Εξάψαλμος Ελεγκτή για βολή από Μητροπολίτη και κληρικούς-«Επέφερε μόνο κόστος»

Στην... ακίδα του Γενικού Ελεγκτή βρέθηκε η απόφαση της Εθνικής Φρουράς να επιτρέψει στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και άλλους κληρικούς να συμμετάσχουν σε βολή τυφεκίων, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κατσαδιάζει στην έκθεση του το Υπουργείο Άμυνας, 

Συγκεκριμένα, η Εθνική Φρουρά προγραμμάτισε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής βολής για το προσωπικό της, ενώ κατά την εκτέλεση της βολής, κληρικοί και μέλη του προσωπικού συγκεκριμένης Ιεράς Μητρόπολης, επισκέφθηκαν το πεδίο βολής και αφού ξεναγήθηκαν από στελέχη της Δύναμης, συμμετείχαν σε αυτήν κάνοντας βολές με στρατιωτικά τυφέκια, έπειτα από προφορική έγκριση του τότε Διοικητή του Σχηματισμού.

Σχετικές φωτογραφίες με στιγμιότυπα που απεικόνιζαν την ενεργό συμμετοχή τους στη βολή, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, με τον Γενικός Ελεγκτή, να διερευνά το ζήτημα και να αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεση του για το Υπουργείο Άμυνας, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν εντόπισε οποιαδήποτε νομική βάση, ούτε άλλη επιχειρηματολογία για ενδεχόμενο επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, σχετικά με διεξαγωγή βολής από άτομα που είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στην ΕΦ και που, ενδεχομένως, δεν έχουν τύχει ούτε καν βασικής εκπαίδευσης στη χρήση όπλων και πυρομαχικών. 

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, ο συνολικός αριθμός πυρομαχικών που αναλώθηκε ισούταν με την αρχική ποσότητα που προγραμματίστηκε για χρήση από το προσωπικό της Μονάδας και του Σχηματισμού, από το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία συμπέρανε ότι τα στελέχη και οπλίτες της ΕΦ δεν έλαβαν την προγραμματισθείσα εκπαίδευση.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πιο πάνω πρακτική δεν φαίνεται να είχε οποιοδήποτε επιχειρησιακό όφελος για την ΕΦ, αλλά αντιθέτως είχε επιφέρει μόνο κόστος, ενώ παράλληλα δημιούργησε προηγούμενο σε ενδεχόμενα μελλοντικά αιτήματα για συμμετοχή σε βολές από άλλα οργανωμένα σύνολα, ζητήσαμε από το ΓΕΕΦ, όπως μας ενημερώσει ως προς το νομικό υπόβαθρο της εν λόγω ενέργειας», αναφέρει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.  

Παράλληλα, σημειώνει πως, το ΓΕΕΦ, με την επιστολή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε πως, στην εν λόγω βολή προσκλήθηκε ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από κληρικούς και μέλη της Μητροπόλεως, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πεδίου βολής, καθότι η υπό αναφορά Μητρόπολη επιδεικνύει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον χώρο.

Μετά την εκτέλεση της βολής από το στρατιωτικό προσωπικό, όπως υποστηρίζει το ΓΕΕΦ, «πραγματοποιήθηκε τιμητική βολή από συνολικά εννέα άτομα της Ιεράς Μητρόπολης, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία συμμετοχής. Τα αναλωθέντα πυρομαχικά, συνολικού κόστους €333, ήταν το υπόλοιπο συσκευασίας, που προέκυψε μετά τη βολή του στρατιωτικού προσωπικού».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως, «οι υπό αναφορά κληρικοί ήταν εκπαιδευμένοι στο εν λόγω αντικείμενο, αφού είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και σύμφωνα με το άρθρο 43 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου του 2011 (Ν.19(Ι)/2011), αποτελούν, με την ευρεία έννοια, μέρος της εφεδρείας», ενώ τέλος υπέδειξε πως, «η τιμητική αντιμετώπιση που έτυχε η συγκεκριμένη Ιερά Μητρόπολη, ουδόλως συνεπάγεται την ανάλογη μεταχείριση άλλων φορέων. Αναφορικά με τη δημοσίευση των φωτογραφιών, δεν τηρήθηκαν οι υφιστάμενες διαταγές του ΓΕΕΦ». 

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξη του στον REPORTER ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί και μάλιστα στο γεγονός αναφέρεθηκε και ο κατοχικός ηγέτης, απάντησε πως: «Δεν ανέμενα αυτή τη αντίδραση γιατί δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση. Έγινε ανανέωση του πεδίου βολής και η ευσέβεια του λαού μας κάλεσε τον Μητροπολίτη να κάνει αγιασμό. Δεδομένου ότι αρκετοί από τους κληρικούς έκαναν την στρατιωτική τους θητεία πριν ενταχθούν στον κλήρο, συμβολικά έκαναν μια βολή, χωρίς να υπάρχει καμία κακή πρόθεση. Το γεγονός έλαβε έκταση αρχικά από τα ελληνοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και είχε αρχίσει από εδώ η κριτική, με κάποιους να είναι υπέρ και άλλοι εναντίον. Στη συνέχεια, το πήρε η άλλη πλευρά και άλλαξαν την πραγματικότητα. Το μετέτρεψαν σε θέμα για να το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους και εναντίον μας. Το χρησιμοποίησε ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν. Πλέον είμαι persona non grata για τους Τουρκοκύπριους και δεν μου επιτρέπεται να λειτουργήσω, ούτε μας δίνουν άδειες όπως μας έδιναν παλαιότερα, να πάμε να λειτουργήσουμε στις κοινότητες μας. Αυτό είναι ένα θέμα που έθεσα στον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας. Είπα πως, εάν θέλουν να υπάρξουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αυτή τη στιγμή μου αφαιρείται το δικαίωμα να κάνω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα εκεί που υπάρχουν Ορθόδοξοι λαοί, τότε ποιο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορεί να εφαρμοστεί, εάν δεν είναι έτοιμοι να επιτρέψουν αυτό το δικαίωμα. Μάλιστα έστειλα επιστολή και δεν πήρα απάντηση. Τότε, γιατί εμείς να επιτρέπουμε στους Τουρκοκύπριους να πηγαινοέρχονται, να εργάζονται εδώ και να τους ενισχύουμε οικονομικά και εκείνοι να παίζουν τους μεγάλους γιατί έτσι τους λέει ο Ερντογάν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καύσιμα και πυρομαχικά χωρίς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης-Σήμα Ελεγκτικής

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης