Η... ανατομία της προσέλευσης ανά Επαρχία και πώς επηρεάζει το τριπρόσωπο

Το προδιαγεγραμμένο θρίλερ για τις δύο θέσεις στο τριπρόσωπο, επιτείνει η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Κι αυτό διότι λόγω της περιορισμένης συμμετοχής, η κάθε ψήφος καθίσταται ακόμα πιο σημαντική και μετρά περισσότερο, αφού εάν τα πράγματα εξελιχθούν, όπως προδιαγράφονται κι από τα exit polls οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων θα είναι πολύ μικρές.    

Οι περισσότεροι εκλογείς που προσήλθαν στις κάλπες μέχρι τις 5 και 45, δεκαπέντε λεπτά δηλαδή πριν κλείσουν οι κάλπες, ήταν στην Επαρχία Λεμεσού. Συγκεκριμένα ψήφισαν 45162 πολίτες, ενώ ακολουθεί η εκλογική περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή της αστικής Λευκωσίας με 35 χιλιάδες έξι ψηφοφόρους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθαρή νίκη Αθανάσιου, σκληρή μάχη για τις δύο θέσεις του τριπρόσωπου

Τρίτη εκλογική περιφέρεια σε αριθμό ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι η Επαρχία Πάφου με 20902 ψηφοφόρους, με τη Μητρόπολη Κιτίου να ακολουθεί με 18 χιλιάδες ψηφοφόρους. 

Στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού ψήφισαν 15062 ψηφοφόροι, ενώ στην Μητρόπολη Κωνσταντίας 14450.

Στην εκλογική περιφέρεια Μόρφου ψήφισαν 5971 ψηφοφόροι, στην Μητρόπολη Τριμυθούντος 8880 και στη Μητρόπολη Κυρηνείας 1222. Τέλος στην περιφέρεια της Μητρόπολης Κύκκου ψήφισαν 856. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξόριστοι μητροπολίτες, η εμπλοκή των Άγγλων και ο Αρχιεπίσκοπος λίγων ημερών 

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του επιρροής στην επαρχία του, αλλά έχει σημαντικές επιρροές και σε άλλες Επαρχίες, θα είναι ξεκάθαρα ο μεγάλος νικητής των σημερινών εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, τα δεδομένα μοιάζουν ιδιαίτερα σύνθετα, αφενός, λόγω του μικρού αριθμού ψηφοφόρων στις μητροπόλεις από τις οποίες προέρχονται και αφετέρου, διότι τουλάχιστον σε δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αυτές της Αρχιεπισκοπής και της Μητρόπολης Κιτίου, δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων, προς τα που κινήθηκε το εκλογικό σώμα. 

Επιπλέον στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και το γεγονός ότι ο προσφυγικός κόσμος ο οποίος βρίσκεται σε όλη την Κύπρο εκτός της εκλογικής περιφέρειας Κωνσταντίας, συμπεριλαμβάνεται στις οικείες Μητροπόλεις. Οι εκτιμήσεις που γίνονται, είναι πως εάν όντως οι πρόσφυγες προερχόμενοι από την Αμμόχωστο κινήθηκαν συντεταγμένα προς την υποψηφιότητα του Κωνσταντίας Βασίλειου, τότε δεν αποκλείεται να καταφέρει να προσπεράσει, όχι μόνο τον Πάφου Γεώργιο, αλλά και τον Ταμασού Ησαία. Κάτι που καταγράφεται και στο exit poll του Άλφα. 

Εξάλλου στα ποσοστά προσέλευσης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Έφορος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, η εκλογική περιφέρεια Κωνσταντίας, καταγράφει το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό με 43,38%, πίσω από τη μητρόπολη Κύκκου, η οποία ωστόσο έχει μόλις 1787 εκλογείς. 

Δειτε Επισης

Συλλυπητήρια ΠτΔ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου-«Φάρος ταπεινότητας, συμπόνιας και ειρήνης»
Χάθηκαν στην μετάφραση στα κατεχόμενα για τα πασχαλινά μηνύματα ΠτΔ και Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις Τατάρ
Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα