Καμία σύνδεση Σχοινά με το Qatargate-«Για 32 χρόνια πολιτεύομαι στο φως»

Στις υπόνοιες που είχαν αφήσει κάποιοι για από το πρόσωπό του, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε ξεκάθαρα ο Επίτροπος της Ελλάδας, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το όνομα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε μπλεγμένο στις συζητήσεις, όχι λόγω οποιασδήποτε δήλωσης ή ενέργειάς του, αλλά επειδή είχε εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Όπως ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, τα πάντα έγιναν με διαφανείς διαδικασίες και στην χώρα του Κόλπου μετέφερε τις επίσημες πολιτικές και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι μετέβη στο πρώτο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός μετά την πανδημία, επειδή «δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρώπη» και ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές όσον αφορά τον αθλητισμό. Είχε συζητήσεις με πλήρη διαφάνεια με επικεφαλής εθνικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και όλες του οι δηλώσεις ήταν συμβατές με την πολιτική της Κομισιόν. «Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις,» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι  αναπαρήγαγε ευλαβικά την πολιτική της Επιτροπής, όχι μόνο στο Κατάρ αλλά και σε όλες τις τοποθετήσεις του για το θέμα. «Κάθε λέξη είναι πλήρως συμβατή με την πολιτική της Κομισιόν», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης του Κατάρ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν αναπαρήγαγε μόνο την πολιτική της Κομισιόν αλλά και αυτήν της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που έχει γραφείο με 30 άτομα στην Ντόχα και ήταν οι πρώτοι που συνάντησε στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως στα 32 του χρόνια στη δημόσια υπηρεσία πολιτεύεται στο φως και κάνει tweet με τις ενέργειές του ως δείγμα διαφάνειας. «Ευτυχώς που το έκανα, μπορείτε να φανταστείτε τι είδους κριτική θα δεχόμουν αν δεν έκανα tweet ό,τι έλεγα κι ό,τι έκανα στο φως της μέρας», σχολίασε.

Όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να αναφέρει αν έλαβε δώρα από το Κατάρ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως του έδωσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί με σοκολατάκια, τα οποία χάρισε στον οδηγό που τον μετέφερε. Έλαβε επίσης κάποια αναμνηστικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα οποία ήταν πολύ πιο κάτω από το όριο της αξίας του μητρώου δώρων που λαμβάνουν οι Επίτροποι.

Από πλευράς του, έδωσε σε έναν από τους Υπουργούς που συνάντησε ένα κερί κι ένα βαρίδι για χαρτιά, αναφέροντας χαριτολογώντας ότι «είναι γνωστό πολυτελές δώρο από την υπηρεσία πρωτοκόλλου της Επιτροπής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει ο Σχοινάς για το Κατάρ-«Πήρα δώρο μια μπάλα και ένα κουτί σοκολάτες»

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως θα ήθελε, ως πρώην ευρωβουλευτής και ως Ευρωπαίος πολίτης, αυτό το Κοινοβούλιο να παραμείνει προπύργιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, για το οποίο οι Ευρωπαίοι θα είναι περήφανοι. Σημείωσε πως αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε περηφάνεια, αλλά δικαιολογημένος θυμός και αγανάκτηση.

Εξέφρασε ικανοποίηση που το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει δράση εναντίον εκείνων που βρίσκονται υπό διερεύνηση, αναφέροντας πως η Κομισιόν έχει εισηγηθεί ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2016 «και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο». Τόνισε ότι από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφαρμόζεται κανόνας «καμία συνάντηση χωρίς καταγραφή», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και η Κομισιόν θα εισηγηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα δεοντολογικού ελέγχου για όλα τα θεσμικά όργανα, με την ελπίδα να μην χρειαστεί πέντε χρόνια να τεθεί σε εφαρμογή.  

 

Δειτε Επισης

Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»
Σ. Λαβρόφ: Δεν μπορούν να μεταπωληθούν οι S-400 χωρίς συγκατάθεση κατασκευαστή
Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ-Ορατή μια χερσαία επίθεση εκτιμούν οι ΗΠΑ
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις με στόχο τον Νασράλα-Έπεσαν 80 βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά