ΒΙΝΤΕΟ: Πώς σχολιάζει ο Αιμιλιανίδης την καθυστέρηση για το πόρισμα Κατσουνωτού
13:46 - 19 Δεκεμβρίου 2022

Ξεπέρασε τον χρόνο της μελέτης και λήψης αποφάσεων η Νομική Υπηρεσία, σε σχέση με τον χρόνο που έλαβε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, αφού μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει από την ημέρα της παράδοσης του πορίσματος 95 ημέρες, ενώ ο ποινικός ανακριτής ολοκλήρωσε τις έρευνες του μέσα σε 87 ημέρες. Διάστημα κατά το οποίο ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έλαβε δεκάδες καταθέσεις, αξιολόγησε έγγραφα, αναζήτησε επιπρόσθετες και ενισχυτικές μαρτυρίες και εξέτασε μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα από τον δικανικό έλεγχο, από τον οποίο προέκυψαν ουκ ολίγα μηνύματα από τις συνομιλίες του βαρυποινίτη, τόσο με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όσο και με άλλα πρόσωπα που θεωρούνταν σημαντικά και στα οποία εκμυστηρεύτηκε τις επαφές του με μέλη της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγώνας… θρίλερ το πόρισμα για Κατσουνωτό-87 ο Αιμιλιανίδης, 83 η Νομική Υπηρεσία
Δεδομένου πως το φως της δημοσιότητας είδα οι εισηγήσεις του κ. Αιμιλινίδη, ο οποίος δείχνει ποινικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός ακόμη αστυνομικού και του βαρυποινίτη, η καθυστέρηση που παρατηρείται στις ανακοινώσεις έχουν αναπτύξει παραφιλολογία και αφήνουν σκιές, ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του, στις 8 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία «έχει να ασχοληθεί και με σωρεία άλλων θεμάτων, τα οποία συνεχώς βρίσκονται ενώπιον της και τα οποία πρέπει να χειριστεί», ενώ παράλληλα είπε πως «ότι υπάρχει επιθυμία στο να υπάρχουν αποτελέσματα, αποφάσεις και λύσεις όσο πιο σύντομα γίνεται, από την άλλη όμως θέλω να επιβεβαιώσω για μια άλλη μια φορά ότι τις αποφάσεις μας τις παίρνουμε με γνώμονα την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων και τις λαμβάνουμε μακριά από την οποιαδήποτε πίεση είτε αυτή έρχεται από δημοσιογράφους, είτε από οποιονδήποτε άλλο». Σημείωσε ακόμα ότι όταν είναι έτοιμη η Νομική Υπηρεσία θα γίνουν οι αναγκαίες δηλώσεις, για να εκφράσει την εκτίμηση πως θα είναι έτοιμη σύντομα.
Υπενθυμίζεται, πως μετά την καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών διατάχθηκε δεύτερη έρευνα, κάτι που προκάλεσε επίσης ερωτήματα αφού η Νομική Υπηρεσία δεν ανέμενε την ολοκλήρωση της πρώτης, εξού και οι δικηγόροι της Αριστοτέλους την χαρακτήρισαν εκδικητική, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όταν ενημερώθηκαν για τα στοιχεία, περίπου δύο μήνες πριν την καταγγελία, δεν αντέδρασαν και δεν παρενέβησαν αυτεπάγγελτα, όπως έπραξαν στην δεύτερη περίπτωση. Η εν λόγω έρευνα, παραδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου, χωρίς να προκύψουν ποινικά αδικήματα, με την Νομική Υπηρεσία να την μελετά και να προβαίνει σε ανακοινώσεις μέσα σε 21 ημέρες, γεγονός που επίσης έφερε επικρίσεις εναντίον της Εισαγγελίας, ως προς τους ρυθμούς που ακολουθεί σε σχέση με τα δύο πορίσματα.
Την ίδια ώρα, περισσότερα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως ενώ το πόρισμα μελετήθηκε, εντούτοις δεν ανακοινώνονται οι αποφάσεις, κάτι το οποίο ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, από τον οποίο στο μεταξύ ζητήθηκαν εδώ και περίπου δύο μήνες διευκρινίσεις, τις οποίες απέστειλε άμεσα στην Νομική Υπηρεσία, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων και η δουλειά του σταματά με την παράδοση του πορίσματος.
Στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στο LegalMatters και τον Χριστόφορο Χριστοφή, ερωτηθείς ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εάν τέλει παρέδωσε το πόρισμα του στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού γέλασε με την ερώτηση, απάντησε πως, το παρέδωσε και προς επιβεβαίωση τούτου υπήρχαν και κάμερες και δεν επρόκειτο για παλιά κλίκας. «Το παρέδωσα 15 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Αιμιλιανίδης, ενώ σε σχόλιο του κ. Χριστοφή πως ενδεχομένως να παρέμεινε σε κάποιο συρτάρι, απάντησε πως δεν θεωρεί πως έμεινε συρτάρι, ωστόσο υπέδειξε πως γνωρίζει πως έχει μελετηθεί. «Το παρέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου, πέρασαν τρεις μήνες, εντάξει... Γνωρίζω πως έχει μελετηθεί, τώρα το πότε θα αποφασίσουν να πάρουν την απόφαση τι θέλουν να κάνουν και να την ανακοινώσουν, δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά σε συρτάρι σίγουρα δεν μπήκε», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης.
Παράλληλα, ανέφερε, «εγώ προσπάθησα, παρά το ότι ήταν και καλοκαίρι και δεν ήταν και τόσο εύκολο, διότι ήταν και πολύς όγκος, προσπάθησε και το παρέδωσα όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, η αξιολόγηση προφανώς έχει κάποια στοιχεία, που δεν είμαι μέτοχος και δεν συμμετέχω στην αξιολόγηση του πορίσματος, το παρέδωσα και τελείωσε η δουλειά μου. Άρα δεν μπορώ να σου πω τι λαμβάνει υπόψη η Νομική Υπηρεσία, διότι η αξιολόγηση περιλαμβάνει μια σειρά από δεδομένα. Μελέτη του υλικού αλλά και αξιολόγηση, εννοιών δημόσιου συμφέρον, εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με το πόρισμα, σε ποια σημεία, εάν θεωρούν ότι σημεία πρέπει να τα εξετάσουν περαιτέρω... Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε κανένας, ποια είναι η συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό, για αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η Νομική Υπηρεσία».
Ερωτηθείς ο κ. Αιμιλιανίδης, γενικά ομιλούντες, εάν ένα πόρισμα μπορεί να επιστρέψει στον ποινικό ανακριτή, ανέφερε πως «συνήθως πως είναι δεδομένο, επειδή θα εξεταστεί ένα πόρισμα από την Εισαγγελία, θα ανατεθεί προφανώς σε κάποιους στην Εισαγγελία να το εξετάσουν, είναι λογικό εάν είναι μια σημαντική υπόθεση, να σου ζητήσουν εάν έχουν κάποιες διευκρινίσεις ή εάν έχουν κάποια ερωτήματα. Ο Γενικός Εισαγγελέας, εάν θεωρεί για παράδειγμα ότι υπάρχουν πτυχές που δεν ερευνήθηκαν ενώ θα έπρεπε να διερευνηθούν, μπορεί να κάνει περαιτέρω ανακριτική διαδικασία. Συνήθως, πρώτα ρωτάς τον ανακριτή, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του Ρίκκου. Όταν αποφασίστηκε πως θα γίνει ποινική δίωξη, επειδή υπήρχαν κάποια κενά σημεία που ήθελαν να πάρουν επιπρόσθετες μαρτυρίες, ζητήσαν πρώτα από τον ίδιο τον ανακριτή. Αυτό που θέλω να πω, συνήθως, επειδή υπάρχουν κάποιοι λόγοι που βάζεις ανεξάρτητο ανακριτή, άρα εξαρτάται από την περίπτωση. Συνήθως μπορούν να επανέλθουν στον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για να γίνει η διαδικασία. Δεν είναι δεδομένο πως θα πάνε στην αστυνομία και βεβαίως εξαρτάται από την υπόθεση. Για παράδειγμα, υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Αστυνομίας. Εκεί δεν πάει το πόρισμα πίσω στην Αστυνομία το πόρισμα του ποινικού ανακριτή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Προέδρου για τις Φυλακές-Έβαλε στη γωνιά Σαββίδη και Αγγελίδη