Ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα
06:41 - 02 Δεκεμβρίου 2022
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου συνέδριο με τίτλο «Embrasing Immigrants at School: Tools for An Inclusive Education». Το συνέδριο διοργανώθηκε στη Λευκωσία από την Enoros Consulting Ltd, με στόχο την παρουσίαση βασικών κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με την ένταξη μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα ως προς τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο σε παγκόσμιο όσο και περιφερειακό επίπεδο.
Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Teacher preparation for migrant school inclusion – TEACHmi», ανέδειξε ένα νέο πλαίσιο διαδικασιών προετοιμασίας και υποδοχής των μαθητών σε μια εποχή κατά την οποία το μεταναστευτικό εξακολουθεί και παραμένει μια σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργαλεία, μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την υποδοχή και ένταξη των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι φορέων χάραξης πολιτικής από την Κύπρο και το εξωτερικό (Ελλάδα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία), αντάλλαξαν απόψεις και πρότειναν καινοτόμες πρακτικές, ικανές να διαμορφώσουν νέες συνθήκες για την υποδοχή μεταναστών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Mεταξύ άλλων οι ομιλητές συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, ενώ, στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα των νεοεισερχόμενων μαθητών στο πλαίσιο του όποιου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθούνται στην Κύπρο Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους.
Στο συνέδριο χαιρετισμό απεύθυνε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχή του Erasmus+ Δρ. Σ. Μαυρομούστακος, καθώς και εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. To Συνέδριο παρακολούθησαν φορείς χάραξης πολιτικής σε θέματα εκπαίδευσης και μετανάστευσης, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες του τομέα της εκπαίδευσης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς εργασίας.
Το έργο TeachMi συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Eramsus+,στο πλαίσιο της Δράσης EPPKA3 - Support for Policy Reform.