Κατατέθηκε η προσφυγή των «46» για τις αστυνομικές εξετάσεις-Επιδόθηκαν κλήσεις
06:28 - 17 Δεκεμβρίου 2022

Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη των 214 προσώπων που προσλήφθηκαν στις 7 Νοεμβρίου στην Αστυνομία, αφού οι «46» υποψήφιοι αστυνομικοί, που ενώ πέτυχαν στην πρώτη διαδικασία ψυχομετρικών εξετάσεων, που ακυρώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και οι οποίοι κόπηκαν στην νέα εξέταση καθώς απέτυχαν στις ψυχομετρικές, κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον Δικαστηρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο μέτωπο με τις προσλήψεις αστυνομικών-Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι «46»
Οι «46», με την προσφυγή τους ενδεχομένως να ρίξουν τις προσλήψεις των νέων αστυνομικών και να κερδίσουν αποζημιώσεις, σε περίπτωση που το Δικαστήριο κατακυρώσει υπέρ τους την απόφαση του, όπως συνέβη σε προηγούμενη περίπτωση.
Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης, που βάζει ξανά σε φουρτούνες την Αστυνομία και θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσλήψεις, θα αρχίσει στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Μάλιστα, έχουν επιδοθεί στους 214 επιτυχόντες των εξετάσεων κλήσεις από τον επιδότη για την προσφυγή των «46», γεγονός που προκαλεί ανησυχία στα εν λόγω πρόσωπα όσον αφορά το μέλλον τους στο σώμα.
Πάντως, ανεξαρτήτως της Δικαστικής διαδικασίας, η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων αστυνομικών θα συνεχιστεί κανονικά, αφού μόνο σε περίπτωση που οι «46» δικαιωθούν από το Δικαστήριο θα υπάρξει κίνδυνος να πέσουν οι προσλήψεις τους και να αρχίσει ένας νέος κύκλος περιπέτειας για το αστυνομικό σώμα, το οποίο χρειάζεται άμεσα ενίσχυση, λόγω έλλειψης προσωπικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόταση Κυβέρνησης στους «46», η επιστολή σε Αρχηγό και η νέα κινητοποίηση
Ουσιαστικά, το πρόβλημα ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών ψυχομετρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία και από τις οποίες κόπηκαν οι «46» υποψήφιοι, που είχαν περάσει στην πρώτη διαδικασία, αλλά τελικά ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή στο Δικαστήριο από 100 άλλους υποψήφιους, οι οποίοι είχαν κοπεί στις πρώτες ψυχομετρικές εξετάσεις που έδωσαν.
Οι παραπονούμενοι εξέφρασαν την άποψη ότι είχε παραβιαστεί η Αρχή της Ισότητας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία, ήταν παράνομες. Ακολούθως, η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.
Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46» παραπονούμενους, όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές.
Θέση των παραπονούμενων είναι ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας. Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας, και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού
Πλέον, τόσο οι νεοπροσληφθέντες, όσο και οι παραπονούμενοι θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμα και κάποια χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι 214 που προσλήφθηκαν στις 7 Νοεμβρίου, θα υπηρετούν κανονικά είτε στην Αστυνομία, είτε στην Πυροσβεστική.
Υπενθυμίζεται ότι οι «46» πριν διαβούν το κατώφλι του Δικαστηρίου, προσπάθησαν να λύσουν το θέμα ζητώντας όπως προσληφθούν και οι ίδιοι, ενώ το θέμα έφθασε μέχρι και την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου αποφασίστηκε τελικώς να κρατηθούν μόνο οι γραπτές τους εξετάσεις και να αυξηθεί το όριο ηλικίας για όσους δεν μπορούσαν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις, από τα 35 χρόνια στα 38 τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι για τα ψυχομετρικά στην Αστυνομία (pics)