Συνεχίζεται η στήριξη στον 76χρονο που σκότωσε τη γυναίκα του-«Ήταν μια πράξη αγάπης»

«Αν είχαμε πιάσει δουλειά όταν ήταν πολύ άρρωστη η Janice Hunter όλα θα μπορούσαν να ήταν τόσο διαφορετικά. Θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε φροντίδα και ανακούφιση. Και στον David ψυχολογική υποστήριξη». Αυτά δήλωσε στον Guardian ο Chris Jones, ένας Ουαλός που μαζί με τη γυναίκα του έχουν μετατρέψει ένα διώροφο σπίτι στην Τάλα σε μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας.

Όμως, όπως γράφει η εφημερίδα, ο συνταξιούχος ανθρακωρύχος David Hunter, έκανε αυτό που ισχυρίζεται ότι πως τον εκλιπαρούσε να κάνει η σύζυγός του. Στάθηκε πίσω από την πολυθρόνα του σαλονιού στο σπίτι τους στην Τρεμιθούσα και πίεσε με δύναμη τη μύτη και το στόμα της και με τα δύο χέρια, μέχρι που ξεψύχησε. Είπε στην Αστυνομία ότι χρειάστηκε περίπου 15 λεπτά να «την σώσει σκοτώνοντας την», βάζοντας τέλος στον απίστευτο πόνο που βίωνε η 74χρονη, που έπασχε για χρόνια από λευχαιμία, από την οποία είχε χάσει τη ζωή της η αδελφή της. Ακολούθως προσπάθησε να πάρει και τη δική του ζωή, καταναλώνοντας χάπια και αλκοόλ, αφού ομολόγησε τι έκανε στον αδελφό του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι να ειδοποιηθούν από την Ιντερπόλ οι Αρχές και να φτάσουν στο σπίτι τους, ο Hunter βρισκόταν στο πάτωμα και το άψυχο σώμα της γυναίκας με την οποία ήταν από την εφηβεία του, δίπλα του σε μια λευκή πολυθρόνα.

Για το ζεύγος αυτό ήταν το τέλος της «ονειρικής ζωής» στο εξωτερικό, γράφει ο Guardian. Το μικρό χωριό, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μετατράπηκε στο σκηνικό μιας δολοφονίας από οίκτο, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ακόμη αισθητές. Στην περιοχή εκείνη κατοικεί η μεγαλύτερη κοινότητα Βρετανών της διασποράς στην Κύπρο και πολύ λίγα γεγονότα προκάλεσαν τόση αναστάτωση.  

Ένα χρόνο μετά, στις Κεντρικές Φυλακές, ο 76χρονος κατηγορείται για φόνο εκ προ μελέτης και δεν ξέρει τα του επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό που σίγουρα ξέρει, μετά από αρκετές δικάσιμους, είναι ότι η απόφασή του τον έβαλε στο μάτι του κυκλώνα, με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως σε μια ορθόδοξη χώρα, όπου η ευθανασία δεν αποτελεί μόνο ταμπού αλλά είναι και παράνομη, η υπόθεση άγγιξε τα όρια του νόμου, δοκιμάζοντας το δικαστικό σύστημα, που για πρώτη φορά αναγκάστηκε να χειριστεί υποβοηθούμενη αυτοκτονία.  

«Είναι ευαίσθητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Χατζηκύρου. «Δεν θέλουμε να στείλουμε λανθασμένα μηνύματα. Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δικαιολογείται κάποιος να σκοτώσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο επειδή είναι άρρωστο και πονά». Αυτή η ευαισθησία ήταν έκδηλη, προστίθεται, στο Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Χατζηκύρου ζήτησε διακοπή, την δεύτερη μέσα σε δέκα μέρες, λόγω της ανάγκης του Γενικού Εισαγγελέα να μελετήσει περαιτέρω την υπόθεση. Επί τάπητος είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου, ώστε ο Hunter να παραδεχθεί ενοχή για ανθρωποκτονία αντί για φόνο, ώστε να μην περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο ο 74χρονος έχασε αρκετά κιλά στις Φυλακές και ο ένας χρόνος εκνευρισμού του είναι εμφανής. «Απλώς θέλω να τελειώνω με αυτό», ανέφερε κατά τη διάρκεια της διακοπής που αποφάσισε ο δικαστής Μιχάλης Δρουσιώτης. «Ξύπνησα τόσες πολλές φορές στις 5 το πρωί για να ταξιδέψω εδώ με το αστυνομικό βαν. Θέλω να μπορώ να προγραμματιστώ, να συνεχίσω η ζωή μου, να βρίσκομαι κάπου κοντά στον τάφο της γυναίκας μου», ανέφερε. Στις 20 Δεκεμβρίου θα επαναλάβει το ταξίδι, καθώς θα επαναρχίσει η δίκη. Η νομική του ομάδα ελπίζει πως θα γίνει αποδεκτή η αλλαγή του κατηγορητηρίου και θα ακουστούν αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής. «Δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο στην Κύπρο», ανέφερε ο Michael Polak, η οργάνωση του οποίου Justice Abroad, ηγείται της υπεράσπισης. Το Δικαστήριο, υποδεικνύει, θα πρέπει να αναζητήσει παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες και ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή μία ποινή με αναστολή.

Ο Βρετανός έχει την υποστήριξη της κόρης του Lesley Cawthorne, η οποία περιγράφει τον πατέρα της ως την προσωποποίηση της αγάπης σε ένα γάμο που διήρκησε 56 χρόνια. Η υγεία της μητέρας της επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που κατέστησε δύσκολη την πρόσβασή της σε θεραπείες και η Janice επανειλημμένα ζήτησε από τον σύζυγό της να βάλει ένα τέλος στον Γολγοθά της. Σύμφωνα με την Cawthorne, ο πατέρας της αρνήθηκε πάρα πολλές φορές να το πράξει.

«Μόνο συμπάθεια μπορώ να αισθανθώ για τον Hunter. Μια πράξη αγάπης δεν πρέπει να εξισώνεται με μια πράξη βίας από πρόθεση. Ηθικά μπορεί να μην συμφωνώ με την ευθανασία, όμως ήταν ξεκάθαρο πως ήταν απλώς αυτό, μια πράξη αγάπης», σχολίασε ο Chris Jones.

 

 

 

Δειτε Επισης

Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο