Δημοσκόπηση REPORTER: Το καθαρό φαβορί, η μάχη της τρίτης θέσης και τα σενάρια της Β΄ φάσης

Πιο ξεκάθαρο, αλλά ακόμα ρευστό, παραμένει το σκηνικό ενόψει των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, την ώρα που τα επιτελεία των έξι υποψηφίων Ιεραρχών κορυφώνουν τις εκστρατείες τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να προκριθούν μέσω τις εκλογικής διαδικασίας στο τριπρόσωπο, έτσι ώστε η υποψηφιότητα τους να τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.   

Στην τρίτη κατά σειρά δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του REPORTER ο οργανισμός ερευνών IMR, επιβεβαιώνεται το προβάδισμα που απολαμβάνει σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν μέχρι σήμερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος θεωρείται μάλλον σίγουρος για να βρίσκεται στο τριπρόσωπο. Σημαντικό προβάδισμα που ίσως να του δίδει το εισιτήριο για το δεύτερο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας καταγράφει και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας, ενώ για την τρίτη και τελευταία θέση, όλα δείχνουν πως θα διεξαχθεί ένα πραγματικό ντέρμπι μεταξύ τριών μητροπολιτών. Του Πάφου Γεώργιου, του Κωνσταντίας Βασίλειου, ο οποίος διαφαίνεται πως έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει και του Μόρφου Νεόφυτου, ενώ εάν καταφέρει να περάσει στο τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, θα πρόκειται για τεράστια έκπληξη. 

Ένα νέο στοιχείο που προκύπτει από τη σημερινή δημοσκόπηση του REPORTER, είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Ειδικότερα στο ερώτημα, σε ποιο βαθμό σας ενδιαφέρουν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές,το 39% δηλώνει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό, το 25% δηλώνει σε μικρό βαθμό, ενώ το 36% δηλώνει καθόλου, σε σχέση με 44% που έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση στην προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 13 Νοεμβρίου. 

Αυξημένα ποσοστά σε σχέση με πριν ένα μήνα, καταγράφονται και στο ερώτημα για την πρόθεση συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές της Κυριακής. Συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, το 16% ότι μάλλον δεν θα ψηφίσει, ενώ το 27% δηλώνει ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσει. 

Στην πρόθεση ψήφου ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος λαμβάνει το 30% των ψήφων, ενώ ακολουθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας με 17%. Από εκεί και πέρα δίδεται μια πραγματική μάχη, στην οποία φαίνεται πως αποκτά ένα μικρό προβάδισμα ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με 12%, έναντι του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου που ακολουθεί με 9% και του Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειου που ακολουθεί με 6%. Την εξάδα κλείνει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος με 4%. Σημειώνεται πως το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα απέχει, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 8% των ερωτηθέντων. 

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την κάρτα της πρόθεσης ψήφου είναι, πρώτον η αδιαμφισβήτητη πρωτιά του Μητροπολίτη Λεμεσού, δεύτερο, η σχεδόν σίγουρη εξασφάλιση μιας θέσης στο τριπρόσωπο από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και τρίτο, η μάχη που θα δοθεί για την τρίτη θέση, αφενός διότι οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρές και αφετέρου επειδή δευτερογενείς παράγοντες, όπως το ποσοστό συμμετοχής, η ενδεχόμενη κρυφή ψήφος κάποιου εκ των Μητροπολιτών αλλά και η έκβαση των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου, θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην τελική κατάταξη. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί το προβάδισμα που καταγράφει ο Μητροπολίτης Πάφου αλλά και το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι διεξάγει μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, δεν φαίνεται να αυξάνει τη δυναμική της υποψηφιότητάς του. 

Την ίδια ώρα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν και σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο οργανισμός δημοσκοπήσεων IMR για τον REPORTER τον περασμένο μήνα, με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή να την καταγράφει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, το ποσοστό του οποίου αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες. Αυξηση των ποσοστών του κατά τέσσερις μονάδες καταγράφει και ο Ταμασού Ησαΐας. Ο Πάφου Νεόφυτος παραμένει σταθερός στο 12%, όπως και ο Κωνσταντίας Βασίλειος στο 6%, ενώ μια μονάδα, από 8% σε 9% αυξήθηκε το ποσοστό του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. 

Οι προτιμήσεις των πολιτών για δεύτερη φάση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει κι από την επόμενη ομάδα ερωτήσεων που αφορά τα σενάρια της δεύτερης φάσης της εκλογικής διαδικασίας, όπου ουσιαστικά οι 16 Ιεράρχες που συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο, έχοντας μπροστά τους τρία ονόματα θα κληθούν να επιλέξουν έναν εξ αυτών για να λάβει το χρίσμα του Αρχιεπισκόπου. Και μπορεί εντός τις Συνόδου να υπάρχουν συγκεκριμένες συμμαχίες, ξεκάθαρες προτιμήσεις και συγκεκριμένες δυναμικές, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη δημοσκόπηση, είναι πως ο λαός τις αγνοεί και εκφράζει ξεκάθαρα τις προτιμήσεις του. 

Στο σενάριο που θέλει τον Λεμεσού Αθανάσιο, τον Ταμασού Ησαΐα και τον Πάφου Γεώργιο να συνθέτουν το τριπρόσωπο, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επιθυμεί επόμενος Αρχιεπίσκοπος να αναδειχθεί ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, το 23% ο Μητροπολίτης Ησαΐας και το 21% ο Πάφου Γεώργιος. 

Στο σενάριο που το τριπρόσωπο θα συνθέτουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Κωνσταντίας, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος λαμβάνει 43% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ο Ταμασού 24% και ο Μητροπολίτης Βασίλειος 11%. 

Στο τρίτο σενάριο που την τρίτη θέση θα εξασφαλίσει ο Μόρφου Νεόφουτος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού λαμβάνει το 42% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ο Ταμασού το 26% και ο Μόρφου το 12%. 

Ανάλογη είναι και η εικόνα που το τριπρόσωπο θα συμπληρώνει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος λαμβάνει το 44% των ψήφων, ο Ταμασού το 24% και ο Κυρηνείας το 9%.  

Την ίδια ώρα, στο σενάριο που θέλει τον Ταμασού Ησαΐα να μένει εκτός τριπροσώπου και σε αυτό να εκλέγονται πέραν του Μητροπολίτη Αθανάσιου, ο Μητροπολιτης Πάφου Γεώργιος και ο Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού λαμβάνει το 43% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ο Μητροπολίτης Γεώργιος το 24% και ο Μητροπολίτης Νεόφυτος το 13%. 

Τέλος, στο σενάριο που το τριπρόσωπο θα αποτελείται από τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Πάφου και Κωνσταντίας, το 44% των ερωτηθέντων εκφράζει την επιθυμία του, όπως επόμενος Αρχιεπίσκοπος αναδειχθεί ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, το 28% ο Μητροπολίτης Γεώργιος και το 10% ο Μητροπολίτης Βασίλειος.  

Εξάλλου στην παράσταση νίκης, προηγείται και πάλι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αφού στο ερώτημα, ανεξαρτήτως με το αποτέλεσμα της κάλπης, ποιος θεωρείτε ότι θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ο Μητροπολίης Λεμεσού Αθανάσιος, το 25% ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και το 13% ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐα, με το 27% να δηλώνει πως δεν γνωρίζει. 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τις εννέα μέχρι τις δεκατρείς Δεκεμβρίου, με παγκύπρια κάλυψη σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα, άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενώ η επιλογή δείγματος, έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. 

Διαβάστε αύριο στον REPORTER το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

 

Δειτε Επισης

Για την καταστροφή της Σμύρνης μίλησε ο Πρόεδρος-«Διαχρονικό θέμα η προσφυγιά»
Και ο Κώστας Φυτιρής στην κούρσα για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας
Ανησυχία για σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές στην Αρμενία
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ-Θέλει αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» για να δεχθεί επανέναρξη
Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα ο Σταύρος Αυγουστίδης
Συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος για Αρχηγό-«Όταν αποφασίσω θα σας ενημερώσω»
Την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας τόνισε ο ΥΠΕΞ στο Κίεβο
Προσπάθεια ΔΗΣΥ για συνεργασίες στις Τοπικές Εκλογές-Επαφές με βάση, διαβουλεύσεις με ηγεσίες
Στην Πινδάρου αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για ιερό σκοπό-«Δεν είσαι μόνη φίλη Άντρη»
«Καρφώνει» την τουρκική πλευρά ότι προτιμά το στάτους κβο ο Ναμί