηση της ενώπιον Στρατοδικείου. 

Ως εκ τούτου, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να καταχωρηθεί και να αρχίσει η εκδίκασή της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Αρχές ολοκλήρωσαν τάχιστα τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και τη στοιχειοθέτησή της, σε σύγκριση με τις άλλες δύο υποθέσεις, κάτι που ενδεχομένως να συνέβη λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε η μαρτυρία του μαύρου κουτιού του ελικοπτέρου που έριξε άπλετο φως στην υπόθεση και αποτέλεσε αδιάψευστο μάρτυρα του τραγικού περιστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι, ο άτυχος Γιαννιός είχε τραυματιστεί όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα. Για το τραγικό γεγονός διατάχθηκε έρευνα τόσο από την Εθνική Φρουρά, όσο και από την Αστυνομία.

Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών επικεντρώθηκαν στο ότι ο τραυματισμός του 27χρονου ΣΥΟΠ επήλθε από την πτώση του στη θάλασσα, η οποία φαίνεται να μην έγινε με το σωστό τρόπο.

Οι ποινικές ευθύνες που αφορούν το στέλεχος της Εθνικής Φρουράς έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της καμπίνας του ελικοπτέρου και παράλληλα την ευθύνη για να δοθεί η οδηγία στον άτυχο καταδρομέα να καταρριχηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Ποινική δίωξη εναντίον στελέχους της Ε.Φ. για τον θάνατο του 27χρονου Παναγιώτη

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας