Ο χρόνος επιβεβαίωσε Οδυσσέα-Άννα, παρακολουθεί τις «αποτυχίες» για σύστημα η Ελεγκτική

Ιούνιος 2018: Υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 16 εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 

Δεκέμβριο 2020: Εγκαταστάθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, ωστόσο μπήκε στο ζωή μας το 5G και έπρεπε να αναβαθμιστεί.

Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2022: Η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. (Από το 2015, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος, αποστάλθηκαν συνολικά 86 επιστολές).

Ιούνιος 2022: Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος, με βάση την σύμβαση, ώστε το σύστημα να συνάδει με την τεχνολογία. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε παράταση δύο μηνών.

13 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Σε ένα με δύο μήνες θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο».

22 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου: «Η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

Αύγουστος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

4 Αυγούστου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες».

Σεπτέμβριος 2022, Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Σύστημα: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιώνει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και καταλογίζει ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία για την μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος. (ΕΔΩ η έκθεση).

Οκτώβριος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Νοέμβριο. 

2 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Η επιτροπή παραλαβής σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε τμήματα εντός του περιφραγμένου χώρου των κεντρικών φυλακών όπου οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν επηρέασαν, σε κάποια σημεία, το σύστημα και προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις στην ανάδοχο εταιρεία για να προχωρήσει με επιπρόσθετες νέες ρυθμίσεις ώστε η επιτροπή να επαναλάβει τον έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου 2022».

16 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο ανάδοχος ενημέρωσε το Τμήμα, ότι εντοπίστηκε χαλασμένος κλιματιστικός εξοπλισμός σε τέσσερις (4) επιμέρους μονάδες του συστήματος, πλησίον των αντενών, και ως εκ τούτου ότι το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

Βλέποντας το πιο πάνω ιστορικό, όπως αυτό καταγράφεται μέσα από επιστολές, δηλώσεις, ανακοινώσεις και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, διαπιστώνει κανείς, από την μια την αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στην σύμβαση που έχει υπογράψει με το κράτος για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, για το οποίο μάλιστα χρυσοπληρώθηκε, και από την άλλη, την ευθύνη που βαραίνει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ως οι καθ΄ ύλην αρμόδιες, οι οποίες εκ των υστέρων κουνούσαν το δάχτυλο και διαμήνυαν με λίγα λόγια πως όλα κυλάνε ομαλά. Εν τέλει, η εταιρεία καθυστέρησε δύο χρόνια να εγκαταστήσει το σύστημα, όταν έγινε αυτό έπρεπε να αναβαθμιστεί και έξι μήνες μετά την λήξη του χρονοδιαγράμματος και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων πως θα αναβαθμιζόταν τελικά τον Αύγουστο, το σύστημα ακόμη δεν έχει αναβαθμιστεί, και οι ευθύνες πλέον, για το πού θα πρέπει να καταλογιστούν, προκύπτουν από τα γεγονότα όπως αυτά καταγράφονται πιο πάνω.

Τελικά... φταίει η ανάδοχος εταιρεία 

Σήμερα, κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή της Σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, όχι μόνο το σύστημα δεν τέθηκε σε λειτουργία, αλλά μετά από πολλές παρατάσεις, υπάρχει μάλιστα και ο κίνδυνος, η εταιρεία να μην μπορέσει να ικανοποιήσει τους όρους της Σύμβασης και πέραν της οικονομικής ζημιάς που ήδη επωμίστηκε το κράτος, να υπάρξουν και νέες τεράστιες καθυστερήσεις.

Εξάλλου, το γεγονός ότι στις 2 Δεκεμβρίου (σ.σ εν τέλει) που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για παράδοση του συστήματος, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, όχι μόνο δεν παρέλαβε, αλλά αφού έδωσε προθεσμία μέχρι τη 16η Δεκεμβρίου, προειδοποίησε την ανάδοχο εταιρεία με πρόστιμο, ουσιαστικά επιβεβαιώνει και δικαιώνει εμμέσως από τη μία τη Διεύθυνση των Φυλακών, που έκανε λόγο για προβληματική λειτουργία του συστήματος που δεν πληροί τους όρους της Σύμβασης που υπογράφηκε και από την άλλη, τα όσα καταγράφει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής. Μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε τονίσει πως, «η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, οφειλόταν στην αποτυχία του Αναδόχου να εγκαταστήσει ένα σύστημα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε», ενώ υποδείκνυε πως «το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας να δίνει τη δέουσα σημασία και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

Υπενθυμίζεται πως, όταν το ζήτημα απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση, στον απόηχο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, τόσο η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία όσο και το Υπουργείο Μεταφορών, απέρριπταν τα όσα κατέγραφε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και επέρριπταν ευθύνες και στην Διεύθυνση για την καθυστέρηση, με την κατάσταση πλέον, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ότι αφορά τις ευθύνες. Και αυτό διότι, οι λειτουργοί του ίδιου του ΗΜΥ, αρνήθηκαν να παραλάβουν το σύστημα αφού δεν πληρούσε τους όρους, καθώς αντί να αναβαθμιστεί προέκυψε πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα αντί να διακόπτει το 5G, επέτρεπε και την λειτουργία του 4G και 3G. Ενέργεια από τους ίδιους τους λειτουργούς του ΗΜΥ που είναι οι αρμόδιοι για το σύστημα, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση και διαψεύδει εμμέσως τους προϊστάμενους και όσους επέμεναν με δημόσιες δηλώσεις τους πως όλα είναι καλά και πως το σύστημα θα λειτουργήσει άψογα εντός των προθεσμιών.

Παράλληλα, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ενώ ύψωνε ασπίδα προστασίας στην εταιρεία και ενώ οι αρμόδιοι διαμήνυαν πως η αναβάθμιση του συστήματος είναι θέμα χρόνου, εν τέλει, στις τελευταίες δύο ανακοινώσεις του το ΗΜΥ, ρίχνει το μπαλάκι στην εταιρεία και σε προβλήματα που παρουσίασε. Μάλιστα, της απέστειλε και επιστολή, με την οποία την προειδοποίησε πως, «δεν θα γίνει ανεκτό να παρουσιαστούν εκπομπές στις ανοδικές ζώνες συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας (uplink) ούτε για ένα λεπτό, κάτι που επισύρει πρόστιμο σε αυτόν που προκαλεί παρεμβολές, με βάση τον Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμο».

Υπενθυμίζεται πως, ο Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής της εταιρείας, είχαν προβεί σε καταγγελία εναντίον της Διευθύντριας των Φυλακών, σε σχέση με email που είδε το φως της δημοσιότητας και έλεγε μεταξύ άλλων για τις παρεμβολές στο σήμα και ως εκ τούτου, σε περίπτωση που ενεργοποιείτο η καταγραφή τηλεπικοινωνιακά δεδομένων, τότε θα καταγράφονταν και τα δεδομένα των περίοικων, των επισκεπτών στα Φυλακισμένα Μνήματα, του προσωπικού της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας και όσων στάθμευαν στον χώρο ή περιμετρικά των Φυλακών. Οι δύο κατήγγειλαν την Άννα Αριστοτέλους, με τις Αρχές να ανοίγουν σε βάρος της ποινικής υπόθεση και να την ανακρίνουν για δώδεκα ώρες, η οποία τελικά έκλεισε πριν καλά καλά αρχίσει. 

Ούτε χθες το παρέλαβαν... 

Και ενώ θα παραλάμβαναν χθες, 16 Δεκεμβρίου 2022, το σύστημα, οι λειτουργοί της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, τελικά και πάλι... άνθρακας ο θησαυρός, αφού τα μέλη του ΗΜΥ διαπίστωσαν ότι υπήρχε και πάλι πρόβλημα. Μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωση της, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έριξε την ευθύνη στην ανάδοχο εταιρεία, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

Στο μεταξύ, το θέμα παρακολουθεί στενά και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία και στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τις αδυναμίες του εν λόγω έργου, για το υψηλό κόστος και για το γεγονός ότι η εταιρεία σε πολλά στάδια της διαδικασίας, δεν κατάφερε να υλοποιήσει, όσα προβλέπονταν από τα συμβόλαια που υπογράφηκαν.

Τελικά... επιβεβαιώθηκαν και οι παρεμβολές 

Υπενθυμίζεται πως ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που αναδείχθηκαν στο παρελθόν και φαίνεται ότι επαναλήφθηκαν στις δοκιμές της τελευταίας περιόδου, είναι το γεγονός πως όταν το σύστημα τίθεται σε λειτουργία, δημιουργούνται προβλήματα στο σήμα των κινητών τηλεφώνων των παρακείμενων σπιτιών. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που καλέστηκε ουκ ολίγες φορές να επιλύσει η ανάδοχος εταιρεία χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, αλληλογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, προέκυψε και το ζήτημα της καταγραφής των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, αφού η υπουργός Δικαιοσύνης έδινε οδηγίες στη Διεύθυνση των Φυλακών για να «αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συστήματος». Ωστόσο, η Διεύθυνση με επιστολές της αρνήθηκε κάτι τέτοιο, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα και πως για κάτι τέτοιο χρειαζόταν σχετικό διάταγμα από το Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω επιστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στο ίδιο το Προεδρικό, αφού υπήρχε από σπόντα παραδοχή για κατοχή τέτοιων συστημάτων, με τον ευρωβουλευτή μάλιστα του ΑΚΕΛ να ενημερώνει και τα ευρωπαϊκά όργανα που διενεργούσαν έρευνες για τις παρακολουθήσεις. 

Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδε email από την ανάδοχο εταιρεία, το οποίο επιβεβαίωνε τη θέση της Διεύθυνσης, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως σε περίπτωση ενεργοποίησης αυτών των δυνατοτήτων, θα καταγράφονταν δεδομένα και πολιτών, αφού το σήμα δεν μπορούσε να περιοριστεί εντός της κλειστής φυλακής και δίπλα από το χώρο των φυλακών, υπάρχουν κατοικίες. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί, πως με βάση της επιστολή της Στέφης Δράκου, θα καταγράφονταν δεδομένα, τα οποία κατέγραφε και το κατασκοπευτικό βαν, η εταιρεία του οποίου κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου, ενώ η υπόθεση είχε οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, με την Νομική Υπηρεσία τελικά να την αναστέλλει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δράκος» η Δράκου για παρακολουθήσεις-Το σύστημα στις Φυλακές και το μαύρο βαν

Τελικά, εκ των υστέρων έρχεται να επιβεβαιωθεί η Διεύθυνση των Φυλακών που φώναζε για τις παρεμβολές και πως προκύπτει ζήτημα με τους περίοικους, τους επισκέπτες στα Φυλακισμένα Μνήματα και για την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία. Μια επιβεβαίωση που έρχεται από την ίδια την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία στην πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της προς την Ανάδοχο εταιρεία, η οποία μίλησε για παρεμβολές που έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Μάλιστα, η ίδια η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σε επιστολή της, αναφέρεται σε παρεμβολές στο σήμα κινητής τηλεφωνίας κατά τις δοκιμές, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ενώ ενημερώνει την Ανάδοχο εταιρεία πως δέχθηκαν πολλά παράπονα από πολίτες. Εξού, και στην επιστολή του το ΗΜΥ, ανέφερε πως θα πρέπει να «επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόβλημα των παρεμβολών στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων».

Δηλαδή, στην ουσία επιβεβαιώνει από την μια τις φωνές ότι προκύπτει ζήτημα με τις παρεμβολές και από την άλλη, πως σε περίπτωση που υπήρχε η καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, λόγω των παρεμβολών, το σύστημα θα κατέγραφε και τα δεδομένα άλλων πολιτών, πέραν των πιθανόν παράνομων κινητών στις Φυλακές.  

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών, τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συζητείτο το θέμα των παρεμβολών, είχε αναφέρει πως, «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είχε γίνει η αναβάθμιση και παραδόθηκε το σύστημα, δεν έχω πάρει ούτε ένα παράπονο», ενώ σε δηλώσεις τους οι κάτοικοι μίλησαν για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στο σήμα των κινητών τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν μπροστά κάτοικοι για τις παρεμβολές στο σήμα-Βραχνάς τα τελευταία έτη

Παρακολουθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία

Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως το μπαλάκι βρίσκεται στην Ανάδοχο εταιρεία, η οποία καλείται μέχρι την επόμενη εβδομάδα να παραδώσει το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, όπως προβλέπεται από τους όρους της Σύμβασης, μετά και από τη νέα παράταση που ζήτησε και έλαβε. 

Την ίδια ώρα, οι συνεχόμενες παρατάσεις, οι φωνές για μη υλοποίηση των όρων της σύμβασης σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, αλλά και το πιο ουσιαστικό, δηλαδή η ορθή λειτουργία του Συστήματος, θα βρεθούν στην ακίδα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει ήδη ασχοληθεί και έχει προειδοποιήσει για την εν λόγω σύμβαση.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, αναφέρει πως παρακολουθούν με ανησυχίες τις συνεχείς αποτυχίες της εταιρείας, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρώσει την αναβάθμιση από τον περασμένο Ιούνιο.

«Όπως αναφέρουμε στην πρόσφατη Έκθεση μας, η νέα σύμβαση - για την αναβάθμιση 5G - υπογράφηκε στις 15.2.2022, με διάρκεια εκτέλεσης 20 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουνίου 2022», τονίζει ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως, «μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022 ο Ανάδοχος δεν είχε ακόμη υποβάλει ούτε καν το πρόγραμμα εργασιών του έργου. Στις 5 Μαΐου 2022, ο Ανάδοχος υπέβαλε στο Τμήμα αίτημα παράτασης 4 μηνών (μέχρι 20.10.2022), για την ολοκλήρωση του έργου, επικαλούμενος λόγους ανώτερης βίας (ειδικές συνθήκες και την κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία από την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που επηρεάζει τις μεταφορές), επισυνάπτοντας νέο χρονοδιάγραμμα – πλάνο εργασιών, βάσει της ζητούμενης παράτασης».

Στις 27.5.2022, όπως εξηγεί ο κ. Πετρίδης, «το Τμήμα ζήτησε από τον Ανάδοχο αποδεικτικά στοιχεία για να μπορέσουν τα αρμόδια όργανα (ΤΕΑΑ και ΚΕΑΑ) να εξετάσουν την αιτούμενη παράταση στην ολοκλήρωση του έργου, τα οποία λήφθηκαν στις 14.6.2022. Το θέμα αυτό εκκρεμεί ακόμη στην αναθέτουσα αρχή».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής, αναφέρει πως, «η Υπηρεσία μας παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχείς αποτυχίες του Αναδόχου να συμμορφωθεί με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και αναμένει ότι η Αναθέτουσα Αρχή θα εφαρμόσει τις πρόνοιες της σύμβασης που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις αποτυχίας του Αναδόχου».

Δειτε Επισης

Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών