Οι συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο και το φαβορί για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου βρίσκεται η Κύπρος, μετά την ετυμηγορία του λαού και την ανάδειξη του τριπρόσωπου, που θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, για να εκλεγεί ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας και Πάφου Γεώργιος, είναι πλέον οι τρεις που θα τεθούν στην κρίση των μελών της Συνόδου για να καταλήξουν στον εκλεκτό που θα διαδεχθεί το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β'.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι σημαίνει και ποιους ευνοεί η χαμηλή προσέλευση στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Πλέον τα φώτα στρέφονται στην Ιερά Σύνοδο και στις προθέσεις των 16 μελών της, οι οποίοι θα κληθούν σε μυστική ψηφοφορία να επιλέξουν ανάμεσα στους τρεις Μητροπολίτες. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι συσχετισμοί και οι προτιμήσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου θα ισχύσουν, όπως καταγράφηκαν στο παρελθόν ή εάν θα υπάρξουν ανατροπές. 

Εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις τότε, η επικρατούσα εκτίμηση, είναι πως ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, είτε από τον πρώτο, είτε από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Εάν ωστόσο καταγραφούν διαρροές από την ομάδα των Ιεραρχών που επέδειξαν προτίμηση στον Μητροπολίτη Πάφου, τότε τα δεδομένα θα γίνουν ιδιαίτερα αμφίρροπα. 

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του επόμενου Αρχιεπισκόπου θα έχουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Πάφου, Κωνσταντίας, Κιτίου, Μόρφου, Kυρηνείας, Κύκκου και Τριμυθούντος, ως επίσης και οι Επίσκοποι Καρπασίας, Αρσινόης, Αμαθούντος, Λήδρας, Νεαπόλεως, Μεσαορίας και Χύτρων.

Βέβαια και οι τρεις διεκδικητές του θρόνου έχουν ήδη τις δικές τους επιρροές σε Μητροπολίτες και Επισκόπους τις οποίες θα επιχειρήσουν να εξαργυρώσουν, για να εκλεγούν στη θέση του Αρχιεπισκόπου.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, στηρίζεται από τους Επισκόπους Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως, έχοντας μαζί με τη δική του τέσσερις ψήφους στην Ιερά Σύνοδο. Όσον αφορά τον Ταμασού Ησαΐα, παρότι εξελέγη δεύτερος από τις ψήφους του λαού, εντούτοις δεν έχει μεγάλο έρεισμα στην Ιερά Σύνοδο, αφού στηρίζεται μόνο από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, παρότι έλαβε τις λιγότερες ψήφους από τους τρεις, εντούτοις είναι αυτός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ιερά Σύνοδο, αφού όπως όλα δείχνουν έχει έξι ψήφους στη Σύνοδο, οι οποίες θεωρούνται σχεδόν σίγουρες. Πέραν της δικής του, εκτιμάται ότι θα λάβει τη ψήφο του Μητροπολίτη Κιτίου, ως επίσης και των Επισκόπων Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμμυθούντος.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κυρηνείας, ο οποίος κατήλθε έκτος και τελευταίος στην ψηφοφορία του λαού, καθώς επίσης και του Επισκόπου Καρπασίας, ο οποίος αν και έθεσε ενώπιον του κλήρου και του λαού την υποψηφιότητα του, τελικά, λόγω του γεγονότος ότι δεν έλαβε την στήριξη που ανέμενε από τους αδελφούς του, τελικά δεν την κατέθεσε επίσημα. Η τρίτη ψήφος της Ιεράς Συνόδου που εκκρεμεί είναι αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου που δύσκολα μπορεί να προβλέψει ο οποιοσδήποτε ως προς το που θα κινηθεί. Ωστόσο υπάρχει εκτίμηση πως αυτή ενδεχομένως να πάει, είτε προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού, είτε προς τον Μητροπολίτη Ταμασού.

Τέλος σε ότι αφορά τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, αν και ανήκει στην ομάδα των Μητροπολιτών που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, η οποία εκπροσωπείται στο τριπρόσωπο από τον Μητροπολίτη Πάφου, θα πρέπει να αναμένεται η προσωπική του αντίδραση, λόγω και του γεγονότος, ότι προηγήθηκε ένας έντονος προεκλογικός με καταγεγραμμένες διαφωνίες μεταξύ των δύο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξόριστοι μητροπολίτες, η εμπλοκή των Άγγλων και ο Αρχιεπίσκοπος λίγων ημερών 

Η ανατομία της Ιεράς Συνόδου επιγραμματικά

Λεμεσού Αθανάσιος: Επίσκοποι Αμαθούντος, Λήδρας, Νεαπόλεως

Ταμασού Ησαίας: Κύκκου Νικηφόρος

Πάφου Γεώργιος: Μητροπολίτης Κιτίου, Επίκοποι Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμμυθούντος

Άγνωστο: Μητροπολίτες Κυρηνείας και Κωνσταντίας, Επίσκοπος Καρπασίας, Μόρφου 

Τι θα ακολουθήσει

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κανείς δεν λάβει εννέα ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο που εξασφαλίζουν τις περισσότερες ψήφους, ώστε κάποιος εκ των δύο να εξασφαλίσει εννέα. Εάν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, υπάρξει ισοψηφία, τότε πραγματοποιείται κλήρωση.

Πάντως, δεν αποκλείεται ακόμα και κάποιοι από τους Μητροπολίτες και Επισκόπους που θεωρούνται στη σφαίρα επιρροής κάποιων από τους υποψήφιους να κάνουν την έκπληξη και να αποφασίσουν να στηρίξουν κάποιον από τους άλλους υποψήφιους, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαρίσει στην πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι για το επόμενο τριήμερο θα μπορεί οποιοσδήποτε από τους έξι υποψήφιους των εκλογών να υποβάλει ένσταση για το αποτέλεσμα, ενώ με την πάροδο του συγκεκριμένου διαστήματος, η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συνεδριάσει για να μελετήσει τυχόν ενστάσεις ή να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Ακολούθως, εντός τριών ημερών θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος, για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί πριν το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξόριστοι μητροπολίτες, η εμπλοκή των Άγγλων και ο Αρχιεπίσκοπος λίγων ημερών

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ