Σήριαλ οι προσλήψεις των 300 συμβασιούχων-Με το… ζόρι συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις

Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί η ιστορία με την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα στην Πράσινη Γραμμή, για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που βουλιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, με τους αριθμούς το 2022 να σπάνε κάθε ρεκόρ, αφού από τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 13 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο φως από τη Βουλή για τους 300-Προκηρύσσει θέσεις ο Αρχηγός Αστυνομίας

Ήταν 23 Ιουνίου 2022, όταν η Βουλή άναψε πράσινο φως με 24 ψήφους υπέρ και 12 κατά, για προσλήψεις 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα έχουν καθήκοντα φύλαξης και περιπολίας στην Πράσινη Γραμμή. Για να φθάσει η εν λόγω πρόταση της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής και να ψηφιστεί, ακολουθήθηκαν διαδικασίες εξπρές, αφού το νομοσχέδιο πήρε τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Παρότι υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από κάποια κόμματα όσο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών, κυρίως για τον τρόπο πρόσληψης, εντούτοις το νομοσχέδιο εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία και εγκρίθηκε. Τότε, πολλοί ίσως να πίστεψαν ότι όσο γρήγορες ήταν οι διαδικασίες ψήφισης, τόσο γρήγορες θα ήταν και οι διαδικασίες πρόσληψης, ωστόσο, άπαντες διαψεύστηκαν. 

Περί τα τέλη Οκτωβρίου και μετά από την έντονη αντίδραση κάποιων κομμάτων, τα οποία έκαναν λόγο για κωλυσιεργία τεσσάρων μηνών, κατά τους οποίους η μια αρμόδια υπηρεσία έριχνε το μπαλάκι σε άλλη, τελικά οι θέσεις προκηρύχθηκαν από την Αστυνομία και είχαν ως καταληκτική ημερομηνία την 25 Νοεμβρίου 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βρίσκουν τους 300 της πράσινης γραμμής-Επεκτείνεται η προθεσμία αιτήσεων

Τελικά, όχι μόνο δεν άρχισαν οι διαδικασίες πρόσληψης, αλλά αντίθετα, δόθηκε παράταση, η οποία εκπνέει σήμερα. Αυτό συνέβη διότι, με βάση το πρώτο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, μόλις 187 πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση για να προσληφθούν στην Αστυνομία, κάτι που ανάγκασε την ηγεσία της Δύναμης να δώσει κι άλλο χρόνο σε όσους ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να εργαστούν στο σώμα. Τελικά, oι αιτήσεις την 1η Δεκεμβρίου έφθασαν τις 360, αριθμός πολύ μικρός, αλλά τουλάχιστον εντός πλαισίου, ωστόσο το ζητούμενο ήταν να υπάρχουν περαιτέρω αιτήσεις, αφού θα γίνουν αξιολογήσεις με βάση τα κριτήρια και κάποιοι θα απορριφθούν. 

Παλαιότερα, οι κενές θέσεις στην Αστυνομία προκαλούσαν τεράστιο ενδιαφέρον για τους πολίτες και πάντοτε οι αιτήσεις που κατατίθονταν ήταν πάρα πολλές, ωστόσο φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι οι προσλήψεις θα γίνουν για 18 μήνες συν άλλους δέκα, ενδεχομένως να προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι σε περίπου δύο χρόνια θα χρειαστεί να ψάξουν ξανά για δουλειά. 

Πιθανότατα, ένα άλλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης δουλειάς, που προσμετρούν οι ενδιαφερόμενοι, αποτελεί και το γεγονός ότι παρουσιάζονται συνεχώς περιστατικά επεισοδίων με αλλοδαπούς, κυρίως στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Το γεγονός ότι θα πρέπει να απωθούν αλλοδαπούς από το να εισέλθουν σε χώρους που ελέγχει η Δημοκρατία, εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για πρόκληση επεισοδίων, τα οποία θα πρέπει να καταστείλουν, θέτοντας σε ρίσκο τη σωματική τους ακεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψυγείο το νομοσχέδιο για τους 300 στην πράσινη γραμμή-Φωνές για… κωλυσιεργία

Προσλήψεις σε... νεκρή περίοδο

Την ίδια ώρα τίθεται και το ζήτημα του χρόνου των προσλήψεων, αφού όταν είχε περάσει ο νόμος από τη Βουλή ήταν καλοκαιρινή περίοδος, κατά την οποία παρουσιάζονται διαχρονικά και οι μεγαλύτερες αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας, αντίθετα με τη χειμερινή, όπου υπάρχει μείωση, κυρίως λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν γίνουν οι προσλήψεις, αλλά και η εκπαίδευση των έξι εβδομάδων που χρειάζεται, με βάση όσα ανέφερε η Ηγεσία της Αστυνομίας ενώπιον της Βουλής, οι «300» θα αρχίσουν δουλειά στην καλύτερη περίπτωση, στα μέσα Φεβρουαρίου. 

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και ότι ο στόχος είναι να παρουσιαστούν οι συμβασιούχοι έτοιμοι, για την ερχόμενη Άνοιξη, όταν θα αρχίσουν οι μεγάλες ροές. 

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων στην Αστυνομία δεν χρειάζονται ψυχομετρικά τεστ, αλλά ούτε και εξετάσεις. Όσοι προσληφθούν θα περάσουν από εκπαίδευση και στη συνέχεια θα ριχθούν στη μάχη του μεταναστευτικού, υπό την εποπτεία λοχίων. Οι συμβασιούχοι θα πρέπει να επιτηρούν γκρίζα σημεία της Πράσινης Γραμμής από τα οποία περνούν οι μετανάστες, να κάνουν περιπολίες, ως επίσης και ελέγχους. Καθήκον τους θα είναι εξάλλου η περιφρούρηση και η φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, των χώρων κράτησης και οι διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διασυρμός δίχως τέλος με τους δραπέτες-Μόδα οι αποδράσεις από Αστυνομία, ντεμοντέ τα «αναθεωρημένα μέτρα»
Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για τα επεισόδια στο «Νίκος Σολομωνίδης»-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον τους
Αυτός είναι ο 39χρονος που δραπέτευσε από το νοσοκομείο-Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος (pics)
Υπόδικος ο νέος δραπέτης, φρουρείτο από δύο αστυνομικούς-Προηγήθηκε αυτοτραυματισμός του με λεπίδες
Το πάθημα δεν έγινε μάθημα-Νέα απόδραση κρατούμενου από το νοσοκομείο
Αυτοί διεκδικούν θέση Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας-Αξιολογεί η Επιτροπή, ο τελικός λόγος στον Χαρτσιώτη
Επεκτάθηκαν και στη Λάρνακα οι επιθέσεις κατά διανομέων-Του έκλεψαν το μοτοποδήλατο και χρήματα υπό την απειλή μαχαιριού
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ντελιβερά και σε 25χρονη στη Λεμεσό-Τους έκλεψαν τα τσαντάκια τους και τράπηκαν σε φυγή
Δύο ανήλικοι και μία γυναίκα στο νοσοκομείο μετά από τα επεισόδια σε δομή στη Λεμεσό