Επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία εν μέσω φόβων για νέα επίθεση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, με τη συνοδεία των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, ξεσηκώνοντας φόβους στο Κίεβο ότι προτίθεται να πιέσει τον πρώην Σοβιετικό του σύμμαχο να ενώσουν δυνάμεις σε μία νέα επίθεση που θα άνοιγε νέο μέτωπο στην Ουκρανία.    

Ο Πούτιν, τα στρατεύματα του οποίου οπισθοχώρησαν στα βόρεια, βορειοανατολικά και νότια της Ουκρανίας, εμφανίζεται να έχει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο. Το ταξίδι του για συνομιλίες με τον Λευκορώσo Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι το πρώτο του στο Μινσκ από το 2019, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, και πριν τις διαδηλώσεις του 2020 ενάντια στον Λουκασένκο, τις οποίες ο τελευταίος κατέπνιξε με ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο, όπως αναφέρει το Reuters. 

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως εξέδρα εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο τον Φεβρουάριο, και υπάρχει ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί εδώ και μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, αλλά ότι οι φήμες ότι η Μόσχα προσπαθεί να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι «ανόητες και αβάσιμες κατασκευές».

Ο διοικητής των ουκρανικών μικτών δυνάμεων Serhiy Nayev είχε πει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα εξετάσουν «περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και την ευρύτερη εμπλοκή των λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ειδικότερα, κατά τη γνώμη μας, και επί εδάφους».

Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Valery Zaluzhniy, είπε στον Economist την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία προετοιμάζει 200.000 νέους στρατιώτες για μια μεγάλη επίθεση που θα μπορούσε να γίνει από τα ανατολικά, νότια ή ακόμα και από τη Λευκορωσία ήδη από τον Ιανουάριο, αλλά πιο πιθανό την άνοιξη.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο έχει επανειλημμένα πει ότι η Λευκορωσία δεν θα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξένοι διπλωμάτες λένε ότι η δέσμευση λευκορωσικών στρατευμάτων θα ήταν βαθιά αντιδημοφιλής στο εσωτερικό. Ήδη, οι δυτικές κυρώσεις έχουν δυσκολέψει τη Λευκορωσία να αποστέλλει λιπάσματα ποτάσας μέσω των λιμανιών της Βαλτικής.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο μικρός στρατός του Λουκασένκο δεν έχει τη δύναμη και την εμπειρία μάχης για να κάνει τη μεγάλη διαφορά, αλλά ότι αναγκάζοντας την Ουκρανία να δεσμεύσει δυνάμεις στο βορρά της, θα μπορούσε να την αφήσει πιο εκτεθειμένη στις ρωσικές επιθέσεις αλλού. Το Πεντάγωνο δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι δεν βλέπει "κανένα είδος επικείμενης διασυνοριακής δραστηριότητας από τη Λευκορωσία αυτή τη στιγμή".

Η επίσκεψη του Πούτιν ανακοινώθηκε την Παρασκευή μετά από ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στις 3 Δεκεμβρίου στη Λευκορωσία από τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, που υπέγραψε συμφωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, ένας από τους λίγους αξιωματούχους στην Κυβέρνηση του Λουκασένκο με οποιαδήποτε σχέση με τη Δύση, πέθανε ξαφνικά τον περασμένο μήνα. Δεν ανακοινώθηκε επίσημη αιτία θανάτου. Ο διάδοχός του, Σεργκέι Αλέινικ, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λουκασένκο είπε ότι αυτός και ο Πούτιν θα συζητήσουν μια μακροχρόνια προσπάθεια ενσωμάτωσης των αντίστοιχων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών τους σε μια υπερεθνική Ένωση. Οι συνομιλίες θεωρούνται από την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας ως όχημα για μια υφέρπουσα ρωσική προσάρτηση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, BelTA, είπε ότι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συνομιλίες τους. Σε κυβερνητική συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των συνομιλιών με τον Πούτιν, ο Λουκασένκο είπε απροσδόκητα ότι οποιαδήποτε παραχώρηση κυριαρχίας θα ήταν προδοσία για τον λευκορωσικό λαό.

«Ιδιαίτερα μετά από αυτές τις μεγάλης κλίμακας διαπραγματεύσεις, όλοι θα πουν: «Αυτό είναι, δεν υπάρχουν πλέον αρχές στη Λευκορωσία, οι Ρώσοι ήδη τριγυρνούν και διοικούν τη χώρα», είπε ο Λουκασένκο. «Θέλω να το υπογραμμίσω και πάλι: Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν διευθύνει τη Λευκορωσία». Είπε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν την οικονομική συνεργασία, τον ενεργειακό εφοδιασμό, την άμυνα και την ασφάλεια.

Τα ρωσικά πρακτορεία επικαλέστηκαν τον Πεσκόφ να λέει ότι «κανείς δεν πιέζει κανέναν να ενσωματωθεί».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

«Απαγορευτικό» Νετανιάχου για το ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ–Πρώτα θέλει να μιλήσει με τον Μπάιντεν για το Ιράν
Η στιγμή που άνδρας χαστουκίζει ενός έτους κοριτσάκι μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών του στη Βαρκελώνη
Μήνυμα Νετανιάχου στον Λίβανο-«Σκοτώσαμε και τον διάδοχο του Νασράλα»
Μειώνεται το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
Νεκροί πέντε Ρώσοι ορειβάτες-Έπεσαν από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Νεπάλ
Οι όροι της Ρωσίας για ειρήνευση στην Ουκρανία-Απειλεί τις ΗΠΑ με «επικίνδυνες επιπτώσεις»
Ο Μπάιντεν ακυρώνει το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τη διαχείριση των κυκλώνων
Οι IDF σκότωσαν 200 μέλη της Χεζμπολάχ σε μία εβδομάδα χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια
Όλο και δύσπιστη η ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ για τα σχέδια που ετοιμάζει