Κορυφώνεται ο ιερός προεκλογικός-Έτοιμοι για την Κυριακή, σκέφτονται τη Δευτέρα

Η ιδιαιτερότητα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων από το βράδυ της Παρασκευής, πριν από την Κυριακή των εκλογών, επιτρέπει στα επιτελεία των υποψήφιων Ιεραρχών, να κορυφώσουν σήμερα τις εκστρατείες τους και να συνεχίσουν να απευθύνονται με κάθε τρόπο προς τους πολίτες και ειδικά τους πιστούς που έχουν πρόθεση να ασκήσουν στην αυριανή διαδικασία το εκλογικό τους δικαίωμα.  

Εξάλλου, το γεγονός ότι οι μισοί από τους έξι υποψήφιους, αύριο θα έχουν επιτύχει τον στόχο τους να βρίσκονται στο τριπρόσωπο, καθιστά την κάθε ψήφο σημαντική, γεγονός που σπρώχνει τους υποψήφιους για να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεση τους, για να κερδίσουν προβάδισμα στη μάχη του τριπρόσωπου. Υπενθυμίζεται πως στις αυριανές εκλογές, μετά την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας που αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο θα υπάρχουν ψηφοδέλτια, στα οποία θα αναγράφεται το όνομα και θα υπάρχει η φωτογραφία των έξι υποψηφίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν Χριστώ αδελφοί στα σχοινιά ως την Κυριακή-Το παρασκήνιο των Αρχιεπισκοπικών

Οι έξι υποψήφιοι είναι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντιας Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαίας. Εξ αυτών οι τρεις που θα λάβουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα προκριθούν στο τριπρόσωπο, από το οποίο η Ιερά Σύνοδος, η οποία απαρτίζεται από 16 μέλη, θα επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. 

Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ πιο απλή από αυτήν που είχε αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Χρυσόστομος ο Β, ωστόσο έχει κι αυτή αρκετές ιδιαιτερότητες, που αναμένεται να αναδειχθούν από τη Δευτέρα, όταν πλέον θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιος από τους τρεις του τριπρόσωπου, θα επιλεχθεί από την Ιερά Σύνοδο. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις που γίνονται, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε από όλες τις δημοσκοπήσεις, όλων των οργανισμών ερευνών που έγιναν μέχρι σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Το καθαρό φαβορί, η μάχη της τρίτης θέσης και τα σενάρια της Β΄ φάσης

Εκεί εκτός κι αν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές, αναμένεται πως θα ακολουθήσει ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, ο οποίος σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει τη δεύτερη θέση. Η πραγματική μάχη αναμένεται να διεξαχθεί για την τελευταία θέση του τριπρόσωπου, μεταξύ του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλιεου και του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ενώ αρκετά πιο πίσω φαίνεται πως είναι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ο οποίος άλλωστε και την περίοδο της προεκλογικής περιόδου, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην εμπλακεί πολύ ενεργά, όπως έπραξαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι σε έναν προεκλογικό. 

Σε ότι αφορά τους τρεις που δίνουν τη μάχη για την τρίτη θέση, από τις δημοσκοπήσεις διαφάνηκε πως διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που αυτό θα επηρεαστεί από αστάθμητους παράγοντες, όπως το ποσοστό συμμετοχής των πιστών, το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των άλλων δύο που προκρίνονται στο τριπρόσωπο, δεν θέλουν να έχουν απέναντι τους, έναν εκ των Πάφου και Κωνστνατίας, αλλά και ενδεχομένως από την κρυφή ψήφο που ίσως να έχει κάποιος εκ των τριών που θα φανεί μόνο από τα αποτελέσματα της κάλπης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Δίνουν γραμμή στον νέο Αρχιεπίσκοπο οι πολίτες

Οι συμμαχίες

Προσπερνώντας την αυριανή διαδικασία, η ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα επακολουθήσει μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να ξεκινήσει να διαγράφεται από τη Δευτέρα το πρωί. Το ερώτημα που θα προκύψει, είναι αν όντως οι συμμαχίες που είχαν δημιουργηθεί επί ημερών Χρυσοστόμου Β΄ και επιβεβαιώθηκαν κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στο παρελθόν, άντεξαν την προεκλογική που ολοκληρώνεται αύριο και θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η εκτίμηση που υπάρχουν είναι πως εάν ένας εκ των Κωνσταντίας Βασίλειου και Πάφου Γεώργιου βρεθεί στο τριπρόσωπο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει προβάδισμα για να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος. 

Εάν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως το μέτωπο των λεγόμενων Αρχιεπισκοπικών, έχει σπάσει και υπάρξουν διαρροές, κυρίως προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τότε τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά. Υπενθυμίζεται πως εντός της Ιεράς Συνόδου, καταγράφηκαν στο παρελθόν, σε αδρές γραμμές, τέσσερις διαφορετικές τάσεις. Η πρώτη είναι αυτή του Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος έχει τη στήριξη των Επισκόπων, Λήδρας, Αμαθούντος και Νεαπόλεως. Δηλαδή διαθέτει τέσσερις ψήφους με τη δική του, έναντι δύο του Ταμασού Ησαΐα, τον οποίο στηρίζει ο Κύκκου Νικηφόρος, ενώ οι υπόλοιποι Συνοδικοί, πλην του Μόρφου Νεόφυτου, βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Πάφου Γεώργιου και του Κωνσταντίας Βασίλειου. Βέβαια υπάρχει και μια μικρή ομάδα Επισκόπων που παραμένει άγνωστο πως θα τοποθετηθεί, από τη στιγμή που δεν υπήρξε θετική προσέγγιση στην πρόταση που είχε κάνει ο επίσκοπος Καρπασία για μια δική του συναινετική υποψηφιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Σε συνδυασμό με την υποθάλπουσα προεκλογική κόντρα μεταξύ των υποστηρικτών των υποψηφιοτήτων Κωνσταντίας και Πάφου, η εικόνα είναι αυτή τη στιγμή εντελώς απρόβλεπτη. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας,   τα τρία πρόσωπα που θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ότι αποτελούν το Τριπρόσωπο θα τεθούν ενώπιον τους προς μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο που εξασφαλίζουν τις περισσότερες ψήφους, ώστε κάποιος εκ των δύο να εξασφαλίσει εννέα. Εάν ούτε τότε καταστεί δυνατόν, πραγματοποιείται κλήρωση. 

Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά την αυριανή διαδικασία της ψηφοφορίας από τον λαό, σύμφωνα με τον έχων το γενικό πρόσταγμα της εκλογικής διαδικασίας, όλα είναι έτοιμα. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις δέκα το πρωί μετά τη θεία λειτουργία, ενώ θα διακοπή στη μια το μεσημέρι και στις δύο θα επαναρχίσει για να ολοκληρωθεί στις έξι. Εάν ωστόσο υπάρχει ροή ψηφοφόρων, ενδεχομένως να δοθεί παράταση μιας ώρας. 

Για τις ανάγκες των εκλογών θα λειτουργήσουν συνολικά 942 εκλογικά κέντρα παγκύπρια και ανά αρχιερατική επαρχία κατανέμονται ως εξής: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 199, Πάφος 136, Κιτίου 121, Κυρηνείας 7,  Λεμεσό 253, Μόρφου 45, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 50, Κύκκου και Τυλληρίας 4, Ταμασού και Ορεινής 74 και Τριμυθούντος και Λευκάρων 53.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, η καταμέτρηση θα γίνει όπως και στις υπόλοιπες πολιτειακές εκλογές στα εκλογικά κέντρα και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν με email ή fax στην Αρχιεπισκοπή, όπου ο Γενικός Έφορος των εκλογών θα τα δεχθεί και θα βγάλει το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος ψηφοφόρος μπορεί να μάθει μέσω της σελίδας «Μάθε πού ψηφίζεις», https://churchofcyprus.org.cy/83616) και για να μάθει κάποιος που ψηφίζει θα πρέπει να τοποθετήσει τον αριθμό ταυτότητας του και ορθά την ημερομηνία γέννησης του. Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας για να δικαιούνται να ψηφίσουν οι πολίτες θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα  ή το εκλογικό τους βιβλιάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εδώ μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής. Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, τις επόμενες τρεις ημέρες θα γίνονται δεκτές ενστάσεις, επί του εκλογικού αποτελέσματος. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, ο Έφορος των Εκλογών, Γιάννης Χαριλάου, θα πρέπει εντός τριών ημερών να τις παραδώσει στον τοποτηρητή της Εκκλησίας, ενώ τις επόμενες πέντε ημέρες θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο.

Με αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά κι επίσημα το τριπρόσωπο θα καταρτιστεί σε οκτώ ημέρες από αύριο και ακολούθως εντός τριών ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να επανέλθει για να επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Αυτό συνεπάγεται πως εάν ακολουθηθούν όλα όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, τότε ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ενθρονιστεί στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση για τον νέο χρόνο, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές-Ποια η διαδικασία (pic)

Δειτε Επισης

Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Διασωληνωμένος με σοβαρά τραύματα ο 14χρονος που έκανε παρκούρ και έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στον Εύοσμο
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη-Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία
Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στο Αγρίνιο
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές