H EKO Κύπρου επενδύει στον Καταναλωτή και το Περιβάλλον

O Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια μετονομάστηκε πρόσφατα σε HELLENiQ ENERGY, παρουσιάζοντας στο κυπριακό κοινό τη νέα του εταιρική ταυτότητα που αποτελεί μέρος του συνολικού rebranding της Εταιρείας. Η διοίκηση του Ομίλου, παρουσίασε στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί για να υλοποιήσει τους στόχους της. Στο επίκεντρο για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή μπαίνει η υλοποίηση σημαντικών έργων μετασχηματισμού με την είσοδο στις ΑΠΕ, στην «πράσινη» ενέργεια σε νέες αγορές και προϊόντα. Σε συνέντευξή του στο InBusiness, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EKO Κύπρου, μέλος της HELLENiQ ENERGY, Γιώργος Γρηγοράς αναφέρεται στο νέο όνομα και εικόνα του Ομίλου, τα επόμενα βήματα και τι αλλάζει για τον καταναλωτή.

Μιλήστε μας για τους στόχους του Ομίλου σας και το πλάνο σας για την επόμενη μέρα.

Η HELLENiQ ENERGY αντιμετωπίζει την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Κύπρο και επιταχύνει τις διαδικασίες για «πράσινη» ενέργεια. Μέσω του στρατηγικού σχεδίου Vision 2025 που εφαρμόζει ο Όμιλος, επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική για το ESG και οι στόχοι για τα αέρια του θερμοκηπίου, προσαρμόζεται η επιχειρηματική στρατηγική και η κατανομή κεφαλαίων, καθιερώνεται κατάλληλη εταιρική δομή, αναβαθμίζεται η εταιρική διακυβέρνηση αλλά και υιοθετείται η νέα εταιρική ταυτότητα, εικόνα και ονομασία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα στη χώρα μας στις αρχές του μήνα.

Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου για όλες τις χώρες ανέρχεται σε άνω των 4 δισ. ευρώ. Περίπου, το 50% της επένδυσης προορίζεται για εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής του δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών CO2. Σε αυτό το πλάνο, η Κύπρος έχει ξεχωριστή θέση.

Με το πρόγραμμα αυτό, διασφαλίζουμε την ηγετική μας παρουσία στον κλάδο της ενέργειας καθιστώντας τις δραστηριότητές μας συμβατές με το νέο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα χτίζουμε με ουσιαστικό τρόπο τη θέση μας σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Πώς προχωρά το πλάνο σας για την «πράσινη» μετάβαση;

Ακολουθούμε συγκεκριμένα βήματα με βάση τη στρατηγική μας και εστιάζουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο επίκεντρο της ΕΚΟ Κύπρου, του μεγαλύτερου δικτύου διανομής ποιοτικών καυσίμων κίνησης στη χώρα, παραμένει πάντα ο καταναλωτής αλλά την ίδια ώρα βάζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα το περιβάλλον.

Στόχος μας να αποκτήσουμε άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο στον νευραλγικό τομέα των ΑΠΕ με μια καθετοποιημένη δομή, επενδύοντας σε ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και εισάγοντας καινοτομίες, εξελίσσουμε ουσιαστικά τα πρατήριά μας.

Τι αλλάζει στα πρατήριά σας και στην καθημερινότητα του πολίτη;

Οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν άμεσα τις αλλαγές και τις καινοτομίες που εισάγουμε στη λειτουργία μας. Με τη νέα χρονιά ξεκινάμε τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, σε 26 ιδιόκτητα πρατήριά μας με ένταξη στο σχήμα net billing, ένα project με προϋπολογισμό κοντά στο €1 εκ. Η ετήσια παραγωγή των συστημάτων ανέρχεται στα 1086 MWh το χρόνο και ισοδυναμεί με το 84% της τρέχουσας ετήσιας κατανάλωσης τους. Με τα φωτοβολταϊκά αποφεύγονται οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα 775 τόνων CΟ2 το χρόνο και εξοικονομούνται περίπου 255 χιλιάδες λίτρων συμβατικών καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο τα πρατήριά μας γίνονται ακόμα φιλικότερα προς το περιβάλλον και εναρμονίζονται με τη στρατηγική του Ομίλου μας, Vision 2025.

Εντός του 2023 προχωρά η εγκατάσταση 10 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κομβικά σημεία του δικτύου μας. Οι φορτιστές τελευταίας τεχνολογίας θα δώσουν λύσεις σε όλους τους οδηγούς που τα οχήματά τους μπορούν να κινηθούν με ηλεκτρισμό. Την ίδια ώρα, τα πρατήριά μας εκσυγχρονίζονται και αποκτούν χώρους αναψυχής όπως καφετέριες και παιχνιδότοπους, με στόχο την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, καθ' όλη τη διάρκεια φόρτισης του οχήματός του.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εγκατάστασή σας στο Βασιλικό και τι την κάνει να ξεχωρίζει.

Αρχικά, θέλω να σας αναφέρω ότι ο Όμιλός μας και η ΕΚΟ Κύπρου συγκεκριμένα, ηγείται των εξελίξεων κάνοντας το μεγάλο βήμα μεταφέροντας τις βασικές της εγκαταστάσεις από τη Λάρνακα στο Βασιλικό συμβαδίζοντας με το όραμα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου.

Η εγκατάσταση στο Βασιλικό, έχει σχεδιαστεί τηρώντας τα αυστηρότερα και πιο σύγχρονα πρότυπα-API, καθώς και προδιαγραφές πυρόσβεσης NFPA, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε 16 μόλις μήνες με τα αυστηρότερα πρότυπα σχεδιασμού, λειτουργίας και ασφάλειας με στόχο τον μέγιστο δυνατό ταυτόχρονο εφοδιασμό σε 10 τύπους προϊόντων, για να φτάνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας στον καταναλωτή.

Πέραν των υψηλών προδιαγραφών, αυτό που κάνει την εγκατάσταση στο Βασιλικό να διαφέρει είναι η ενεργειακή της αυτονομία. Η ΕΚΟ επενδύοντας στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, θα τοποθετήσει στην εγκατάσταση, συστοιχία φωτοβολταϊκών συλλεκτών που σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούν να καλύπτουν κατά 90% την τρέχουσα κατανάλωση των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της μονάδας καθιστώντας την μια από τις ελάχιστες ενεργειακά αυτόνομες μονάδες ανάλογου μεγέθους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναλυτικά, η εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό, θα έχει συνολική ισχύ 0.316 MW και ετήσια παραγωγή 460 MWh. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εισαγωγής 110 χιλιάδων λίτρων συμβατικών καυσίμων ετησίως, 330 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα ενώ την ίδια ώρα αποκτάται πολύτιμη τεχνογνωσία και μειώνεται ουσιαστικά η επιβάρυνση του κρατικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Επιδιώκουμε πάντα να είμαστε μια εταιρεία πρότυπο στη χώρα μας που οδηγεί τις εξελίξεις και συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση. Η εγκατάσταση στο Βασιλικό αποτελεί «φωτεινό» παράδειγμα των προσπαθειών μας.

 

  

 

Δειτε Επισης

Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα