Εγκρίθηκε από το Υπουργικό το πλαφόν στα strep test-Πώς γίνεται η διαδικασία

Το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το πρωί, έλαβε το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των strep test, τα οποία έρχονται για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των αρμόδιων αρχών, κατά της νόσου που έχει προκαλέσει πανικό σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα για έξαρση στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στην Κύπρο από Υπουργείο Υγείας και Παιδιατρική Εταιρεία

Αν και οι ειδικοί στην Κύπρο παρουσιάζονται καθησυχαστικοί, καθώς δεν φαίνεται ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος, αυτή τη στιγμή, στο νησί μας, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε ήδη δράση, ώστε σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη, να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει. Έτσι, αποφασίστηκε όπως εξοπλιστούν τα αρμόδια τμήματα με τα ειδικά test, για εξέταση των παιδιών.

Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε πρόταση και στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επιβληθεί πλαφόν στις τιμές αγοράς των συγκεκριμένων τεστ, η οποία έλαβε το πράσινο φως. Έτσι, ανώτατη τιμή είναι τα πέντε ευρώ.

Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας θέλησε να ξεκαθαρίσει τα strep test δεν θα πωλούνται στα φαρμακεία και θα διενεργούνται στα κλινικά εργαστήρια, μετά από οδηγίες των παιδιάτρων.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας είχε συγκαλέσει τη Δευτέρα σύσκεψη με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, ώστε να μελετήσουν τα επόμενά τους βήματα. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή, ευτυχώς δεν έχουμε οποιαδήποτε κρούσματα στην χώρα μας αλλά δεν θα εφησυχάσουμε, και αποφασίσαμε τα επιπρόσθετα μέτρα», είπε.

Το πρώτο μέτρο, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα είναι όπως ετοιμαστούν επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες θα σταλούν στην Παιδιατρική Εταιρεία ώστε αυτή με τη σειρά της να την στείλει σε όλα τα μέλη της. Την ίδια στιγμή, αυτές οι οδηγίες θα σταλούν και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και στον ΟΑΥ ώστε να σταλούν στους προσωπικούς ιατρούς.

Το δεύτερο μέτρο, συνέχισε ο κ. Χατζηπαντέλα, είναι η προσπάθεια άμεσης διάθεσης strep test, το οποίο ανιχνεύει τον ιό έγκαιρα, από το Υπουργείο Υγείας στους παιδιάτρους. Όπως είπε, θα προωθηθεί πρόταση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για καθορισμό πλαφόν για ανώτατη τιμή 5 ευρώ για τη διενέργεια των τεστ αυτών.

Επίσης, είπε ο Υπουργός, θα γίνεται παρακολούθηση από την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και εβδομαδιαία ανασκόπηση ώστε να αποφασίζεται σε αυτή τη βάση αν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Δειτε Επισης

Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου