Καίει Αστυνομία ο Δικαστής για τα επεισόδια στο Τσίρειο-Καταπέλτης η απόφαση

Καταπέλτης είναι η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή σε σχέση με τα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν στο Τσίρειο, τα οποία έφεραν αναβολή του αγώνα μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ μετά από αυτή την απόφαση η περιοχή έξω από το γήπεδο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. 

Στην απόφαση του ο Αθητικός Δικαστής, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων παρά τις πληροφορίες που είχε ενώπιον της μέρες προηγουμένως, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από την εν λόγω αλληλογραφία είναι ξεκάθαρο ότι οι Αστυνομικές αρχές είχαν έγκαιρα προειδοποιηθεί για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα και θα ανέμενε κάποιος ότι θα λαμβάνονταν όλα τα σχετικά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή οποιωνδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων. Δυστυχώς όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε δεν φαίνεται να έγινε οποιαδήποτε επαρκής προληπτική ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή με αποτέλεσμα να εισέλθουν εντός του σταδίου μεγάλος αριθμός επικίνδυνων αντικειμένων (πυρσοί, φωτοβολίες, κροτίδες κλπ)». Παράλληλα, τονίζει πως οι αστυνομικές αρχές δεν έτυχαν των κατάλληλων χειρισμών με αποτέλεσμα να μην ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα». 

Ο Αριστοτέλης Βρυωνίδης είχε επιβάλει από την προηγούμενη εβδομάδα ποινή απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών στον αμέσως επόμενο εκτός έδρας αγώνα της ΑΕΛ, με τις νέες του ποινές να πλήττουν την ομάδα των γαλαζοκιτρίνων της Λεμεσού, καθώς τους επέβαλε επιπρόσθετη ποινή κεκλεισμένων των θυρών των δύο επόμενων αγώνων, όπως επίσης κεκλεισμένων και το ντέρμπι με τον Απόλλωνα. 

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στην έκθεση του ο Αθλητικός Δικαστής, τα γεγονότα που αφορούν την μη έναρξη του επίδικου αγώνα προκύπτουν από τις επίσημες εκθέσεις και έχουν ως ακολούθως:

Φύλλο Αγώνος Διαιτητή:

«18:5Ο: Η Αστυνομία δια στόματος του υπεύθυνου αστυνόμευσης κυρίου Ιωάννη Σωτηριάδη, παρόντων των κυρίων Ευτύχιου Χριστοφίδη Υπεύθυνου Ασφαλείας Σταδίου, κυρίου Ζαβρού Παρατηρητή Αγώνα, του Γυμνασίαρχου και παραγόντων των δυο ομάδων, μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να μας παρέχουν ασφάλεια για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και να αναμένουμε ενημέρωση.

19:45: Η Αστυνομία δια στόματος του Υπεύθυνου Αστυνόμευσης κυρίου Ιωάννη Σωτηριάδη, παρόντων των κυρίων Ευτύχιου Χριστοφίδη Υπεύθυνου Ασφαλείας Σταδίου, κυρίου Ζαβρού Παρατηρητή Αγώνα, του Γυμνασίαρχου και παραγόντων των δυο ομάδων μας ενημέρωσαν ότι με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του σταδίου η οποία είναι έκρυθμη αλλά και με βάση την συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων στις κερκίδες με την ρίψη κροτίδων και άναμμα πυρσών και στις δυο κερκίδες καθώς επίσης και την ρήξη κομματιών από κουγκρί-μπετόν (που έχουν σπάσει από την κερκίδα οπαδοί της ΑΕΛ), εντός του αγωνιστικού χώρου και στον περιβάλλοντα χώρο (ταρτάν) (εικόνες τις οποίες έχουν επιθεωρήσει και επιβεβαιώσει και οι παράγοντες των δυο ομάδων από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης) αποφασίστηκε ότι για λόγους ασφαλείας να μην διεξαχθεί ο αγώνας.

20:15: Ενημέρωση από τον κύριο Ζαβρό παρατηρητή αγώνα: Κατά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών μετά το τέλος της προθέρμανσης ερίφθησαν κομμάτια κουγκρί-μπετόν από την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΛ.

Ο παρατηρητής διαιτησίας αναφέρει τα ακόλουθα στη δική του Έκθεση:  

«Το παιχνίδι δεν άρχισε από τον διαιτητή, επειδή η αστυνομία που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια του, δεν μπορούσε να εγγυηθεί τους διαγωνιζόμενους, τους διαιτητές και τους οπαδούς. Από τη στιγμή που προσήλθα στο γήπεδο 40 λεπτά περίπου πριν την έναρξη του παιχνιδιού υπήρχαν ρίψεις κροτίδων, πυροτεχνημάτων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, μερικά εντός του αγωνιστικού χώρου από οπαδούς και των δυο ομάδων. Μετά από την ολοκλήρωση της προθέρμανσης των παικτών και την έξοδο τους προς τα αποδυτήρια από το χώρο καταπακτής είχε εντατικοποιηθεί η ρίψη κροτίδων και άλλων αντικειμένων, εντός του αγωνιστικού χώρου, από την κερκίδα των οπαδών της φιλοξενούμενης, με αποτέλεσμα μερικοί παίκτες της γηπεδούχου να δυσκολευτούν σε αυτή τους την προσπάθεια. Μετά από παρέλευση περίπου 40 λεπτών από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους διαιτητές πληροφορήθηκα ότι, υπήρξε οριστική απόφαση για μη έναρξη του παιχνιδιού, επειδή η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του. Η είσοδος μου στα αποδυτήρια των διαιτητών δεν ήταν εφικτή, αφού δεν υπήρχε ασφαλής πρόσβαση προς αυτά, λόγω της συνεχιζόμενης ρίψης επικίνδυνων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, όπως και στους περιβάλλοντες χώρους του σταδίου, από τις κερκίδες των οπαδών και των δυο ομάδων. Κατά την αποχώρηση μου από το γήπεδο, μετά από παρέλευση περίπου μιας ώρας, συνεχιζόταν η ρίψη αντικειμένων σε χώρους εκτός του σταδίου.

Ο παρατηρητής του αγώνα αναφέρει τα ακόλουθα στη δική του Έκθεση:

«Αρκετή ώρα προ έναρξης του αγώνα ξεκίνησαν να ανάβουν κροτίδες οι οπαδοί των δυο ομάδων, κάποιες εξ αυτών τις έριχναν εντός του γηπέδου και πολλές εντός καταπακτής. από την κερκίδα του Απόλλωνα άναψαν και πυρσούς ένας εξ αυτών ρίφθηκε εντός του γηπέδου. Χρησιμοποιούσαν φώτα λέιζερ η μια κερκίδα εναντίον της άλλης και αντίστροφα. Οι οπαδοί της ΑΕΛ ανάρτησαν υβριστικό πανό κατά του κ. Κίρζη. Καθώς και πανό του Απόλλωνα ανάρτησαν ανάποδα και μετά την απόφαση για μη διεξαγωγή του αγώνα το έκαψαν. Επίσης με την ανακοίνωση για μη διεξαγωγή του αγώνα οπαδοί της ΑΕΛ έκαψαν αριθμό καθισμάτων, έριξαν δε στο γήπεδο πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδα κάτι σαν αυτοσχέδιες βόμβες. Όταν βγήκαν οι ομάδες για προθέρμανση, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης κάποιες μπάλες από σουτ έβγαιναν εκτός αγωνιστικού χώρου με πορεία προς την κερκίδα της ΑΕΛ. Όταν αποπειράθηκαν μέλη του τεχνικού team του Απόλλωνα να τις μαζέψουν και να τις επαναφέρουν στο γήπεδο δέχτηκαν πετροπόλεμο. Επίσης κατά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα μετά την προθέρμανση δέχτηκαν ξανά πετροβολισμό. Κάποιοι πρόλαβαν να μπουν στην καταπακτή, μερικοί απομακρύνθηκαν στον αγωνιστικό χώρο περιμένοντας να σταματήσει ο πετροβολισμός, Ώρα 18:50 περίπου ο υπεύθυνος αξιωματικός της Αστυνομίας κατέβηκε στα αποδυτήρια των διαιτητών ενημερώνοντας τους ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τον αγώνα επειδή δεν μπορούσαν να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την ασφάλεια και ακεραιότητα ποδοσφαιριστών και φιλάθλων. Στη συνέχεια έγινε μικρή σύσκεψη με εκπροσώπους των σωματείων στο δωμάτιο με τις κάμερες παρακολούθησης αλλά η απόφαση για διεξαγωγή του αγώνα θα ήταν καθαρά της Αστυνομίας. Γύρω στις 19:50 ξανά ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας στα αποδυτήρια των διαιτητών ανακοινώνοντας την οριστική απόφαση της Αστυνομίας για αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας και ασφάλειας για ποδοσφαιριστές και φιλάθλους. Τότε ο διαιτητής έδωσε την εντολή στον υπεύθυνο ασφαλείας του σταδίου να ανακοινώσει την μη διεξαγωγή του αγώνα. Να σημειωθεί ότι ήμουν παρόν και στις τρείς συσκέψεις όπως αναφέρω στην έκθεσή μου. Δεν γνωρίζω ποιάς ομάδας οπαδοί έριξαν κροτίδες και καπνογόνο στονπερίβολο των αποδυτηρίωνμε αποτέλεσμα να γεμίσει ο χώρος καπνούς ενώ βρισκόμασταν στα αποδυτήρια συσκεπτώμενοι.»

Είχαν πληροφορίες, κατατέθηκε αλληλογραφία 

Εκτός από το πιο πάνω μαρτυρικό υλικό, ο επικεφαλής Πειθαρχικός Εισαγγελέας έθεσε ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή σχετική αλληλογραφία, η οποία έλαβε χώρα 3-4 μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΣΟ (που έχει την ευθύνη του Τσιρείου σταδίου) και της ηγεσίας της Αστυνομίας αναφορικά με το θέμα του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ειδικότερα, ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή, όπως καταγράφει η απόφαση, τέθηκε η επιστολή ημερομηνίας 1/12/2022 η οποία αποστάληκε από το Συμβούλιο του ΓΣΟ και με την οποία ενημερώνει τις Αστυνομικές αρχές για πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους για ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά φιλάθλων με σκοπό τη δημιουργία ζημιών στο Τσίρειο στάδιο. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην επιστολή του ΓΣΟ για πληροφορίες ότι «θα κάψουν το Τσίρειο» και ζητά από την Αστυνομία όπως λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τόσο των φιλάθλων όσο και για την αποφυγή βανδαλισμών στο Τσίρειο στάδιο.

Οι Αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με την απόφαση, με απαντητική επιστολή ημερομηνίας 2/12/2022 «ενημερώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων. Περαιτέρω οι Αστυνομικές Αρχές εισηγούνται προς τον ΓΣΟ, την αύξηση των επιτηρητών για αντιμετώπιση του θέματος».

Σε νέα επιστολή ο ΓΣΟ ημερομηνίας 2/12/2022 ενημερώνει ότι έδωσε οδηγίες στον Υπεύθυνο Ασφαλείας του Τσιρείου σταδίου για ενίσχυση της ομάδας των επιτηρητών, ο οποίος όμως τους ενημέρωσε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης επιτηρητών.

Η θέση του Απόλλωνα 

Οι δικηγόροι των δυο σωματείων καταχώρησαν εμπεριστατωμένες και λεπτομερείς γραπτές αγορεύσεις, παρουσιάζοντας τις θέσεις και/η τις υπερασπίσεις τόσο των σωματείων.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του Απόλλωνα κατέθεσε συνοπτικά τα ακόλουθα:

«Αναφορικά με τις κατηγορίες για το άναμμα κροτίδων και πυρσών και της χρήσης λέιζερ, δηλώνεται ουσιαστικά παραδοχή στις κατηγορίες και για σκοπούς μετριασμού της ποινής διευκρινίζεται ότι μόλις ένας πυρσός ρίχθηκε στο γήπεδο με βάση και την έκθεση του Παρατηρητή αγώνα. Περαιτέρω αναφορικά με το ζήτημα της τύχης του αγώνα, ο  συνήγορος του Απόλλωνα σημειώνει ότι το μόνο επίδικο ζήτημα που υπάρχει είναι η απόδοση υπαιτιότητας αναφορικά με την μη έναρξη του αγώνα και σημειώνει ότι ο αγώνας δεν διεξήχθη εξ' υπαιτιότητας του σωματείου της ΑΕΛ. Περαιτέρω γίνεται παρουσίαση των γεγονότων όπως αυτά προκύπτουν από τις επίσημες εκθέσεις του διαιτητή και του παρατηρητή αγώνα».  

Επιπρόσθετα ο συνήγορος του Απόλλωνα προσκόμισε ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή, την δημόσια ανακοίνωση της Αστυνομίας, ημερομηνίας 5/12/2022, αναφορικά με τον εν λόγω αγώνα καθώς επίσης και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την κερκίδα της ΑΕΛ τα οποία δημοσιεύτηκαν από την Αστυνομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εν λόγω ανακοίνωση της Αστυνομίας, σημειώνεται από τον συνήγορο του Απόλλωνα απόσπασμα το οποίο αναφέρει: «Μεταξύ των ορών 6.26 και 6.47 το απόγευμα, πριν την έναρξη του αγώνα, οπαδοί της ΑΕΛ φέρονται να έριξαν κροτίδες εντός του αγωνιστικού χώρου ενώ φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο τσιμεντένιο στρώμα της κερκίδας και στις καρέκλες, ενώ κατά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ μετά την προθέρμανση, αυτοί δέχτηκαν πέτρες από μπετόν που αφαιρέθηκαν προηγουμένως από την κερκίδα της ΑΕΛ».

Τέλος επισυνάπτει απαντητική επιστολή της Αστυνομίας προς τον Απόλλωνα Λεμεσού ημερ. 12/12/2022 στην οποία δηλώνεται η ετοιμότητα του κ. Σωτηριάδη (Υπεύθυνου Ασφαλείας της Αστυνομίας) να προσέλθει και να μαρτυρήσει σε σχέση με τα γεγονότα.

Αναφορικά με το ζήτημα της υπαιτιότητας ο συνήγορος του Απόλλωνα αναφέρει επι λέξει τα κάτωθι:

«Καταρχήν σημειώνω όπ η μη διεξαγωγή του αγώνα οφείλεται στην αδυναμία της Αστυνομίας να παρέχει ασφάλεια και ευσεβάστως εισηγούμαι ότι η υπαιτιότητα αποδίδεται ξεκάθαρα στην ΑΕΛ, τόσο από τον Παρατηρητή του αγώνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του, όσο και από την Αστυνομία με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Χωρίς αμφισβήτηση και χωρίς ίχνος μαρτυρίας περί του αντιθέτου, όχι απλά γενεσιουργός και κύρια αιτία αλλά αποκλειστική αιτία της μη έναρξης του αγώνα στην καθορισμένη ώρα, ήταν ο πετροβολισμός και η ρίψη άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, από την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΛ προς τους ποδοσφαιριοτές του Απόλλωνα. Η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε και οδήγησε στην μη διεξαγωγή του αγώνα, έχει αποκλειστική αιτία την συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΛ, που επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα και όχι οποιοσδήποτε άλλος λόγος.

Οποιαδήποτε απόφαση πλην της κατακύρρσης του παιχνιδιού στον Απόλλωνα, θα επιβραβεύσει την πιο πάνω αντιαθλητική, βανδαλιστική, απάνθρωπη και εγκληματική συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΛ και θα στείλει στην ευρύτερη κοινωνία λανθασμένα μηνύματα. Συνακόλουθα όλων των πιο πάνω αιτούμαι την κατακύρωση του αγώνα με 3-0 υπέρ του Απόλλωνα». 

Η θέση της ΑΕΛ, δείχνει ευθύνες στην Αστυνομία 

Ο δικηγόρος της ΑΕΛ Λεμεσού παρουσίασε τις δικές του θέσεις και απόψεις με επιστολή ημερομηνίας 1211212022 του ως ακολούθως:

«Αρχικά γίνεται αναφορά ότι από το φύλο αγώνος καταδεικνύεται ότι ο διαιτητής που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για να αποφασίσει για το αν θα ξεκινήσει ή όχι ο αγώνας, δεν ανέβηκε και δε επιθεώρησε τον αγωνιστικό χώρο, ούτως ώστε να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατούσε. Σημειώνεται ότι η απόφαση του διαιτητή λανθασμένα στηρίχτηκε στα όσα ενημερώθηκε από την αστυνομία και επι της ουσίας η απόφαση για μη διεξαγωγή του αγώνα ήταν απόφαση της αστυνομίας και όχι του διαιτητή».

Περαιτέρω ο συνήγορος της ΑΕΛ σημειώνει ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για εκτόνωση της κατάστασης για να διεξαχθεί ο αγώνας, αφού δεν έγινε καμία ανακοίνωση από τα μεγάφωνα, καμία προειδοποίηση προς τους φιλάθλους και τέλος καμία ενέργεια εκκένωσης των κερκίδων εάν όντως η κατάσταση ήταν αυτή που η αστυνομία μετέφερε στον διαιτητή.

Σημειώνεται ακολούθως επι λέξει: «Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σκοπίμως η αστυνομία και ενώ οι πάντες γνώριζαν την επικινδυνότητα του αγώνα μέρες πριν (Σχετική προς τούτο είναι η ανακοίνωση του ΓΣΟ) όχι μόνο δεν λήφθηκαν μέτρα αποτροπής των ελάχιστων ανεγκέφαλων και από τις δυο ομάδες, αλλα με την συμπεριφορά τους και την παντελή προμελετημένη ανυπαρξία τους, οδήγησαν στην απόφαση για μη διεξαγωγή του αγώνα και με τον τρόπο αυτό «δικαιώθηκαν» για την θέση τους περι απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων.»

Ακολούθως ο συνήγορος της ΑΕΛ αναφέρει ότι την ευθύνη για την διεξαγωγή του αγώνα τη φέρει το γηπεδούχο σωματείο και προβάλει ερωτήματα αναφορικά με τους ελέγχους που έγιναν κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι είναι η θέση του σωματείου της ΑΕΛ πως εάν ο διαιτητής προέβαινε στις δέουσες και απαραίτητες ενέργειες, ο αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί κανονικά, ενώ επαναλαμβάνει την θέση ότι από τις επίσημες εκθέσεις δεν επιρρίπτεται καμία ευθύνη στο σωματείο της ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά η όποιες αναφορές γίνονται αφορούν τους οπαδούς και των δυο ομάδων.

Αδειάζει Αστυνομία ο Αθλητικός Δικαστής 

Ήταν η κατάληξη του Αθλητικού Δικαστή, πως «αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός και επιβεβαιώνεται από όλο το μαρτυρικό υλικό συμπεριλαμβανομένου του Φύλου Αγώνος, της έκθεσης του παρατηρητή αγώνα και της έκθεσης του παρατηρητή διαιτησίας, ότι η απόφαση του διαιτητή να μην ξεκινήσει τον αναφερόμενο ποδοσφαιρικό αγώνα, στηρίχτηκε αποκλειστικά στην απόφαση των αστυνομικών αρχών να μην παράσχουν την απαιτούμενη ασφάλεια που απαιτείται για την διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα».

Δηλαδή με λίγα λόγια, όπως αναφέρει η απόφαση, ο επι καθήκοντι υπεύθυνος της Αστυνομίας για την αστυνόμευση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα, γνωστοποίησε προς τον διαιτητή ότι δεν μπορεί να παρέχει ασφάλεια για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.  

«Επανερχόμενος στα γεγονότα όπως αυτά καταγράφονται στο μαρτυρικό υλικό που βρίσκεται ενώπιον μου, θα επικεντρωθώ χρονολογικά στα κύρια σημεία τα οποία κατά την άποψη μου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη λήψη της τελικής απόφασης μου σε σχέση με την τύχη του αγώνα. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν τον αναφερόμενο ποδοσφαιρικό αγώνα εμφανίστηκαν 3-4 μέρες τουλάχιστον πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του και αφορούσαν συγκεκριμένη πληροφόρηση από τις αρχές του σταδίου προς τις αστυνομικές αρχές για ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά φιλάθλων και δημιουργίας σοβαρών επεισοδίων.

Από την εν λόγω αλληλογραφία είναι ξεκάθαρο ότι οι Αστυνομικές αρχές είχαν έγκαιρα προειδοποιηθεί για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα και θα ανέμενε κάποιος ότι θα λαμβάνονταν όλα τα σχετικά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή οποιωνδήποτε δυσάρεστων καταστάσεων. Δυστυχώς όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε δεν φαίνεται να έγινε οποιαδήποτε επαρκής προληπτική ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή με αποτέλεσμα να εισέλθουν εντός του σταδίου μεγάλος αριθμός επικίνδυνων αντικειμένων (πυρσοί, φωτοβολίες, κροτίδες κλπ).

Από τα πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση όλων των πιο πάνω πληροφοριών από τις αστυνομικές αρχές δεν έτυχαν των κατάλληλων χειρισμών με αποτέλεσμα να μην ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα».  

Παράλληλα, ο Αθλητικός Δικαστής, αναφέρει πως εγείρεται και το εξής ερώτημα: «Όταν στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου υπήρξε έγκαιρη πληροφόρηση για παραβατική συμπεριφορά φιλάθλων και η καθ' ύλην υπηρεσία που είχε την εξουσία της αποτροπής δεν κατάφερε να αποτρέψει τελικά την διενέργεια σοβαρών επεισοδίων (παρά την έγκαιρη λήψη σχετικών πληροφοριών για επεισόδια), θα μπορούσαν άραγε τα σωματεία να απέτρεπαν τα εν λόγω επεισόδια;»

Επίσης ένα άλλο στοιχείο το οποίο έλαβε σοβαρά υπόψη ο Δικαστής και το τονίζει στην απόφαση του, είναι το γεγονός ότι «η παραβατική συμπεριφορά των φιλάθλων (κυρίως της ΑΕΛ) είχε αρχίσει πολύ πριν την καθορισμένη έναρξη του αγώνα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε προληπτική αντίδραση από τις αστυνομικές αρχές να ελέγξει την όλη κατάσταση (βλ. ανακοίνωση της Αστυνομίας ημερομηνίας 5/12/2022). Με όλα όσα αναφέρω πιο πάνω δεν υποβαθμίζω τις ευθύνες των σωματείων για την παραβατική συμπεριφορά των οπαδών τους. Αντίθετα οι ευθύνες των σωματείων είναι δεδομένες και είναι πολύ σοβαρές και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ποινές που προβλέπονται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της ΚΟΠ».

Παράλληλα προσθέτει πως, «ο λόγος που έχω αναφερθεί χρονολογικά στα πιο πάνω γεγονότα και στη στάση των αστυνομικών αρχών, επικεντρώνεται μόνο στην προσπάθεια μου να εντοπίσω τους λόγους της μη διεξαγωγής του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα και να αποφασίσω για την τύχη αυτού. Η απόφαση των αστυνομικών αρχών όπως είχε τελικά διαμορφωθεί η όλη κατάσταση (για μη παροχή εγγυήσεων για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα) πιθανότατα να ήταν ορθή υπό τις περιστάσεις. Αυτό που προσπαθώ να διερευνήσω είναι κατά πόσο σε όλο αυτό το χρονικό των γεγονότων πριν από την έναρξη του αγώνα (γεγονότα που είχαν &κινήσει από την 1/12/2022 με την επιστολή των αρχών του σταδίου) υπήρχε οποιαδήποτε δυνατότητα των σωματείων να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα απέτρεπε όλα όσα συνέβησαν μεταγενέστερα».

Έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, ο Δικαστής αναφέρει πως θεωρεί ότι τα δυο σωματεία με όσα είχαν προηγηθεί (ανεξαρτήτως της παραβατικής συμπεριφοράς των οπαδών τους) δεν είχαν την δυνατότητα της αποτροπής των επεισοδίων «και εν πάση περιπτώση είναι η ίδια η Αστυνομία που δήλωσε αδυναμία παροχής ασφάλειας προς τους διαιτητές για την διεξαγωγή του αναφερόμενου αγώνα».

Ήταν η κατάληξη του Αθλητικού Δικαστή πως, «η μη έναρξη του αγώνα οφείλεται σε υπαιτιότητα των δυο σωματείων αλλά οφείλεται καθαρά στην απόφαση των αστυνομικών αρχών να μην παράσχουν την αναγκαία ασφάλεια που απαιτείται για την διεξαγωγή του αναφερομένου ποδοσφαιρικού αγώνα».

Τέλος, ο Αθλητικός Δικαστής θέλησε να τονίσει «εμφαντικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πως «κυρίαρχο στοιχείο στην κατάληξη της απόφασης μου, ήταν όλα τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί (μερικές μέρες πριν τον αγώνα) και τα οποία ήταν σε πλήρη γνώση των αστυνομικών αρχών και για τα οποία τα σωματεία δεν διαθέτουν τους αναγκαίους μηχανισμούς για να ενεργούσαν ανάλογα. Ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπήρχε αυτό το μαρτυρικό υλικό ενώπιον μου (για γεγονότα που είχαν προηγηθεί του αγώνα), η κατάληξη μου θα ήταν εντελώς διαφορετική όσον αφορά το θέμα της υπαιτιότητας για την μη έναρξη του αγώνα».