Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή-Ομόφωνη απόφαση

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του σώματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση Καϊλή για το QatarGate-Οδηγείται στον ανακριτή για απολογία

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του σώματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε η κυρία Μετσόλα.

Σήμερα στις 1μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι ήθελε το Κατάρ από την ΕΕ, ο ρόλος κάθε εμπλεκόμενου-Νέα ανάλυση από Politico

Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Την Τετάρτη στον ανακριτή η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο που συνταρράσει τους ευρωπαϊκούς κόλπους,  θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκάνδαλο θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου και ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις αντί να καταδικάσουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμιράτο του Κόλπου και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή των σταδίων.

Μια σειρά από εφόδους της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας έχουν αποφέρει έξι συλλήψεις - με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Κατά τις έρευνες οι αρχές συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και τηλέφωνα και υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαίες εξελίξεις-Ερευνάται πιθανή εμπλοκή Σχοινά στο σκάνδαλο διαφθοράς

H κορυφή του παγόβουνου

Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές ανακαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της ΕΕ για τη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν την Εύα Καϊλή από την Ευρωομάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

Ειδικότερα, η Εύα Καϊλη διεγράφη από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση ισχύ, όπως μεταδίδει το Politico.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κρατείται στις φυλακές του Σεν Ζιλ στις Βρυξέλλες, αφού συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «σκοτεινές» συναλλαγές με το Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προαναγγέλλει νέες αποκαλύψεις για το QatarGate ο βελγικός τύπος-«Θα βγουν κι άλλα ονόματα»

Το S&D επικαλέστηκε τη Δευτέρα το άρθρο 21 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου -το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ανώτερα μέλη του Κοινοβουλίου μπορούν να απομακρυνθούν από το αξίωμά τους. Η ομάδα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας στο Στρασβούργο, από την Εύα Καϊλή θα πρέπει να αφαιρεθεί ο τίτλος της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, κάθε ευρωβουλευτής του S&D που έχει κοινοβουλευτικούς βοηθούς υπό έρευνα θα πρέπει «να παραιτηθεί από κάθε ευθύνη και να απέχει από κάθε δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το S&D ζήτησε επίσης να προστεθεί μια επείγουσα συζήτηση στην ολομέλεια αυτής της εβδομάδας με θέμα τη «διαφθορά από τις χώρες του Κόλπου» και πρότεινε, επίσης, τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής.

Πηγή: Έθνος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»
Σ. Λαβρόφ: Δεν μπορούν να μεταπωληθούν οι S-400 χωρίς συγκατάθεση κατασκευαστή
Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ-Ορατή μια χερσαία επίθεση εκτιμούν οι ΗΠΑ
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις με στόχο τον Νασράλα-Έπεσαν 80 βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά